Składniki: ♥ awokado ♥ 1/2 szklanki groszku ♥ ogorek ♥ 3 łyżki sezamu ♥ 2 łyżki szczypiorku ♥ łyżka oleju sezamowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ pół łyżki startego imbiru Wykonanie: Ogórka i awokado pokroiłam w plastry, dodałam groszek (polecam mrożony/świeży, a nie z puszki). Ziarna sezamu uprażyłam na suchej patelni i dorzuciłam je do sałatki wraz ze szczypiorkiem. Sos sojowy wymieszałam z olejem i imbirem, polałam
Kasia Sarnaprosta sałatka , świetna do szaszłyków z serem. 50 dag.fasolki szparagowej 1 cytryna-sok i skórka starta olej sezamowy 1 cebula czerwona sól pieprz szczypta cukru starty imbir 1-2 cm. starte 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~``` Fasolkę płuczemy,obcinamy końce i gotujemy w wodzie z solą i cukrem do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki,Cytrynę parzymy(...)szorujemy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy skórkę.Wyciskamy sok.W miseczce mieszamy sok z olejem sezamowym ok.100ml.,startym na tarce czosnkiem,startym imbirem,solą i pieprzem(odrobinką)cukrem i starta skórka cytrynową..Mieszamy sos i polewamy nim sałatkę.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijajka ugotowane na twardo na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 ząbki czosnku sok wyciśnięty z jednej cytryny (około 50 ml) duża szczypta imbiru mielonego (około 1/4 łyżeczki) do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka z kalarepą i szpinakiem Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Do miseczki z majonezem i jogurtem przeciskam przez praskę(...)czosnek, dodaję sok z cytryny, imbir, doprawiam solą (2 duże szczypty) i pieprzem (2 mniejsze szczypty), dokładnie mieszam sos jest gotowy. Sos mam gotowy teraz przygotuję pozostałe składniki sałatki: Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem lub ściereczką szpinak kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki. Umytą rzodkiewkę przekrawam na pół i kroję w cienkie półplasterki i oddaję do szpinaku. Jajka
Uwaga Babcia Gotujeoryginału i znacznie bliżej jej do quesadilla gringa, czyli quesadilli z mięsem. Składniki: 200g mielonego mięsa z indyka 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody 200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy(...)drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na odrobinie oleju, aż do zrumienia. Przekładamy je do miski. Na patelni smażymy boczek na chrupiąco i kroimy go na małe kawałki. Każdy z placków tortilli wrzucamy
Jacob Tastesnaszych twarzach. Dziękujemy, że jesteście z nami :) Potrzebujemy: 1 bakłażan średniej wielkości 1 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta(...)kilku łyżkach oliwy aż zmięknie i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Przełożyć wszystko od garnka i rozdrobnić blenderem, pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Imbir obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Często mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Masę lekko
Marder&Marder Manufacturecharakter. Oczywiście obowiązkowa też jest ryba, bo inaczej nie byłoby to curry rybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja(...)Chili oczyścić z nasion. Połowę pokroić w cienkie krążki i odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać
Pełny talerzSkładniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir
w mojej kuchnijest aksamitny,mięso miękkie,a smaki łagodne przechodzą w w ostrzejsze,ale bez mocniejszych doznań ostrości. 80dag.łopatki 1 puszka mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru w korzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe(...)curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość grubą kostkę,zrumienić w woku na dużym ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól(...)góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy
Ostra na Słodkolekka. Składniki 1 filet z kaczki 1 duża marchew 1 biała część pora 1 łyżka sosu sojowego 1 liść kaffiru 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 10 g grzybów mun (paski) 75 g ryżu thaibonnet mielona kozieradka natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw(...)Tłuszczu nie wylewamy. Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką. Podajemy z posiekaną natką
R'n'G Kitchentakie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki przełożyć
Tradycyjna Kuchniabardzo odżywczą kremową zupę z marchewki. Składniki: 6 marchewek 1 cebula 1 L bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka startego imbiru masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę razem z marchewką, na koniec dodać czosnek. Dusić przez 15 minut(...)warzywa będą miękkie, od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie wlać bulion, dodać imbir, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 15 minut. Całość zmiksować na krem, na koniec dodać śmietanę i wymieszać, ew. doprawić jeszcze sola i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany
magiczna kuchnia Kasiużycie w płynie i w świeżej w listkach.Cudowny aromat ,delikatne mięso i pyszne warzywa.Z tego przepisu jestem najbardziej dumna :).Gorąco polecam. 500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi(...)kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,osączamy,nacieramy imbirem,gorczycą,listkiem laurowym,goździkiem,posypujemy cukrem muskowado,solimy i pieprzymy,po czym wkładamy do lodówki na 12 godz.Następnego dnia czyścimy mięso z przypraw i gotujemy je w 1 litrze wody,usuwając szumowiny
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin. Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Nasiona kolendry utarłam w moździerzu. Czosnek oczyściłam(...)drobno posiekałam. Dodałam chili, imbir, kolendrę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszałam. W rondelku rozgrzałam oliwę i dodałam wymieszana pastę. Chwilę smażyłam na małym gazie. Wsypałam cukier, wlałam ocet i dodałam skórkę z cytryny. Wymieszałam i zostawiłam do gotowania na małym gazie. Kiedy cukier już się rozpuścił gotowałam jeszcze około 2 minuty, żeby płyn się zredukował. Mango odkroiłam od pestki
Kuchnia u Krysikrwi-śmieją się moi znajomi,może to i prawda?Dziś zabieram Was na cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej. 50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz(...)smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki