Składniki pierś z kurczaka jedna trawa cytrynowa 2-3 łyżeczki oliwy sok z połowy limonki kilka listków szpinaku kilka łyżeczek pasty curry 200 ml mleka kokosowego sól pieprz kawałek imbiru makaron ryżowy Przygotowanie Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie(...)czosnek, podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku, marchewkę, pora, pietruszkę i seler. Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku
Gaździnka warzyszkl.zielonego groszku(70g) 1 łyżeczka oliwy (1g) zioła ( u mnie 5 smaków przyprawa) 1 mały ząbek czosnku (3g) 1 łyżeczka sosu sojowego (5g) sól morska pieprz cytrynowy lub zwykły imbir świeży lub w proszku ********************************************* Pokrojoną pierś w paski kurczaka natrzeć ziołami , startym świeżym imbirem,rozgniecionym czosnkiem,pieprzem i solą,usmazyč.Posiekac dymkę,oczyszczona paprykę , pieczarki i zielony groszek
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCzyż to nie brzmi kusząco?:) Składniki (na 1 mały słoiczek): 250 g żurawiny 4 - 5 łyżek cukru trzcinowego lub miodu około 0,5 szklanki przegotowanej wody szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka soku z pomarańczy Przygotowanie: 1. Żurawinę opłukać i włożyć do garnka. Dodać wszystkie składniki i podsmażać na średnim ogniu. 2. Gdy zobaczymy(...)całkowicie gładką masę, gdzie czasem można natrafić na kawałek małego owoca. 3. Następnym krokiem jest spróbowanie czy smak nam odpowiada - można dodać więcej soku z pomarańczy lub cukru / miodu, imbiru, w zależności co kto lubi:) 4. Wkładamy do wyparzonego słoiczka i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Po tym czasie wkładamy słoiczek do lodówki. Smacznego
Zasmakuj KuchniZnowu dynia? A dlaczego nie! Korzystajmy póki możemy, ponieważ sezon na dynię niebawem się skończy. Dzisiejszy post dotyczy zupy dyniowej przygotowanej na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację(...)Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym porcja dla 2 osób Składniki: 2 szklanki dyniowego puree (upieczona, zmiksowana dynia) 3/4 szklanki mleka (krowie lub roślinne) 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chilli 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz, 3 łyżeczki cukru pestki dyni do posypania Przygotowanie: 3/4 szklanki mleka zagotować. Do dużego garnka
Jaglusiacukru O,5 l wódki 250 ml spirytusu lub jak nie mamy to dodatkowe 0,5 l wódki sok z jednej cytryny kawałek korzenia imbiru PRZYGOTOWANIE(...)aronii oczyszczony z zanieczyszczeń, następnie wkładamy do zamrażarki na 24 g. Owoce muszą się przemrozić aby pozbyć je goryczki. Aronię wyjmujemy, przekładamy na sitko i płuczemy ciepła woda. Imbir obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Owoce przekładamy do dużego garnka, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Ogrzewamy wszystko, około 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia (ponieważ owoce mogą stracić witaminy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki kaczka świeża cała 200 g smalcu z kaczki 4 cebule jajko 4-5 ząbków czosnku marchewka, pietruszka kawałek selera, imbiru sól alpejska pieprz, lubczyk, majeranek, 3-4 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie Kaczkę ugotować na wolnym ogniu z warzywami, imbirem i przyprawami do miękkości. Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi
Gaździnka warzyUwielbiam zielone koktajle .Już sam ich kolor nastraja mnie optymistycznie. Dzisiejszy zawiera szpinak ,jabłko i imbir , podobno to doskonałe spalacze tłuszczu . Składniki: na jedną porcję Garść świeżego szpinaku Małe ,zielone jabłko Kawałek świeżego imbiru startego na tartce o małych oczkach Szklanka wody Sok z cytryny ,tyle ,ile lubicie, ja dużo… Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego naczynia , jabłko oczywiście pokrojone razem
Ladylaura.większy markecie. Danie idealne zarówno na szybki obiad jak i pyszną kolację. KURCZAK w SOSIE TERIYAKI Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 cm imbiru 1 łodyga trawy cytrynowej 1/2 szklanki sosu teryiaki (do marynowania) 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoiczka kiełków soi sos ostrygowy do smaku olej ryżowy do smażenia Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy(...)kawałki, zalewamy sosem teryiaki i odstawiamy na przynajmniej 15-20 minut. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir ścieramy na drobnej tarce. Wszystko podsmażamy na oleju ryżowym,dodajemy trawę cytrynową (przed dodaniem dobrze jest grubszą końcówkę trawy lekko rozgnieść), a kiedy cebula się zeszkli wkładamy na patelnię zamarynowanego kurczaka. Kurczaka obsmażamy, a następnie polewamy sokiem z cytryny
Bon appetit mon amieksylitolu ,mój pochodzi ze sklepu BIOINDYGO banan trochę białego i czerwonego winogrona kawałek mango dwie czerwone guszki sok z pół cytryny jagody goji 2 cm startego świeżego kłącza imbiru Najpierw gotujemy pół litra wody, może być 600 ml. Do gotującej się wody wsypujemy siemię lniane i gotujemy około 15 minut. Międzyczasie przygotowujemy szpinak i owoce, myjemy, kroimy, wsypujemy(...)Gorący kleik z siemienia lnianego przelewamy przez sitko i przecieramy. Nasiona odkładamy na bok, nie będą nam tu potrzebne , a kleik wlewamy do naszych owoców w blenderze, dodajemy starty imbir, sok z cytryny. Dodajemy niecałą łyżkę ksylitolu. Ksylitol to świetny zamiennik cukru! P omaga wzmacniać układ immunologiczny, działa przeciw infekcjom wirusowym i bakteryjnym,co jednocześnie zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia dalszych
Z Kuchni Do Kuchnimiąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili ok. 330 g siekanej czerwonej cebuli 50-60 g posiekanego drobno świeżego imbiru 200 g drobno posiekanej czerwonej papryki 60 ml soku z ananasa (niesłodzonego) 30 ml octu jabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista(...)ostrość i aromat do oleju. Nie wolno ich spalić. Po chwili dorzucić poszatkowaną cebulę. Zamieszać i dusić na średnim ogniu aby cebula zmiękła i zeszkliła się. Dodać następnie poszatkowany imbir i paprykę. Zamieszać, podkręcić ogień na większy i dusić przez 1-2 minuty. Teraz dodać mango, zamieszać i dusić kolejną 1 minutę. W osobnej misce zmieszać razem sok ananasowy, ocet
Sztuka gotowania w/g Samirykulek ziela angielskiego 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 2 łyżki soli lub więcej do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku czarny pieprz do smaku Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka(...)garnku zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele, listki, pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut do czasu. Do garnka dodajemy przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, majeranek, koncentrat pomidorowy, kurkumę, imbir i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Próbujemy, doprawiamy jeszcze w razie potrzeby
Bon Appetit Małgorzatybardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów. Spróbujcie, jest przepyszna:) 2 bataty marchew seler pietruszka czosnek cebula kawałek imbiru masło klarowane pieprz biały sól pieprz cytrynowy papryka słodka Śmietanka Grzanki Chipsy z buraków Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażam(...)cebulę, plasterki czosnku i imbiru. Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i podsmażam aż warzywa puszczą sok. Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany
Takie tam pichcenieskusić w sezonie dyniowym :) Nie są to typowe kruche ciastka, lecz mięciutkie i lekko wilgotne w środku. Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych groszków, ale również z gorzką lub nawet białą czekoladą(...)obok taca z tymi ciasteczkami i szklanką parującej herbaty lub mleka... :)) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO
Słodko-Słony Świat Ilonyprostu nie można przestać jeść. Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1200-1500g wołowiny bez kości 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki 1/2 mielonego imbiru 2 szklanki bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego czosnek granulowany do posypania mięsa 2 łyżki mąki kukurydzianej Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę i obsypać czosnkiem granulowanym(...)zrumienienia. Zdjąć mięso, a patelnię zalać bulionem wymieszanym z sosem sojowym i wyskrobać ze wszystkich pozostałości po zmażeniu. Do misy wolnowaru przełożyć mięso, posypać cebulą pokrojoną w piórka, imbirem i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Zalać bulionem i przykryć. Gotować 6-7 godzin na pozycji low. W 1/2 szklanki wody rozmieszać mąkę kukurydzianą i powoli dodawać do wołowiny mieszając sos. Dodać
kuchnia doskihasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 4 1 l bulionu warzywnego 500 g dyni 200 g soczewicy 300 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz ze skórki, oczyść z włókien i pestek i pokrój(...)kostkę. Cebulę obierz i posiekaj, czerwoną paprykę i papryczkę chilli umyj i pokrój. Następnie zeszklij w garnku drobno posiekaną cebulę, posiekany czosnek i starty imbir. Dodaj pokroją dynie, czerwoną paprykę i smaż kilka minut. Wlej wywar warzywny lub rosół, dodaj pokrojoną papryczkę chilli, startą skórkę z cytryny, łyżkę sosu sojowego, dopraw solą, pieprzem i gotuj około 30 minut, aż dynia
ale Pysznie