dyni (bez skóry i pestek) 30 g białej cebuli 1/3 czerwonej papryki 1/2 ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i szczyptą imbiru. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż warzywa zmiękną (niecałe 10 minut). Na końcu doprawiamy koncentratem pomidorowym. W razie gdyby sos okazał się za gęsty - dolewamy odrobinę wody do otrzymania pożądanej konsystencji. Odcedzony makaron podajemy z warzywami - przyozdabiamy świeżą
Moje Kuchenne Rewelacjeminut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość aż sos się zagotuje. Dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier(...)kukurydzianej 1 opakowanie czerwonej pasty curry Kanokwan (lub 3 łyżki czerwonej pasty curry) 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 czubata łyżeczka brązowego cukru 1 papryczka chili 3-4 listki limonki kaffir 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki sól pieprz
Karo in the Kitchenmasło ghee – 2 łyżki SOS: * masło ghee – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * papryczka chili – 1 szt * kurkuma, ziarna kolendry, starty świeży imbir, kmin rzymski – po 1 łyżeczce * ziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól(...)góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy a następnie wrzucamy wszystkie przyprawy: posiekany czosnek, chili, imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, kozieradkę i chili – mieszamy i przesmażamy, by wydobyć aromat. Wrzucamy pokrojone pomidory wraz z zalewą, solimy i na wolnym ogniu dusimy ok.10 minut. Wlewamy mleko kokosowe, redukujemy
Ostra na SłodkoNawet jeżeli nie jesteście fanami kukurydzy, to zapewniam, że zupa ta będzie Wam smakowała. Lekko ostra, rozgrzewająca za sprawą imbiru i słodka nuta kukurydzy sprawiają, że chce się do niej wracać. Dla 4 osób: 3 kolby kukurydzy lub 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki 2 łyżki masła 1 litr bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 szklanki
Jadło i czytadłołyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 10 -12 węgierek (wymieszanych: bardzo dojrzałych i mniej) 2 szalotki 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny(...)śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać
zadanie-gotowanienieoczywista. To mi pasuje. Bierzmy się za mirabelki - ostatni będą pierwszymi (czy jakoś tak). Składniki: 1 kg mirabelek (żółtych lub czerwonych) 300 g cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 gałązka mięty Wykonanie: Owoce przebrać, odrzucić wszelkie uszkodzone, przekroić na pół i usunąć pestki. Umieścić mirabelki w garnku o grubym dnie (najlepiej teflonowym) i postawić na małym ogniu. Kiedy owoce(...)zmiękną i puszczą sok dodać cukier, imbir i miętę. Gotować na bardzo małym ogniu, z przerwami, przez cały dzień. Przygotować wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorące powidła (wyjąć wcześniej miętę
zadanie-gotowaniejagniecina lub wołowina ) 3 średnie cebule 1 seler naciowy 1 Szklanka zielonej soczewicy 1 Ciecierzyca (puszka) Jeśli będzie "surowa" namoczyć na noc bo w puszcze jest juz gotowa Imbir moze byc świeży lub w proszku (do smaku) Makaron nitki (najlepiej wstążki)ale cienkie 2×Koncentray pomidorowe Sol pieprz Mozna dodac papryke ostra i slodka po lyzeczce do smaku Olej(...)pokroić w drobna kostke i 2 cebule Wrzucić do rozgrzanego garnka z olejem cebule i troszke ja zeszklić *Dodac kurczaka sol pieprz Często mieszajac na duzym ogniu Smażymy. Dodajemy imbir *W miedzy czasie kroimy nasz seler w drobna kostke cala natke pietruszki i kolendry *połowę selera wrzucamy do garnka Cala Koledre i pietruszke (zostawiamy troche do posypania na wierzch ) Jeden
Viola cooks with passionKURCZAKA 2-3 CEBULE POKROJONE W PIÓRKA plus jedna cebula pokrojona w kostkę którą będziemy smażyć oddzielnie z nasionami musztardy 4-5 ZĄBKÓW CZOSNKU 4 ŁYŻKI OLEJU KORZEŃ IMBIRU POŁOWĘ KOLENDRY OKOŁO 2 SZKLANEK WODY 2 ŁYŻKI MIELONEJ KOLENDRY 1.5 ŁYŻKI CHILI PUDER 0,5 TURMERIC 0.5 PIEPRZU 0,5-1 ŁYŻKI GARAM MASALA 1 ŁYŻKA NASION MUSZTARDY SÓL(...)LIŚCI CURRY SPOSÓB: Na patelnie dodajemy olej i podgrzewamy ,dodajemy pokrojoną cebulę,czosnek ząbki przekrojone na pół,i starkowany imbir . Mieszamy wszytko dokładnie cebula musi zbrązowieć dodajemy trochę soli. Wszystkie nasze przyprawy na raz dodajemy bezpośrednio na patelnie pożądnie mieszamy. Jeśli chcemy użyć pomidorów śmiało możemy kilka dodać ale wcześniej musimy pokroić w kostkę. Dodajemy Wodę,i kurczaka.Mieszamy
Viola cooks with passionmoreli 6-8 śliwek tzw.kalifornijskich okrojone drobno 4 łyżki masła 3 łyżki oleju migdałowego 6 łyżek wody różanej 6-8 łyżek pomielonych migdałów 1 łyżka imbiru 1 łyżka kuminu 1 łyżka turmerik-u pieprz ,sól do smaku około 1,5 litra wody dolewamy co jakiś czas nigdy wszytko na raz Sposób: W garnku na maśle smażymy cebulę ,seler naciowy(...)garnka dodajemy ciecierzycę,fasolki ( wszystkie rodzaje) mieszankę warzywną i nasiona FENUGREEK dusimy dodając olej migdałowy i 1 szklankę wody. Gotujemy około 15 minut. Dodajemy pomidory,jagnięcinę ,imbir,kumin,turmerik, papryczkę chilli pieprz i sól Dusimy pod przykryciem około 15 minut, Dodajemy figi,morele,śliwki,owoc granatu,pęcherzycę,natkę pietruszki i pomielone migdały dusimy kolejne 20 minut. Pamiętajmy
Viola cooks with passionjednej limonki 6 łyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno(...)czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego
Viola cooks with passionzależy co do niego dodacie: czy mleko kokosowe czy inne roślinne, może jogurt naturalny? banan 1 sztuka mango 1 sztuk mleko kokosowe 300 ml kurkuma 1/2 łyżeczki imbir 1 łyżeczka świeżo utarty napój kokosowy siemię lniane 1 łyżeczka Świeży imbir i napój kokosowy lub mleko kokosowe zmiksuj z pozostałymi składnikami. Można dodać kostki lodu
AZgotuj!przekładamy do miski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się, próbujcie, doprawiajcie ile potrzeba. Pasztet przekładamy do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Może stać w lodówce maksimum(...)łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 5 łyżek oleju W OPCJI WEGETARIAŃSKIEJ masło zamiast oleju do smażenia 3-4 fileciki anchois
Karo in the Kitchencebule czerwone 3 ząbki czosnku natka pietruszki lub kolendry 6 łyżeczek słodkiej papryki 1 łyżeczka chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka soku z cytryny 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) pulpety: 1 kg mielonej łopatki(...)gotować. Po około 20 minutach sprawdzić, czy pulpety są ugotowane. Dodać pomidory, odsączoną kukurydzę i fasolę oraz paprykę, gotować nie więcej niż 5 minut. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, imbirem i solą. Podawać posypane natką pietruszki lub świeżą kolendrą
Kuchcik gotujesmaku, sprawia wrażenie, że lekko rozgotowany jest. No i jest...zupa z pekinki, niesamowicie warzywna, pomimo wołowego wywaru. Składniki 300-400 g szpondra wołowego 2 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała(...)makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego podgrzybka, liście kaffiru, ziele angielskie, liść laurowy, opaloną pietruszkę i łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem
R'n'G Kitchenzielonych szparagów, pokrojonych na 2 cm kawałki 1 łyżka soku z limonki 1 chili, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mała cebula, drobno posiekana 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej lub słodkiej sól, pieprz i brązowy(...)cukier do smaku 1 łyżka oleju roślinnego świeża kolendra do podania 2 łyżki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj
karmelowy