wodorostów nori 3-4 grzyby shitake kawałek trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 gwiazdka anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego(...)przekładam na blaszkę wyłożoną papierem i karmelizuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek
Mango PapajaKolejny przepis który nawiązuje do kuchni indyjskiej. Może przygotujecie na jutrzejszy obiad?! Polecam! Składniki; kg. pałek z kurczaka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka startego imbiru pół łyżeczki kminku 1 łyżeczka przyprawy garam masala sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie; Przyprawy wrzucamy na suchą patelnie( kminek, gorczyca, garam masala(...)dokładnie aż mięso będzie idealnie pokryte powstała pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać z ryżem, kaszami
Radość kipiąca uśmiechem.zdrowie - ze szpinakiem, owocami i imbirową nutą, która nadaje fajny posmak całości. Smacznego! Składniki: 2 garście świeżego, umytego szpinaku 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 cm świeżego imbiru ok. 0.5 szkl. wody niegazowanej Wykonanie: Szpinak, obranego ze skórki banana, pomarańczę i imbir wkładamy do miski. Dodajemy wodę i blendujemy na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta - dolewamy jeszcze
psgotujemylimonki sok wyciśnięty z połowy cytryny 2 małe cebulki szalotki pokrojone w kosteczkę 2 łyżki brązowego cukru sok pomarańczowy, około 1/2 szklanki + pół pomarańczy pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki imbiru w proszku masło klarowane/ oliwa z oliwek natka pietruszki bądź kolendra sól i świeżo zmielony czarny pieprz ryż – ok. ¾ szklanki na 2 os. W czasie przygotowywania dania, ugotować ryż(...)kurkumy i wymieszać. Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu. Rozgrzać olej lub masło klarowane w rondelku, dodać mango, czerwoną paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, czerwoną paprykę w proszku, imbir i kurkumę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilka minut. Dodać cebulkę szalotkę, cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy
Calzonella.comdobry grzaniec po powrocie ze stoku narciarskiego ... siadamy przy kominku i raczymy się tym rozgrzewającym trunkiem ;) Składniki: 0,5 L jasnego piwa laska cynamonu 5 goździków 3 plasterki świeżego imbiru (lub mała szczypta przyprawy) 1/4 pomarańczy 2 cienkie plasterki pomarańczy (do dekoracji) 3 łyżki miodu Przygotowanie: Pomarańczę umyć i pokroić na 4 części - z jednej wyciskamy sok. Do małego garnka(...)wlewamy piwo - dodajemy przyprawy (cynamon, goździki, imbir) oraz miód. Dolewamy sok z pomarańczy oraz jej wyciśniętą wcześniej część ze skórką - doda cudownego aromatu. Podgrzewamy grzańca na małym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia! Piwo podajemy gorące w kuflu o grubym szkle. Dekorujemy świeżymi plastrami pomarańczy, 2 goździkami i laską cynamonu (z garnuszka). Na zdrowie
Alutka-Gotujesztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać
Di gotujepierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku) 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Dodatkowo: ryż Opcjonalnie: sezam Przygotować marynatę. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym w pasku (lub kostkę) kurczakiem. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum
Di gotuje600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka Imbir – 1 łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion(...)doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę. Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek. Smacznego! Artykuł Zupa marchewkowa z poppingiem pochodzi
Blendmandzieła! Składniki 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir
Z Kuchni Do KuchniNajlepsze w smoothie jest to, że wystarczy rozejrzeć się po swojej kuchni, chwilę zastanowić, zmiksować i w 5 minut mamy pyszną przekąskę :) Składniki: 2 pomarańcze 3 jabłka kawałek świeżego imbiru (ok 1-1.5 cm) sok z połowy cytryny 200 ml wody mineralnego niegazowanej Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i dzielimy je na mniejsze cząstki. Jabłek nie musimy obierać, wystarczy że je umyjemy(...)pokroimy na mniejsze kawałki i pozbędziemy się nasion. Imbir obieramy. Wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia np. dzbanka i zalewamy 200 ml wody mineralnego. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.. i gotowe ! :) Smacznego
Taste Therapyniesamowicie puszyste :D Składniki (12 babeczek): Babeczki: 180 g mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 180 g drobno startej marchewki 1/3 szklanki mleka skórka starta z jednej pomarańczy Krem: 125 g mascarpone(...)laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko, startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon,imbir, gałkę muszkatołową, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp
Malinowo w kuchniczęść) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich(...)łyżka soku z cytryny wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym. Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny. Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem
SzczyptaSmaQkolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu 3 łyżki sosu sojowego light(...)przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz pokrojona w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki. Zalać mlekiem kokosowym
Wino Francja Kuchniacebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :) 1 porcja - 362 g - około
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki miodu 50 gr masła 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru(...)dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy
Gotowanie...to proste !