dobry grzaniec po powrocie ze stoku narciarskiego ... siadamy przy kominku i raczymy się tym rozgrzewającym trunkiem ;) Składniki: 0,5 L jasnego piwa laska cynamonu 5 goździków 3 plasterki świeżego imbiru (lub mała szczypta przyprawy) 1/4 pomarańczy 2 cienkie plasterki pomarańczy (do dekoracji) 3 łyżki miodu Przygotowanie: Pomarańczę umyć i pokroić na 4 części - z jednej wyciskamy sok. Do małego garnka(...)wlewamy piwo - dodajemy przyprawy (cynamon, goździki, imbir) oraz miód. Dolewamy sok z pomarańczy oraz jej wyciśniętą wcześniej część ze skórką - doda cudownego aromatu. Podgrzewamy grzańca na małym ogniu - nie doprowadzamy do wrzenia! Piwo podajemy gorące w kuflu o grubym szkle. Dekorujemy świeżymi plastrami pomarańczy, 2 goździkami i laską cynamonu (z garnuszka). Na zdrowie
Alutka-Gotujesztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać
Di gotujepierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku) 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie) Sos: 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz Dodatkowo: ryż Opcjonalnie: sezam Przygotować marynatę. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogurtem naturalnym, oliwą i pokrojonym w pasku (lub kostkę) kurczakiem. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc (lub minimum
Di gotuje600ml Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża) Sok z cytryny – 1/2 cytryny Pietruszka – garstka Imbir – 1 łyżeczka Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli Wykonanie: Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion(...)doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę. Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek. Smacznego! Artykuł Zupa marchewkowa z poppingiem pochodzi
Blendmandzieła! Składniki 2 butelki PASSATA CLASSICA ŁOWICZ 400 g mięsnych żeberek wieprzowych czerwona cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 5 daktyli garść listków bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki curry sól himalajska różowa Garnek z grubym dnem rozgrzej. Dodaj oliwę z oliwek i pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek.Po chwili dodaj starty świeży imbir
Z Kuchni Do KuchniNajlepsze w smoothie jest to, że wystarczy rozejrzeć się po swojej kuchni, chwilę zastanowić, zmiksować i w 5 minut mamy pyszną przekąskę :) Składniki: 2 pomarańcze 3 jabłka kawałek świeżego imbiru (ok 1-1.5 cm) sok z połowy cytryny 200 ml wody mineralnego niegazowanej Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i dzielimy je na mniejsze cząstki. Jabłek nie musimy obierać, wystarczy że je umyjemy(...)pokroimy na mniejsze kawałki i pozbędziemy się nasion. Imbir obieramy. Wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia np. dzbanka i zalewamy 200 ml wody mineralnego. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.. i gotowe ! :) Smacznego
Taste Therapyniesamowicie puszyste :D Składniki (12 babeczek): Babeczki: 180 g mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta soli 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 180 g drobno startej marchewki 1/3 szklanki mleka skórka starta z jednej pomarańczy Krem: 125 g mascarpone(...)laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Łączymy mokre składniki: olej, jajka, mleko, startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier, cynamon,imbir, gałkę muszkatołową, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zawartości obu misek następnie łączymy delikatnie. Masę przekładamy do papilotek (do ok. ¾ wysokości). Pieczemy przez 20-25 minut w temp
Malinowo w kuchniczęść) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich(...)łyżka soku z cytryny wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym. Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny. Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem
SzczyptaSmaQkolejnych przepisach. Na inny przepis na moim blogu kuchni orientalnej zapraszam: Krewetki z woka. Składniki: 150 g krewetek 1 mały brokuł 1 marchew 1/2 cukinii młodej 2 cm świeżego imbiru 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 garść świeżych pędów fasoli mung 400 g mleka kokosowego 1 limonka 200 g chińskiego makaronu 3 łyżki sosu sojowego light(...)przyprawy curry 4 łyżki oleju sezamowego Wykonanie: Na rozgrzany tłuszcz w woku wrzucić umyte i odsączone krewetki, przesmażyć, przełożyć na półmisek. Kolejno do woka dodawać posiekany czosnek i imbir, papryczkę oraz pokrojona w piórka cebulę, podsypać przyprawami wraz z cukrem, chwilę karmelizować, a następnie dodawać pokrojoną w słupki marchew, cukinię, różyczki brokuły, przesmażyć całość, dodać krewetki. Zalać mlekiem kokosowym
Wino Francja Kuchniacebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie sosem chili :) Smacznego :) 1 porcja - 362 g - około
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki miodu 50 gr masła 1/2 szkl cukru pudru 1 jajko 250 gr mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 cm startego świeżego imbiru bądź 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego Krem Cytrynowy: 1/2 paczki budyniu śmiet. bądź waniliowego bez cukru 1/2 dużej cytryny, umytej i sparzonej 125 ml wody z sokiem cytrynowym 1 łyżka cukru(...)dałam ) do dekoracji karmel od Delecty 1. Miód, masło oraz cukier puder umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. 2. W misce umieszczamy mąkę, jajko oraz proszek do pieczenia. Ścieramy imbir bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy
Gotowanie...to proste !piersi z kurczaka -1 marchew -1 cebula -50g groszku (może być mrożony) -100g kukurydzy "baby corn" -1/2 limonki -1 łodyga trawy cytrynowej -5 cm świeżego imbiru -pęczek kolendry -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka sosu sojowego -1 łyżeczka chilli -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżka kurkumy -100 ml mleka kokosowego -200 ml wody -200g makaronu soba(...)innego typu vermicelli Wykonanie: Pierś z kurczaka kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Do mięsa dodajemy starty imbir, chilli, sos sojowy, paprykę, chilli i sok z połowy limonki. Dokładnie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut, by się zamarynowało. Obraną marchew kroimy, w pół plasterki, a cebule w kostkę. Trawę cytrynową, dzielimy na kawałki po 5 centymetrów
Smakuj życie!kurczakiem podano do stołu! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 200 g * czerwona pasta curry – 3 łyżki * olej kokosowy – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 1 szt * świeży imbir – 1 cm * świeża papryczka chili – 1 szt * liście limonki – 2 szt * mleko kokosowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżka * pędy bambusa(...)mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy posiekaną trawę cytrynową, obrany i pokrojony imbir, posiekaną papryczkę chili oraz liście limonki. Dodajemy pozostałą pastę curry, a po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i na wolnym ogniu gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz
Ostra na Słodkomnie rukola, roszponka, sałata lodowa) 1/2 batata 1/2 dużej marchewki 6 groszków cukrowych 1-2 łyżeczki pestek dynii 1/4 rzepy białej (ok. 4-5 plasterków) wędzona, słodka papryka imbir w proszku sól himalajska (lub inna) dodatkowo: ser kozi w roladzie (3 plastry) 1 łyżeczka żurawiny suszonej na dressing 80ml oliwa z oliwek 20g świeżej mięty sok z 1 limonki(...)oleju kokosowego (jeżeli wcześniejsza „wyparowała”) i wrzucamy resztę pokrojonych warzyw: marchewkę, batata i rzepę. Smażymy aż do miękkości. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, posypujemy z góry sproszkowanym imbirem i wędzoną, słodką papryką. Usmażone warzywa układamy na sałatce. Posypujemy dynią, dodajemy ewentualnie składniki opcjonalne (ser kozi i żurawina), polewamy dressingiem i jeśli lubimy, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z batatem
Fill The Bowlodmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie. Składniki: 4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli. Powstała
Pyry na Gaz