imbir - 9508 przepisów (strona:232/634)

Rozgrzewający rosół z dzika 186

mięsa z kością z dzika pęczek włoszczyzny 3 ziarnka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ziarnka jałowca 1 cebula kilka listków świeżego lubczyku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka świeżego imbiru  natka pietruszki sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso moczymy przez kilka minut w osolonej wodzie lub w mleku. W garnku gotujemy 3 litry wody dodajemy wymoczone mięso, obraną(...)składników. Gotujemy rosół na bardzo wolnym ogniu około 5 godzin. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z rosołu, przecedzamy rosół na sitku wlewamy do garnka dodajemy posiekany drobniutko czosnek, starty imbir, oraz posiekany lubczyk, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, gotujemy przez chwilkę. Rosół z dzika można też podać z szarymi kluchami . Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak yakitori 193

jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę. Sos teriyaki, sos sojowy, imbir, i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte

O kuchni z uczuciem
Sałatka z grejpfrutem, łososiem,jarmużem 147

każdemu , dla kogo słowo zdrowie jest ważne. Składniki rukola jarmuż grejpfrut listki bazylii łosoś kawałki w oleju http://www.graal.pl sezam Dressing 5 łyżek oliwy 2 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy  Skworcu sok z połowy cytryny sól morska do smaku Grejpfruta umyj , obierz, usuń białe włókna i skórkę, pokrój na cząstki. Jarmuż wyciągnij i usuń zgrubiałe(...)części.zalej wrzątkiem na 4 minuty, odsącz w ściereczce ,aby był suchy. Łososia wyciągnij z puszki. Posyp sezamem i delikatnie obtocz w nim. Odstaw na bok. Przygotuj dressing. Zetrzyj imbir i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Na półmisek wyłóż rukolę oraz jarmuż. Dodaj grejpfrut. Na wierzch dodaj łososia. Polej dressingiem. Gotowe! Sałatka jest niesamowicie sycąca, można ją jeść zupełnie bez chleba

Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana na zdrowe śniadanie 154

jaglanej ( ok. 1/2 szklanki) 1  łyżeczka kurkumy 2 jabłka 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka migdałów (płatki, słupki) 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka suszonej żurawiny cynamon, imbir, kardamon do smaku Kaszę jaglaną upraż od czasu do czasu mieszając na dnie suchego garnka, aż zacznie delikatnie zmieniać kolor i wydzielać lekki zapach, zalej 1,5 szklankami wrzątku. Dodaj(...)momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj parę łyżek wody i zagotuj. Podduś chwilę do miękkości, dodaj do smaku cynamon, imbir i kardamon. Kaszę przełóż do miseczki, nałóż mus jabłkowy oraz posyp bakaliami

Kubki smaku
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 184

porcje:   500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)   2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)   1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)   2 cm  imbiru   2 duże ząbki czosnku   1 cebula   1 łyżeczka kminu rzymskiego    1 łyżeczka liści pietruszki    1 łyżeczka mielonej kurkumy   1 łyżeczka mielonego curry(...)kurczaka 1 łyżka oleju przyprawa gyros, przyprawa curry, kurkuma Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W czajniku nastawić wodę do zagotowania. Imbir, czosnek i cebulę obrać. Włożyć do pojemnika blendera, dolać 50 ml zimnej wody i zmiksować dokładnie na gładką pastę.  W garnku  rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę

Kubki smaku
Pieczeń z szynki szpikowana 135

Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego sól pieprz dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami   Przygotowanie   Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu

R'n'G Kitchen
Nalewka cytrynowa z miętą 448

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg cytryn garść świeżej mięty 0,4 kg cukru 4-5 cm imbiru 0,5 litra spirytusu 95% 1 litr wody Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry i wrzucamy do dużego słoja. Idealny jest słój 3 litry. Oczywiście większy też się(...)nada. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Dorzucamy do cytryny. Całość zasypujemy cukrem i dodajemy miętę. W sklepach często można kupić takie zioła w doniczkach. Jest też taka mięta. Więc taka doniczka będzie idealną ilością. Po prostu obcinamy tuż nad ziemią i taką całą garść wkładamy do słoika. Zalewamy spirytusem, a następnie wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie mieszając słoikiem

Marder&Marder Manufacture
Pieczeń z szynki szpikowana 199

Składniki 1 kg szynki wieprzowej 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy 100 g słoniny 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego sól pieprz dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami   Przygotowanie   Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu

R'n'G Kitchen
Ciasto imbirowo – gruszkowe 233

składniki łatwo dostępne. Na blaszkę o średnicy 21 cm potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mielonego imbiru ( można dać mniej) 3 roztrzepane jajka 2 duże gruszki łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie) Najlepiej zacząć od przygotowania blaszki. Trzeba posmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie szykujemy(...)gruszki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, wsypujemy cukier i imbir. Dodajemy masło i jajka – całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy

Niebieski kubek z kawa
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 177

cebula 3-4 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu seczuańskiego (tudzież syczuański) 1 łyżka białego wina kuchennego 1 łyżeczka cukru ok. 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego mały kawałek imbiru 2 gwiazdki anyżu szczypta suszonego chili 2 łyżki oleju 1/2 łyżki octu ryżowego sól (ok. 1/2 łyżeczki) kawałek szczypiorku do posypania Wykonanie: Karpia oczyścić i oskrobać z łusek i naciąć(...)rozgrzanym oleju obsmażyć więc karpia, tak by skórka nabrała złoto-brązowego koloru. Wyjąć karpia z oleju i przykryć folią aluminiową. Na pozostały ze smażenia olej wrzucić posiekaną cebule, starty, imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, chili, anyż i pieprz seczuański i wszystko razem zamieszać i podprażyć. Dodać do tego następnie cukier, wino, sos sojowy, ocet oraz 100 ml wody. Po dodaniu płynnych

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chutney śliwkowy- ze śliwek kalifornijskich 126

szalotki, 500 g suszonych śliwek kalifornijskich, olej słonecznikowy, 2 liście laurowe, laska cynamonu, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka świeżego pieprzu, korzeń imbiru (ok 3 cm), 300 g ciemnego cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 200 ml octu balsamicznego kremowego, 1 łyżeczka kminu mielonego, pół pęczka świeżej kolendry, sól Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte(...)zagotować. W rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed

królestwo garów
Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą 168

ulubionymi dodatkami. Porcje: 5 Czas przygotowania: min. 6 godzin Składniki: 150 g śledzi z zalewy solankowej  a’la matjas, 150 ml kwasu buraczanego , 150 ml zalewy z marynowanego imbiru, 1 cebula czerwona, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika, pieprz czarny grubo mielony do smaku. Do podania: marynowany młody imbir, grzyby shimeji, natka pietruszki, kiszone buraki

SzczyptaSmaQ
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 159

Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony, można użyć surowego, szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) 1 pomarańcza 1 główka czosnku 3 plasterki imbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz(...)piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir i pieczemy kolejne 20 min. Jeśli boczek będzie mało przyrumieniony po tym czasie rozcinamy sznurki odwijamy perliczkę z boczku i zwiększamy temp do 200 stopni i włączamy termoobieg

Piekielna Kuchnia Pati
HERBATA GRUSZKOWO - IMBIROWA 118

Składniki: (na 1 porcję) 1 torebka czarnej lub zielonej herbaty 3 - 4 plastry suszonej gruszki 2 kawałki imbiru kandyzowanego Przygotowanie: Do szklanki włożyć torebkę herbaty,  plastry gruszki oraz przekrojone na pół kawałki imbiru zalać wrzącą wodą i parzyć przez 5 minut. Rada: Jeśli ktoś lubi słodzoną herbatę może posłodzić dowolnym cukrem lub łyżeczka miodu

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 154

zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło, jajko i zagniatamy. 2. Dzielimy na 2 części(...)jednej dajemy starty imbir, a do drugiej kakao. Zagniatamy osobno i chowamy do lodówki na 20-30 min. 3. Po tym czasie z każdej połówki ciasta formujemy wałek, następnie wałek ciemny delikatnie rozwałkujemy i oklejamy nim wałek żółty. Całość ponownie staramy się schłodzić przez jakieś 30 min aby lepiej nam było kroić ciastka. 4. Ostatni krokiem będzie wyjęcie naszego wałka

Gotowanie...to proste !