imbir - 9508 przepisów (strona:236/634)

Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą 146

ulubionymi dodatkami. Porcje: 5 Czas przygotowania: min. 6 godzin Składniki: 150 g śledzi z zalewy solankowej  a’la matjas, 150 ml kwasu buraczanego , 150 ml zalewy z marynowanego imbiru, 1 cebula czerwona, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika, pieprz czarny grubo mielony do smaku. Do podania: marynowany młody imbir, grzyby shimeji, natka pietruszki, kiszone buraki

SzczyptaSmaQ
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 135

Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony, można użyć surowego, szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) 1 pomarańcza 1 główka czosnku 3 plasterki imbiru 2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie) Solanka woda 4-5 łyżek soli 8 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Marynata 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku grubo mielony pieprz(...)piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir i pieczemy kolejne 20 min. Jeśli boczek będzie mało przyrumieniony po tym czasie rozcinamy sznurki odwijamy perliczkę z boczku i zwiększamy temp do 200 stopni i włączamy termoobieg

Piekielna Kuchnia Pati
HERBATA GRUSZKOWO - IMBIROWA 95

Składniki: (na 1 porcję) 1 torebka czarnej lub zielonej herbaty 3 - 4 plastry suszonej gruszki 2 kawałki imbiru kandyzowanego Przygotowanie: Do szklanki włożyć torebkę herbaty,  plastry gruszki oraz przekrojone na pół kawałki imbiru zalać wrzącą wodą i parzyć przez 5 minut. Rada: Jeśli ktoś lubi słodzoną herbatę może posłodzić dowolnym cukrem lub łyżeczka miodu

Ciastka - domowe słodkości
Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe 130

zachęcają aby zajadać jedno po drugim ;) Składniki na jedną dużą blachę od piekarnika: 200 gr mąki 100 gr masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 cm świeżego imbiru 1 jajko 80 gr cukru 2 łyżeczki kakao szczypta kurkumy 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. Dodajemy cukier, masło, jajko i zagniatamy. 2. Dzielimy na 2 części(...)jednej dajemy starty imbir, a do drugiej kakao. Zagniatamy osobno i chowamy do lodówki na 20-30 min. 3. Po tym czasie z każdej połówki ciasta formujemy wałek, następnie wałek ciemny delikatnie rozwałkujemy i oklejamy nim wałek żółty. Całość ponownie staramy się schłodzić przez jakieś 30 min aby lepiej nam było kroić ciastka. 4. Ostatni krokiem będzie wyjęcie naszego wałka

Gotowanie...to proste !
Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej 181

skrzydełek 2- 3 łyżki miodu 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 płaskie łyżeczki soli 4 ząbki czosnku płaska łyżka imbiru lub około 3-4 cm imbiru świeżego łyżka cynamonu ewentualnie 2-3 gwiazdki anyżu - można pominąć  Przygotowanie : Miód rozpuścić w 2-3 łyżkach letniej wody Dodać do niego wszystkie przyprawy i rozgnieciony czosnek

Proste Potrawy
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 223

masłami orzechowymi! Są też słodkości - surowe wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami, daktylami i owocami, lody jogurtowe, energetyzujące kuleczki z daktylami, kakao i pestkami dyni. Pyszne kuleczki z morelami, imbirem i orzechami nerkowca, pomysły na przekąski do 100 kalorii i super smaczne i zdrowe pomysły na łatwe, kolorowe i pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi

Plate of Joy
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 155

osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru 50 g masła 2 banie 2 l mleka 3 cebule 1 cytryna 5 goździków 20 g korzenia imbiru szczypta szafranu Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu(...)szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier

karmelowy
Roladki z kurczaka z sosem żurawinowo- szparagowym 163

masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora, czosnek i imbir. Podlej winem, smaż ciągle mieszając aż wino całkowicie odparuje

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 109

Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi  Symbio Dynię pokrój w kostkę, posól ,upiecz(...)stopniach, 15 minut. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i starty imbir. Dodaj przyprawy. Smaż około 3 minut. Batat obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do cebuli razem z dynią. Przykryj woda i posól. Gotuj pod przykryciem jakieś 15 minut . Wlej mleko kokosowe. Dodaj szczyptę cynamonu. Zblenduj na gładki krem. Pestki dyni ,migdały i figi pokrojone w kawałeczki upraż

Z Kuchni Do Kuchni
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 204

środku. W moździerzu lub młynku kilkoma ruchami miażdżymy razem dość grubo wszystkie przyprawy. W duży garnek, taki do którego zmieści się cała kaczka, wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy, sól, chili, imbir obrany i pokrojony w plasterki, cukier i obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, kostkę bulionową. Gotujemy zalewę 20-30 minut na małym ogniu, przykrytą, tak by uwolnić aromaty przypraw i ziół(...)papryczka albo dwie suszone chili Bird’s Eye 130 gramów soli, najlepiej morskiej 80 g cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata

Karo in the Kitchen
Zimowy Aromatyczny i Rozgrzewający Napój 144

aromatyczne. Ten przepis już niejednokrotnie umilał moje wieczory i pozostanie ze mną na długo. Składniki: 1 jabłko 1 pomarańcza 4 goździki 1 nasiono kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu czubek łyżeczki imbiru mielonego 1/4 łyżeczki kurkumy Wykonanie: W garnku zagotowałam litr wody. Potem dodałam cynamon i umyte jabłko pokrojone w ósemki (ze skórką), wymieszałam i gotowałam 2 minuty. Następnie dodałam imbir, kardamon

Blondynka Gotuje
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 174

kalafior – 1/4 szt * zielona papryczka chili – 1 szt * czosnek -2 ząbki * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1łyżeczka * imbir – 1 szczypta * masło ghee – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut. Podzielony na różyczki(...)kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy. Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe! Smacznego

Ostra na Słodko
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 171

wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki(...)wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki

Poezja smaku
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami prażonymi 171

ciasta przed pieczeniem 500g. mąki pszennej 100g cukru 1 jajko  1/4 łyżeczki soli NADZIENIE: 2/3 słoiczka jabłek prażonych z wanili ą 500ml - przepis do podejrzenia TU 2 łyżki imbiru kandyzowanego 4 łyżki rodzynek  2 łyżeczki cynamonu    Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem(...)sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Rozciągnąć w ręku i rozwałkować na stolnicy w prostokąt o wymiarach 40x30cm. Posmarować grubo jabłkami prażonymi, posypać posiekanym w kostkę imbirem kandyzowanym oraz rodzynkami. Na koniec opruszyć chojnie cynamonem. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Rulon kroić na grube plastry. Plastry układać poziomo w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Grunt to przepis!
Glögg - skandynawski grzaniec na czerwonym winie z migdałami 137

SKŁADNIKI na 4 szklanki butelka słodkiego czerwonego wina (polecam Porto) 2 słodkie pomarańcze 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 pestek kardamonu 5 goździków + kilkanaście do ozdoby kawałek kłącza imbiru 4 garście obranych migdałów 4 garście rodzynek 2 łyżki miodu cukier (opcjonalnie do smaku) * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino. Z 1 pomarańczy wyciśnij sok, dodaj go do wina. Włóż przyprawy(...)cynamon, anyż, kardamon, goździki i pokrojony na plasterki imbir oraz rodzynki. Gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie drugą pomarańczę delikatnie wyszoruj i pokrój w półksiężyce, na wierzch skórki powbijaj goździki. Do każdej szklanki włóż garstkę migdałów i dwie cząstki pomarańczy. Gorący grzaniec posłodź miodem i ewentualnie cukrem, jeśli uważasz, że jest za mało słodki. Przecedź

Food Square