myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne! Marynata: 300g schabu 1 średnia ebula 1 – 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka souk z cytryny 1 łyżka miodu Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć(...)płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli
Codzienne Gotowanielekko ostra. Polecam! masło 1/4 łyżeczki nasion kuminu 1/4 łyżeczki gorczycy 1 niezbyt ostra papryczka chili 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 6 jajek sól, pieprz świeża kolendra (ewentualnie suszona) kilka plastrów bekonu (opcjonalnie)* Na patelni rozpuścić(...)masło, gdy się rozgrzeje, podsmażyć nasiona kuminu i gorczycy. Smażyć aż zaczną strzelać, natychmiast dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną papryczkę chili i imbir, chwilę przesmażyć. Dodać cebulę, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie, zeszkli się i lekko zbrązowieje. Wbić jajka, dodać przyprawy (kurkumę, kumin, kolendrę i garam masalę) a także doprawić solą
Codzienne Gotowaniepół laski cynamonu (około 2,5cm) 4 ziarenka czarnego pieprzu 2 piersi z kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych migdałów 150ml jogurtu naturalnego 1 duże jabłko 1 łyżka posiekanej(...)Smażyć kilka minut do momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć
Codzienne GotowanieBartoldzik , Mirabelka . 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 cebula 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka pomidorów 2 puszki ciecierzycy (800g) 2 średnie ziemniaki 0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala sól oliwa W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz(...)kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut
Codzienne Gotowanierewelacyjne, lekko ostre, nieco słodkie, i bardzo aromatyczne! Składniki: 1 duża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki 2 gwiazdki anyżu 500g wieprzowiny 2,5 świeżego startego korzenia imbiru 0.5 łyżeczki soli 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego oliwa do smażenia Przygotowanie: W woku lub głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej papryczkę chili(...)gwiazdki anyżu, przez około minutę. Dodać mięso, imbir i sól, smażyć przez kilka minut aż wieprzowina zacznie zmieniać kolor, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Mięso przełożyć z woka na talerz. Przygotować sos - w niewielkim naczyniu dokładnie wymieszać ocet ryżowy, cukier, sos sojowy z łyżką wody. Wlać do rozgrzanego woka po smażeniu mięsa, gotować, ciągle mieszając przez
Codzienne Gotowaniesobie kilka razy;) Polecam! Składniki: 1 cebula 1 średni bakłażan 3 kolorowe papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka nasion kuminu 0,5 łyżeczki nasion czarnuszki 0,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego 4 nasiona zielonego kardamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyeczka papryki w proszku 1 łyżeczka(...)Przygotowanie: W woku lub głębikim rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na nim nasiona: kmin, czarnuszkę, koper włoski, kardamon. Po około minucie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, smażyć aż papryka zmięknie. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę wielkości kęsa, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory z puszki
Codzienne Gotowaniekwaskowe, lekko ostre, kremowe, jednym slowem rozplywajace sie w ustach. Polecam! 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1/4 lyzeczki ziaren kminu rzymskiego 1/4 lyzeczki ziaren kolendry kawalek swiezego imbiru (okolo 1cm) 1 papryczka chili 2 swieze pomidory lub puszka krojonych pomidorow (uzylam passaty/przecieru pomidorowego) puszka mleka kokosowego sok z polowy limonki 30dkg piersi z kurczaka lub indyka pol szklanki(...)oliwa do smazenia Na glebokiej patelni rozgrzac olej i przesmazyc ziarna kuminu i kolendry az zaczna strzelac, nastepnie dodac drobno posiekana cebule, wycisniety przez praske czosnek, starty korzen imbiru i drobno pokrojona papryczke chili. Smazyc az cebula sie zeszkli, mieszac od czasu do czasu, w razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Nastepnie dodac rodzynki i pokrojona w kostke wielkoscie
Codzienne Gotowanieogole w tej zupie nie czuc i zajadal az mu sie uszy trzesly;) Polecam! nieduzy kalafior 2 srednie ziemniaki 2 male cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy(...)mniejsze kawalki. W garnku rozgrzac olej i przesmazyc na nim przyprawy - kumin, czarnuszke i kolendre. Wrzucic kalafior, pokrojone w gruba kostke ziemniaki i cebule, a takze czosnek i imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie oliwa i przyprawami. Nastepnie zalac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac przyprawy: kurkume, kolendre, papryke, garam masala, doprawic sola i pieprzem, dokladnie wymieszac
Codzienne Gotowaniebekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek, przyprawa curry, mielony cynamon, pieprz kajenski czarnuszka sol, pieprz 2-3 plastry bekonu Olej(...)chrupiacy, przestudzic i pokroic w kostke. W garnku rozgrzac olej, przesmazyc na nim drobno pokrojona cebule, czosnek wycisniey przez praske, pora pokrojonego w plasterki, posiekana papryczke chili i imbir. Smazyc az cebula lekko zbrazowieje. Nastepnie dodac obrana i oczyszczona dynie, pokrojona w niewielka kostke. Wszystko dokladnie wymieszac i chwile przesmazyc. W razie potrzeby podlac niewielka iloscia wody. Wlac bulion
Codzienne GotowanieDanie jest aromatyczne, lekko slodkie i sycace - w sam raz na jesien;) Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu 250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku(...)odstawić. Bekon dobrze zgilowac, aby był chrupiący. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, czosnek wycisnięty przez praskę i pokrojony lub starty imbir. Dodać dynie i wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podlać wodą. Dodać zioła i przyprawy, dobrze posolić i popieprzyć. Rodzynki odcedzić i dodać do masy dyniowej, delikatnie wymieszać. Dodać makaron
Codzienne Gotowaniefasoli 2 puszki pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Pasta cebulowa: 1 duża cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżego startego imbiru kawałek laski cynamonu (2cm) 3 goździki 1 łyżka nasion kolendry 0,5 łyżeczki nasion kminu 1-2 suszone papryczki chili (zależy od ostrości) Przygotowanie: Pasta cebulowa Na patelni rozgrzać olej(...)przesmażyć na nim cynamon, goździki, nasiona kolendry i kminu oraz suszoną papryczkę chili. Smażyć przez około minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć
Codzienne GotowanieZakątku . Składniki: 2 duże cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki miodu 75g migdałów w płatkach (dałam mielone, co sprawiło, że sos stał się gęstszy, i nabrał ciekawej faktury) puszka ciecierzycy (400g) garść(...)patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać sól i pieprz oraz czosnek i smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać paprykę w proszku, płatki chili, cynamon i imbir, wszystko dokładnie wymieszać, aż cebula dokładnie pokryje się przyprawami. Następnie dodać pomidory, miód i doprowadzić do wrzenia, jeśli sos jest zbyt gęsty podlać niewielką ilością wody lub bulionu
Codzienne Gotowanieósemki 2 listki laurowe 5 ziarenek zielonego kardamonu 3 goździki 1 suszona papryczka chili 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kminu 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka milonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : W rondlu(...)talerz. Dolej oleju i przesmaż na nim przyprawy - listek laurowy, ziarenka kardamonu, goździki, pieprz przez około 2 minuty aż uwolnią aromat. Następnie dodaj cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory
Codzienne Gotowaniedzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml) oliwa do smażenia Migdały: 1 łyżka masła 1 łyżka wody 1,5 łyżeczki cukru 30g migdałów w plasterkach(...)łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki mielonej kolendry 0,5 łyżeczki przyprawy curry Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę i starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, śmietankę kokosową i kolendrę. Dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogien i dusić pod przykryciem przez kilka minut. Następnie zalać bulinem, wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień
Codzienne GotowanieBartek , Gin , Sianko , Justinka , Zuzia i Mops . Składniki : 150g miękkiego masła 300g mąki pszennej 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego imbiru 100g brązowego cukru 200g golden syrup lub miodu (nieco mniej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200ml wody 2 jajka 300g rabarbaru cukier puder Przygotowanie : W mikserze utrzeć masło(...)cukrem, gdy powstanie gładka i jednolita masa dodać golden syrup (miód). Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z przyprawą do piernika i imbirem. Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w 200ml gorącej wody i stopniowo wlewać do ciasta. Następnie stopniowo dodawać mąki, cały czas miksując ciasto, dodać jajka. Wyłączyć mikser i do ciasta dołożyć rabarbar pokrojony w niewielkie kawałki (około
Codzienne Gotowanie