imbir - 9508 przepisów (strona:248/634)

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym 257

łyżeczki imbiru - marchewka                                                    - ½ łyżeczki kurkumy - 2 łyżki mrożonego groszku(...)tylko biała część) i marchewkę - Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski - Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir - Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody - Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem 150

łyżeczki kolendry - ząbek czosnku                                    - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                    - sól himalajska - natka pietruszki - sok z cytryny - kawałek awokado - opcjonalnie: śmietanka sojowa Wykonanie: - Kaszę jaglaną wsypać(...)minut - Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody - Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty - Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż 185

łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                       - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                       - szczypta kardamonu - nasiona konopi(...)sól himalajska Wykonanie: - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon  i sól - Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem - Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut - Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 153

100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry - 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu - ½ marchewki(...)odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund - Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat 162

łyżeczki kurkumy - 100g kalafiora                                 - ¼ łyżeczki imbiru - ząbek czosnku                                 - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili                 - 2 goździki - łyżeczka nasion konopi(...)Wykonanie: - Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut - Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut - Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł 151

jaśminowego              - 1 łyżeczka curry - 40g soczewicy                               - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła                                 - ¼ łyżeczki kolendry - 1 łyżeczka tahini(...)zalać zimną wodą na 30 minut - Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony - Ryż ostudzić, umieścić

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Ryż naturalny z zieloną soczewicą w curry 146

wynos ;) Składniki: - 100g ryżu naturalnego                  - 1 łyżeczka curry - 40g zielonej soczewicy                - ¼ łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka nasion konopi             - ¼ łyżeczki grysu chili - 1 łyżeczka oliwy(...)Ryż gotować przez 35 minut, dodając sól i kurkumę do gotowania - Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek z plasterkami pietruszki, gotować ok. 15 minut (do miękkości) - Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić - Ryż ostudzić, dodać oliwę, wymieszać - W pojemniczku umieścić ryż, posypać go chili i zamknąć pojemnik - Soczewicę przełożyć np. do foliowego woreczka (wg mnie danie

Wegańska kuchnia orientalna
Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado 136

łyżeczki kolendry   - ½ małej marchewki                    - ¼ łyżeczki imbiru - kawałek papryczki chili                - ¼ łyżeczki kurkumy - ząbek czosnku                                 - szczypta kardamonu(...)kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: - Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli - Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund - Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund - Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować - Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z fasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati 156

łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki            - ¼ łyżeczki imbiru - 130g dyni hokkaido                                  - ¼ łyżeczki kuminu(...)następnie zostawić go pod pokrywką na 5 minut, by urósł - Dynię obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, kumin i imbir - Dodać pomidory i trochę wody, wsypać garam masale, asafetyde i sól - Dodać dynię i marchewkę, zagotować, dusić przez 7 minut - Dodać fasolkę adzuki i groszek, dusić przez kolejne 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana 135

pomidorów                           - ¼ łyżeczki imbiru - 50g brokuła(...)minut z dodatkiem soli i  kurkumy - Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki - Dusić przez 5 minut pod przykryciem - Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut

Wegańska kuchnia orientalna
Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł 167

madras - 40g żółtej soczewicy                        - ¼ łyżeczki imbiru - 100g brokuła                                     - ¼ łyżeczki kurkumy - 3 łyżki mrożonej kukurydzy(...)wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut - Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki - Soczewicę przełożyć do miski - W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek, imbir i chili; smażyć przez 30 sekund - Po chwili dodać soczewicę i trochę wody - Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut - Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty

Wegańska kuchnia orientalna
Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem 172

łyżeczki imbiru - kilka suszonych grzybów mung             - ¼ łyżeczki cynamonu - 1 mała marchewka(...)pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski - Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili - Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung,  sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem - Smażyć

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana 167

łyżeczki kuminu - 35g zielonej soczewicy                   - ¼ łyżeczki imbiru - ½ puszki pomidorów                    - 1/6 łyżeczki cynamonu - ząbek czosnku(...)sucha - Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu - Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut - Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;) - Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado - Batata obrać ze skórki

Wegańska kuchnia orientalna
Ziemniaki ze szpinakiem i fasolką adzuki 172

łyżeczki cayenne - ząbek czosnku                                    - ¼ łyżeczki imbiru - 2 łyżki śmietanki sojowej                 - ¼ łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów                       - sól  himalajska - 1 łyżka pestek(...)kostkę i ugotować w garnku na parze przez ok. 15 minut;) - Ugotowane w całości ziemniaki obrać i podzielić na mniejsze części - Na odrobinie rozgrzanej oliwy usmażyć czosnek, kumin i imbir - Po 30 sekundach dodać pomidory, wodę, szpinak i pozostałe przyprawy - Dusić do miękkości szpinaku (świeży: ok 4 min, mrożony: ok 12 min) - Spróbować szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 191

brokuła                                                       - ¼ łyżeczki imbiru - 1 mała marchewka                                           - ¼ łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część(...)paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund - Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty - Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy - Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody

Wegańska kuchnia orientalna