smaku, wyraziste, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Wystarczy do tego dobrać garść sałaty, lub lekką sałatkę warzywną i pieczone ziemniaki z piekarnika. Pycha! SKŁADNIKI: 1 kg żeberek wieprzowych imbir świeży 3 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 100 ml wina (najlepiej ryżowego) sos sojowy 400 ml bulionu mięsnego 3 ząbki czosnku kilka pędów zielonej dymki przyprawy: sól, pieprz, płatki(...)oliwie, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj blachę/ patelnię do pieczenia i przysmaż na niej mięso. To samo naczynie użyć do pieczenia żeberek w piekarniku. Do przyrumienionego mięsa, dodaj imbir pokrojony w paski i posiekany czosnek, całość podsmaż chwilę. Dodaj kolejno: płatki chilli, pieprz syczuański, gwiazdki anyżku, 3 łyżki miodu, sporo sosu sojowego, 2 łyżki octu winnego, 100 ml wina
Calzonella.comopalanie, da nam gwarancję złocistej i trwałej opalenizny. Składniki duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają oliwy z oliwek duża czerwona cebula 5 dużych marchewek 2 cm świeżego kłącza imbiru łyżeczka curry i szczypta kurkumy skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć(...)gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść olej kokosowy,podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka z kurkumą i curry.Dodać po chwili starty imbir, smażyć około 3 minut. Dodać pokrojoną w plastry marchewkę, dodać również pomidory. Wlać trochę wrzątku, posolić i gotować do 15 minut pod przykryciem. Otrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe
Z Kuchni Do Kuchnimaślanką. P.S. Można je też przed podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku (400-450 g) sól, pieprz ulubione zioła, np. bazylia, oregano, estragon(...)Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plastry. Ugotuj na parze lub w wodzie. Wymieszaj kminek, gorczycę, posiekany czosnek, ostrą paprykę, starty imbir i sok z cytryny. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło i podsmaż na rumiano plastry ziemniaków. Przełóż do naczynia i przykryj, aby nie wystygły. Na tę samą patelnię przełóż szpinak, dodaj wymieszane przyprawy, dopraw solą i pieprzem
Qlinarnie i Qlinarnieromantyczny, pikantny wieczór we dwoje z repetą! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 400-500 g wieprzowiny (schab lub polędwica) - jak będzie mniej też smacznie wyjdzie 2 cm korzenia imbiru 1 litr wody (na bulion) 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej 1 cebulka 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki(...)Vermicelli szczypta soli Przygotowanie: Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili cayenne ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką oraz posiekanym imbirem. Podsmażyć 2-3 min i dolać sosy. Minutę zredukować. W osobnym garnku robimy bulion z kostką oraz marchewką/pietruszką i selerem. Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody
Lajtkraft food intolerancesię w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu! Do przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli 3 pomarańcze 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 mała śmietanka 30% 1 słoiczek dżemu śliwkowego lub powideł Przyprawy estragon 1 łyżka(...)łyżka ostra papryka 1 łyżeczka Mięso musi się marynować przynajmniej 24 godziny w lodówce, w zalewie zrobionej ze wszystkich przypraw z dodatkiem soku z 2 pomarańczy, oleju, startego imbiru, pokrojonych w kostkę i zgniecionych 7 ząbków czosnku, z porozcinanymi w pół papryczkami chilli. Ja zawsze podgrzewam olej i zalewam nim wszystkie składniki w misce, a sok z pomarańczy dodaję
Kuba Gotujełyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy(...)Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy z posiekaną natką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenświeże lub mrożone maliny kilka pasków imbiru świeżego lub kandyzowanego 2 łyżki syropu z pędów sosny lub miodu 4 listki świeżej mięty Do szklanki wsypuję maliny, dodaję posiekaną miętę, pokrojony w paseczki imbir oraz syrop z pędów sosny ( jeśli chcesz użyć miodu, wlej go do naparu na sam koniec parzenia, aby wrzątek nie zniszczył wszystkich właściwości zdrowotnych miodu). Wszystko zalewam
KuchcikoweLovełyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki wody 1 łyżka octu jabłkowego* Sok z połowy małej cytryny* *można zastąpić 3 łyżkami octu(...)zrobi się z nich paćka ;) Grzybki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu (prawdopodobnie trzeba je zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę), potem także kroimy w paski. Przygotowujemy też sos – imbir obieramy łyżeczką i przeciskamy przez praskę razem z czosnkiem. Dodajemy resztę składników (sos sojowy, erytrol, wodę, ocet jabłkowy, cytrynę) i wszystko dokładnie mieszamy. W woku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego
Jak gotować i nie zwariowaćkurczak z papryka. Ta porcja wystarczy na 2-3 osoby. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 mała zielona papryka 1 mała czerwona papryka 1 cebula 4-5 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka garam masala 1/4 łyżeczki kuminu zmielonego 1/4 łyżeczki chili duża szczypta kozieradki pieprz białe wytrawne wino-ok 1/4 szklanki zielona pietruszka(...)posypania. 1 łyżka masła Imbir i czosnek miksuję w blenderze i dolewam trochę wina aby lepiej się zmiksowało. Marynuję pokrojonego w paski fileta w powstałej paście, dodaję sól i pieprz, odstawiam na ok 1 godz. Na patelnię wrzucić masło, pokrojoną cebulę i paprykę, poddusić, dodać fileciki i resztę przypraw oraz pozostałe wino. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ja podałam
harrisałyżeczki octu ryżowego sok z ½ cytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść(...)rzodkiewki. Zwiń całość przy pomocy maty jak tradycyjne sushi. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków. Sushi podawaj z sosem sojowym i kawałkami marynowanego imbiru
Food Squarecienkie, grubości palca, zostawiamy je w całości. Jeśli są już sporo podrośnięte – kroimy je wzdłuż na pół. W plastikowym pojemniku mieszamy sos sojowy cukrem, miodem lub syropem z agawy, imbirem i cynamonem. Wlewamy oliwę/olej i dokładnie razem mieszamy. W tej miksturze otaczamy równomiernie naszykowane marchewki , z każdej strony. Rozkładamy je na papierze na blaszce, posypujemy sezamem. Nie solimy(...)nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł, ok. 300-350g 1 łyżka delikatnej
Karo in the KitchenSkładniki: woda 3 szklanki, dynia 1/2 mrożona, mus z dyni 300 ml, makaron świderki 1,5 szklanki, imbir 2 cm/korzeń, masło 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, goździki 2 sztuki, cukier 3 łyżki, mleko 1/2 litra/0,5% mam zamrożoną dynię zmiksowaną, dynie odmrozić i wsypać do garnka wlać wodę, kawałek obranego imbiru, goździki i zagotować wsypać makaron, dodać cukier,, sól
W Mojej Kuchni Lubięziemniaków - 2 cebule - 300 g pęczaku - oliwa - 4 ząbki czosnku - łyżeczkę słodkiej papryki Tesco - 1/2 łyżeczki tymianku - 1/2 łyżeczki kminku Tesco - 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu Tesco - szczypta imbiru - szczypta gałki muszkatołowej - 3-4 szklanki bulionu wołowego - sól - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie Przygotowanie: Mięso kroimy w kawałki (jak na gulasz), i obsmażamy na oliwie. Przekładamy obsmażone mięso(...)plastry ziemniaki. Ponownie układamy wszystkie składniki aż do wyczerpania, tak, by na wierzchu była kasza. W trakcie układania warstwy posypujemy posiekanym czosnkiem i oprószamy kminkiem,tymiankiem, pieprzem, papryką, imbirem, gałką muszkatołową, liściem laurowy i zielem angielskim. Powoli zalewamy wszystko gorącym bulionem, odczekując chwilę po wlaniu każdej porcji tak, aby zakrył całą potrawę. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy
Kulinarne życieMoja propozycja na zimowy obiad - rozgrzewające i aromatyczne danie w chińskiej nucie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 opakowanie warzyw - mieszanki chińskiej 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki oleju suszony imbir słodka papryka w proszku 2 ząbki czosnku szczypta papryki chilli 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki słodkiego sosu chili sól, pieprz Polędwiczkę umyć, natrzeć olejem, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, słodką
Czerwień i błękitSkładniki : 1 kg dojrzałego czerwonego agrestu 500 ml spirytusu 95 % 50 dkg cukru kawałek korzenia imbiru (2 cm) laska wanilii Sposób wykonania : A grest umyj, rozgnieć, wsyp do czystego słoja. Dodaj cukier, wanilię , pokrojony w plastry imbir, wymieszaj, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw w ciepłe, nasłonecznione miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie odcedź wszystko przez sitko, następnie
Przepisy i porady kulinarne