imbir - 9508 przepisów (strona:217/634)

Napój imbirowo-cytrynowy z cynamonem. 154

inny temat, trochę taki przekorny, bez żadnych ograniczeń kulinarnych. Za to z jednym poważnym ograniczeniem spoza tego obszaru. Dać czy nie dać...? ;) Składniki: 3 szkl. wody 10 goździków kawałek imbiru (wielkość wg uznania) 1-2 kawałki cynamonu 3-4 łyżki cukru (lub innego słodzika) sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę, cukier, imbir, cynamon i goździki gotować przez 45 minut. Odcedzić

zadanie-gotowanie
Harira - marokańska zupa z limonkami. 181

skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa Wykonanie: Kurczaka  pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory(...)puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą

zadanie-gotowanie
Kremowa zupa z marchwi i indyka 182

kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego 2 małe pomarańcze ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz i na wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem

Szybko Tanio Smacznie
zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem 145

ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli  sok z  połowy cytryny kawałek korzenia imbiru 2 łyżki masła sól sposób przygotowania Do rondla, na rozgrzane masło wrzucamy drobno  posiekane ząbki czosnku, oraz również posiekany korzeń imbiru. Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie

Miód i pieprz
sałatka z sosem imbirowo cytrynowym 148

przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja !    1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego    Kukurydzę i fasolkę przesypujemy do miski. Awokado obieramy(...)pół i wrzucamy do miski. Dodajemy garść kiełków oraz łososia pokrojonego na drobne cząstki. Wszystkie  składniki mieszamy. Teraz zabieramy się za przygotowanie sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód, sól oraz pieprz cytrynowy. Energicznie mieszamy, aż wszystkie  składniki się połączą i uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy sałatkę

noteskulinarnyfiga
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 216

podawać z grzankami. Smacznego! Polecam inne zupy krem: zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym zupa krem z ciecierzycy zupa szczawiowa zupa krem z brokuł i jarmużu indyjska kremowa zupa z kalafiora z imbirem

potrawyregionalne
Warzywne samosy z pieca 429

Warzywne samosy z pieca farsz: pół brokuła, posiekane różyczki 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę szkl. mrożonego groszku 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane oliwa do smażenia kawałek imbiru, starty na tarce po pół łyżeczki przeprawy garam masala i kurkumy szczypta chili szczypta soli i pieprzu pęczek świeżej kolendry, posiekany Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir, przyprawy, cebulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zimowy obiad wegański VIII, Another Pink Floyd 245

chili i kuminem. Nadzienie ziemniaczane do masala dosa Składniki: kilka łyżek oleju 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka kolendry 2 cebule ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego ginger  lub ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 papryczka chili ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli Rozgrzej olej i podsmaż ziarna gorczycy i kolendry. Po krótkiej chwili dodaj posiekane cebule. Smaż kilka minut, aż będą(...)szkliste. Następnie dodaj kurkumę, imbir i drobno posiekaną chilli. Podsmaż jeszcze przez chwilę i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól do smaku i wymieszaj. Można posypać świeżą natką kolendry lub pietruszki Another Pink Floyd - Kraków, Teatr Variette, 13.03.2016, g. 20.00 Zaczynali w garażu w Skawinie. Teraz koncertują po całej Polsce... Świetny wokal Normana i doskonała oprawa techniczno-wizualna.  Winter

Qlinarnie i Qlinarnie
Hot Cross Buns - Angielskie bułeczki wielkanocne 250

limonkowej skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 duże jajko (L) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 3 goździki 14 g suszonych drożdży instant  Pasta na krzyżyki: 3 łyżki zwykłej mąki pszennej 3 łyżki wody oraz: do posmarowania bułeczek przed pieczeniem: 1 duże jajko 1/2 łyżki mleka(...)dekoracji: gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g) Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, rodzynki, skórkę kandyzowaną, mielony cynamon, imbir i sól. Wymieszać. Do rondelka wlać mleko, wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wrzucić laskę cynamonu, goździki i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia. Wyjąc goździki i laskę

maniapieczenia
Pasztet szwagierki Ali 182

przyprawy:  7-8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziarenek czarnego pieprzu   pieprz czarny mielony (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól (do smaku) 3 jajka 1 zwykła bułka (do namoczenia) Przygotowanie:  Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (woda musi przykrywać całe mięso). Dodajemy obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele(...)będzie miękkie. Na 20 minut przed końcem gotowania dodajemy słoninę i wątróbkę. Mięso, po ugotowaniu i przestygnięciu, mielimy wraz z namoczoną w rosole bułką. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 surowe jajka i następnie wlewamy ok. 0,5 l przecedzonego rosołu. Odstawiamy na 20 minut i przyprawiamy solą do smaku. Dno podłużnych foremek (dwóch lub trzech

bistro mama
Kurczak w jogurcie Murgh Korma 162

łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru 4 goździki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z kolendrą(...)kminem, kurkumą i imbirem. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W rondlu rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na rumiano cebulę pokrojoną w plasterki. Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć 1 minutę, a następnie dodać kardamon, cynamon,goździki. i smażyć kolejne dwie minuty. Po tym czasie dodać kawałki kurczaka, wlać pozostały z miski jogurt

O kuchni z uczuciem
Tarta imbirowa z gruszkami 179

pieczenia   Nadzienie: 1/4 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki(...)godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem i dokładnie wszystko łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście

Na Ciasteczkowych Papierach
Ziemniaki po bombajsku 2128

łyżka ziaren czarnej gorczycy szczypta kminu rzymskiego 1 czubata łyżka kurkumy 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżka mieszanki garam masala szczypta chilli w płatkach 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru 2 łyżki masła pęczek świeżych liści kolendry   Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wsypujemy czubatą łyżkę ziaren czarnej gorczycy i szczyptę kminu, kurkumę, mielone ziarna kolendry i garam masala(...)oraz szczyptę chilli w płatkach. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Obieramy 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru i ścieramy na drobnej tarce wprost na patelnię. Dodajemy masło, ziemniaki i całość podsmażamy aż zacznie się ładnie rumienić, na koniec dorzucamy grubo posiekane liście kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Typowe jesienne smaki, czyli zupa-krem dyniowo-marchwiowa 145

jest to wątpliwe, gdyż zupka jest nieziemska. :) Składniki:  jedna duża dynia zwyczajna 3-4 marchewki 500 ml wody kostka warzywna łyżeczka masła (lub oleju roślinnego w wersji wegańskiej) imbir w proszku sól i pieprz Do podania: pestki dyni (ok garść na jedną porcję) kiełki lucerny (również garść na porcję) Przygotowanie: Obierz marchew i pokrój ją na średnie kawałki(...)dynią i marchwią, tylko odrobinę je pokrywając. Gotuj zupę, aż  warzywa zmiękkną. Następnym krokiem będzie miksowanie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw zupę imbirem, pieprzem i solą do smaku. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni. Praż je 2-3 minuty. Uwaga, pamiętaj o mieszaniu, gdyż inaczej mogą się przypalić.  Przelej zupę

Smiling Shrimp
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 200

SKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką(...)przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem

Ostra na Słodko