obranej marchwi 4 łyżki octu 10% 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 mała łyżeczka mielonego imbiru 3 – 4 ząbki czosnku roztartego 1/3 szklanki oleju (używam rzepakowego) Marchew zetrzeć, w miarę możliwości, na długie wąskie wiórki. Dodać ocet, cukier(...)sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać. Olej mocno zagrzać, gorący wlać do marchewki. Zachować przy tym ostrożność. Dodać przetarty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszać. Surówkę wystudzić. Najlepiej pozostawić w lodówce do następnego dnia
Praktyczna plczym kojarzy mi się Tajlandia? Poza curry i pod thai? Ze smakiem chili, cynamonu, imbiru i kardamonu, oraz z mleczkiem kokosowym, które dodaje się do wszystkiego. Uwielbiam mleczko kokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego(...)żeby w zimne wieczory w Polsce marzyć o dalekich podróżach. Składniki na każdą osobę: łyżka kakao łyżeczka cukru kokosowego House of Asia lub zwykłego po szczypcie chili, cynamonu, imbiru i kardamonu 1 czubata łyżka mleczka kokosowego House of Asia w proszku pół tabliczki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki kasztan wodny z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie
Ugotowane pozamiataneciężko jest dostać samo mięsko, udka trzeba samodzielnie wytrybować, ale to nic trudnego) 1 duża papryka lub 2 małe 1 łyżeczka posiekanego czosnku (najlepiej w zapałki) 1 łyżeczka posiekanego imbiry 1 łyżka posiekanej dymki (raczej nie cebula, a część nad nią do szczypiorku, ładnie wygląda, jeśli się tnie pod skosem) 3 świeże lub suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki potłuczonego(...)resztę wody. Tak ugotowanego ryżu nie przepłukujemy, dzięki temu jest kleisty i zachowuje wszystkie aromaty. W woku, na odrobinie oleju podsmażamy chilli i pieprz, a po chwili dorzucamy czosnek, imbir i dymkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy ok. 1 min na największym gazie. Dodajemy sos i mieszamy. Jeśli zajdzie potrzeba, można dolać jeszcze odrobinę wody. Dodać papryki i smażyć przez
Kuchnia od dwojgamielonej wołowiny 3 zielone papryczki chili (można zastąpić suszonym chili lub świeżym czerwonym) 2 średnie czerwone cebule 2 duże pomidory lub 1 opakowanie pomidorów w puszcze 4 cm świeżego imbiru 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku lub puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek oleju arachidowego lub ryżowego *** (oba są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata ) 2 czubate łyżeczki garam(...)smażyć do czasu, aż mięso zacznie nabierać brązowego koloru *** Na drugiej patelni zeszklić na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać drobno posiekane czosnek, imbir i chili i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę, a następnie połączyć z mięsem. Dodać zielony groszek i pomidory (jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatabliczka gorzkiej czekolady 175 g cukru 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 175 g mąki tortowej 1/2 pomarańczy 25 g masła 3 jajka 5 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego W wysokim naczyniu ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jaja - po 1, ciągle ucierając i napowietrzając. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy proszek i cukier(...)równomiernie stygł. Kroimy na pół już zimne ciasto. Śmietanę ubijamy, najlepiej zrobić to ręcznie, żeby jej nie przebić. Pod koniec dodajemy cukier, dzięki czemu śmietana się utrwali. Obieramy imbir i ścieramy na tarce wprost do kremu. Podobnie robimy ze skórką z pomarańczy, ścieramy, a także dodajemy sok z połowy owocu. Mieszamy delikatnie, najlepiej łyżka i odstawiamy do lodówki
Kuchnia od dwojgawiśniową co było strzałem w 10 :). Składniki: 3/4 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu czubek łyżeczki imbiru Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka i wbijamy je do mąki, a białka do oddzielnego naczynia. Do mąki wlewamy mleko i wsypujemy cynamon i imbir. Mieszamy. Jabłka
Gotuj z Agnesstraci na smaku :) Dla wegan - nie ma problemu z zamienieniem ghee na olej kokosowy lub inny. SKŁADNIKI: łyżka masła klarowanego (ghee)/ oleju kokosowego lub innego 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka chilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów(...)suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę i kozieradkę, prażymy, aż ziarenka kolendry zaczną strzelać.. Przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Dodajemy do tego kurkumę, sproszkowane chilli, czosnek i imbir oraz odrobinę tłuszczu (przenosi smaki i ułatwia ucieranie). Ucieramy na pastę. Cebulę i papryczki chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie szklimy, następnie dodajemy zawartość moździerza
Kuchnia od dwojgajajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić i wyrobić z jajkiem. Następnie dodajemy kaszkę, cukier(...)wzorcowe 36, 6 stopnia. Cayenne zawiera kapsaicynę, pobudza ona pewne obszary mózgu, które obniżają temperaturę ciała. Dlatego też w Indiach czy Tajlandii to podstawowa przyprawa wszystkich dań. Imbir działa rozgrzewająco czego efektem jest pocenie się, a pot to nic innego jak naturalna ochłoda - obrona przed upałem. A więc tylko gotować, przyprawiać i jeść . :) Naturalne zdrowe produkty można
Dieta moja pasjajajka 200 g brązowego cukru 225 ml oleju roślinnego 400 g drobno startej marchewki 100 g wiórków kokosowych (1 pełna szklanka) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach(...)dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę, kokos, imbir i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, sprawdzając patyczkiem
bistro mamajest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu warzywnego 1 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z limonki oliwa sól i pieprz ser typu feta oliwki(...)minut (do całkowitego zmięknięcia warzyw). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wycisnąć miękki miąższ bakłażana, szalotek i czosnku do garnka. Dodać pomidory z puszki oraz bulion. Zagotować. Dodać starty imbir, cynamon, kurkumę, kumin, chili i cukier. Gotować na małym ogniu 30 minut, po czym zmiksować ręcznym blenderem. Przed podaniem dodać sok z limonki i ewentualnie sól do smaku. Na talerzu dodać
zadanie-gotowaniekabocha, ale nigdzie jej nie znalazłam więc skorzystałam z mojego warzywnika i zerwałam ostatnie hokkaido. SKŁADNIKI: - 1 kg dyni hokkaido (u mnie dwie malutkie) - 250 ml mleczka kokosowego - kawałek imbiru (bardzo drobno pokrojony) - 1 trawa cytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście kafiru(...)piekarnika (180 stopni) na około 20 minut, po tym czasie dynia powinna być miękka i lekko zrumieniona. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ SOS , na oleju kokosowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Kiedy będą szkliste dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, kolendrę oraz kurkumę. Po krótkiej chwili przyprawy będą wydzielały intensywny aromat, w tym momencie dodaj mleczko kokosowe i sos chili (tu ilość
Kuchnia bezglutenowa Loliszczypta lubczyku sól, pieprz flaki 1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy(...)jedynie, że należy wtedy dwukrotnie zmienić wodę w której gotujemy flaki). W garnku rozgrzewamy trzy łyżki masła i wrzucamy na nią posiekaną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru pokrojony w bardzo drobną kostkę. Całość smażymy na niewielkim ogniu. W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę i kroimy je w słupki ( lub jeżeli ktoś woli w talarki
Miód i pieprzkrewetek (mogą być zamrożone) 1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni 70 g makaronu ryżowego cienkiego 3/4 szklanki mleka kokosowego 750 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki startego imbiru 1/4 łyżeczki chilli 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sok z 1/3 cytryny 2 łyżki sosu sojowego(...)sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do moździerza wrzucić imbir, posiekany czosnek i cebulę, wsypać chili, kurkumę, curry, paprykę słodką. Wszystko rozetrzeć na gładką pastę. W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy
Jaglusianajcenniejsze... zdrowie. Składniki: 600 g dojrzałych pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych na cząstki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej kawałeczek (ok. 2 cm) kłącza imbiru 1 owoc granatu 1 awokado Przyprawy: ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki kurkumy szczypta curry sól morska do smaku ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki nasion czarnuszki do dekoracji olej kokosowy do smażenia(...)rondlu rozgrzałam olej, wsypałam pokrojoną w kostkę cebulę. Lekko ją zeszkliłam i dodałam wszystkie przyprawy. Podsmażyłam na małym gazie. Dodałam zmiażdżony czosnek, pomidory i starty na tarce imbir. Na koniec wlałam 0,5 l gorącej wody. Przykryłam i zostawiłam do gotowania na średnim gazie jeszcze około 15 minut. Do zupy wsypałam kaszę. Wymieszałam. Doprawiłam do smaku
Kuchnia u Krysiczego można podgrzać! Ja mięsko kupuje z jednego źródła, bo na pozostałych się już....zawiodłam! Składniki udka wasze ulubione curry premium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki rozmaryn suszony lub świeży oliwa z oliwek bazylia mix sałat opcjonalnie pestki z dyni olej z ostropestu 1 łyżeczka Umyj mięso. Natrzyj startym imbirem
Z Kuchni Do Kuchni