porcje) 6 podudzi z kurczaka 2 marchewki 2-3 ziemniaki 1 limonka 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 2 worki do pieczenia Wykonanie: Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. W kubku mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z limonki(...)przyprawami: solą, pieprzem, imbirem, papryką słodką, rozmarynek, tymiankiem, majerankiem i szałwią. Marchewki i ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubsze słupki. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Do każdego worka wkładamy po 3 podudzia z kurczaka, połowę pokrojonych ziemniaków i marchewek oraz połowę startej skórki z limonki. Dodajemy połowę przygotowanego sosu ziołowego. Worki zamykamy i wszystko
Kuchnia MagdaLenyszalotki - sól - 1 rosołek - kostka - 3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu - 1-2 łyżeczki curry - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 cm korzenia imbiru W wysokim garnku rozpuść masło z oliwą, podsmaż posiekany czosnek, przyprawy, cebulę i imbir. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, duś 12-15 minut pod przykryciem. Dodaj puree
SMYKWKUCHNIWołowina stir fry w sosie Składniki: 4 porcje 700 g wołowiny 5 łyżek kukurydzianej skrobii 100 ml oleju 100 ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka świeżego imbiru 3 łyżki ryżowego octu 3 ząbki czosnku 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka sezamowego oleju 1 łyżka nasion sezamu 3 dymki ze szczypiorem Podziel wołowinę na bardzo cienkie paski(...)trzymaj w cieple. Na tym samym oleju podsmaż dymkę pokrojoną w piórka. Przygotuj sos. Wszystkie płynne składniki umieść w rondelku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojony imbir. Zagotuj sos dodaj mięso i wymieszaj. Ugotuj ryż. Podaj wołowinę z ryżem posypaną dymką i prażonym sezamem. The post Wołowina w sosie słodko kwaśnym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniazupa ma być jeszcze bardziej sycącą, dodajcie do niej 1-2 ziemniaki i gotujcie wraz z soczewicą. Jeśli zupa ma być jeszcze bardziej rozgrzewającą, dodajcie ok. 1 cm świeżego imbiru. My takie gęste zupki uwielbiamy jeść z kubków, oglądając np jakiś ciekawy film, albo czytając. Drukuj Rozgrzewająca zupa krem z buraków i soczewicy Składniki 1l bulionu (u mnie drobiowy(...)buraków 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 plastry fety 4 łyżki słonecznika 4 ząbki czosnku szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru, sól, pieprz 2 łyżki masła klarowanego Sposób przygotowania Buraki myjemy, zawijamy w folię, pieczemy do miękkości ok 40 min. Soczewicę namaczamy na 30 min. Masło rozpuszczamy, wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Mieszam w Garnkuszklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie był w proporcji 2:1 (woda do ryżu) Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy(...)sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i/lub wasabi. Sushi w moim wykonaniu przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać że świetnie opisane zostało to na stronie Kwestia Smaku , skąd czerpałam inspiracje nie tylko podczas przygotowania
Życie zaczyna się w kuchnimąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 cm kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 2 łyżki miodu dodatkowo: 4 gruszki cukier puder do posypania Przygotowanie: Na początek powinniśmy przygotować sobie 2 miski(...)jednej łączymy mokre składniki tj. jajka, olej, śmietanę, miód i imbir. Do mieszania używamy rózgi. W drugiej misce łączymy suche składniki ciasta tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, kakao. Mieszamy. A następnie składniki z obu misek łączymy ze sobą. Również za pomocą rózgi. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy
Życie zaczyna się w kuchnimięsa: 2 łyżki oliwy, papryczka chili, większa szczypta curry, cynamon, sól, gałka muszkatołowa Składniki na ziemniaki: 2-3 łyżki oliwy, spora szczypta tymianku, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz. Przygotowania: Przygotowuję marynatę do mięsa z oliwy, przypraw i posiekanej papryczki chili, zalewam nią pokrojonego w kostkę kurczaka odkładam do lodówki. Pora kroję w cienkie plastry(...)kostkę. Wszystko dodaję do mięsa, mieszam, aż zgęstnieje. Na koniec wrzucam świeży majeranek. Ziemniaki kroję w paski (wielkości mniej więcej, jak na frytki), zalewam oliwą wymieszaną z posiekanym czosnkiem, imbirem i przyprawami, dokładnie mieszam. Piekę w 200 stopniach około 30-40 minut
JejKuchniaILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 250 g makaronu mie, mała papryka czerwona, około 350 g polędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego(...)obtaczam w mące. Przygotowuję sos z podanych wyżej składników. Cebulę i paprykę kroję w większe kawałki, czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło. Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty. Całość mieszam z makaronem
JejKuchniazimnego oleju kokosowego 50 g cukru 50 g orzechów u mnie włoskie ale mogą być dowolne, a nawet słonecznik 50 g mąki (dowolnej) 2 łyżki cynamonu łyżka mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przygotuj ciasto drożdżowe z poprzedniego przepisu. Obraną dynię pokrój na grubość nie większą nić pół centymetra i na kawałki około 3×3 cm. Na dużej patelni(...)rozpuść połowę oleju kokosowego i dodaj połowę cukru. Chwilę to potrwa. Gdy cukier się rozpuści w oleju ułóż na tym syropie pokrojoną dynię, posyp mieszanką cynamonu, imbiru i gałki i duś około 5 miniut z każdej strony, aż dynia zmięknie i się skarmelizuje. Pilnuj, bo za długo smażona się rozpadnie! Posiekaj bardzo drobno orzechy, które uprzednio możesz lekko przyrumienić
greenscarfprostu przepyszne! Sami musicie spróbować... Składniki: Tartaletki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Nadzienie 1-2 buraki czerwone 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 op. sera feta 2 jajka(...)szklanki śmietany 30% Wykonanie: Tartaletki: Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z kakao, solą, pieprzem, imbirem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i zagniatamy szybko ciasto.Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. w celu schłodzenia. Po tym czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy
Kuchnia MagdaLenydzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów(...)garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Papryczkę chili myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Korę cynamonu przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do zeszklonej cebuli z czosnkiem, dodajemy trawy cytrynowej i chwilę smażymy. Następnie zalewamy
Kuchnia MagdaLenysmażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce(...)cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego
Codziennik Kuchennymałe awokado – sok z 1/2 limonki – 1 mango – sól, pieprz do smaku Sos do krewetek – 4 ząbki czosnku – kawałek imbiru, ok. 3 cm – szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli(...)łyżki oliwy Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć. – Wrzucić krewetki, podsmażyć. Skropić octem, dodać liście limonki i poddusić ok. 2 minuty. Doprawić solą do smaku. – Awokado obrać, przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z limonki
To co kochampomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego 250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku(...)kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem 4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski wanilii, mieszamy do połączenia się składników 5. Mąkę, imbir, sodę, proszek i sól przesiewamy przez sito do osobnej miski 6. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, partiami 7. Na koniec dodajemy startą marchewkę i nasączone rodzynki 8. Masę przekładamy do przygotowanej formy
Słodki KompromisCzas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku 800-1 l bulionu 250 ml mleka kokosowego ok 1 cm kawałek świeżego imbiru sól, pieprz ok 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 4 kulki ziela angielskiego oliwa z oliwek Dodatkowo ok 100 g pestek dyni ok 100 g sera feta ok 180 g boczku(...)Boczek rumienimy na odrobinie oliwy, pestki dyni prażymy na suchej patelni, fetę kruszymy 6. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko
Słodki Kompromis