imbir - 9508 przepisów (strona:197/634)

Fasola w sosie pomidorowym 179

smażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie 2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej 1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce(...)cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka. Następnie dodać fasolę i przyprawy ( tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir ), gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem . Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Krewetki z mango i awokado 256

małe awokado – sok z 1/2 limonki – 1 mango – sól, pieprz do smaku Sos do krewetek – 4 ząbki czosnku – kawałek imbiru, ok. 3 cm – szczypta posiekanych liści limonki kafir – 1 mała papryczka czerwona – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki oliwy Dekoracja – garstka makaronu nitek z fasoli(...)łyżki oliwy   Wykonanie: – Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany i posiekany czosnek, imbir i papryczkę, podsmażyć. – Wrzucić krewetki, podsmażyć. Skropić octem, dodać liście limonki i poddusić ok. 2 minuty. Doprawić solą do smaku. – Awokado obrać, przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę. Skropić sokiem z limonki

To co kocham
Babka marchewkowa z rodzynkami 159

pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego  250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku(...)kominem) bardzo dokładnie smarujemy masłem 4. Do miski miksera dodajemy miód, olej, jaja i nasiona laski wanilii, mieszamy do połączenia się składników 5. Mąkę, imbir, sodę, proszek i sól przesiewamy przez sito do osobnej miski 6. Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, partiami  7. Na koniec dodajemy startą marchewkę i nasączone rodzynki  8. Masę przekładamy do przygotowanej formy

Słodki Kompromis
Zupa krem z pieczonej dyni i jabłek 131

Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku 800-1 l bulionu 250 ml mleka kokosowego ok 1 cm kawałek świeżego imbiru sól, pieprz ok 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 4 kulki ziela angielskiego oliwa z oliwek Dodatkowo ok 100 g pestek dyni ok 100 g sera feta ok 180 g boczku(...)Boczek rumienimy na odrobinie oliwy, pestki dyni prażymy na suchej patelni, fetę kruszymy  6. Dynię i jabłka miksujemy z gorącym bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem do smaku 7. Zupę podajemy z podsmażonym boczkiem, pokruszoną fetą i podprażonymi pestkami dyni * Kremowa, intensywna w smaku, niepowtarzalna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko

Słodki Kompromis
Dyniowo-cynamonowe bułeczki 165

dlatego sięgam po te przepisy szczególnie jesienią i zimą. Dynia w bułeczkach jest subtelnie zaakcentowana, podkręcona wyraźnie aromatycznymi przyprawami. Nie szczędźcie cynamonu, jego nigdy nie za dużo, uważajcie z imbirem, może zdominować pozostałe przyprawy. Koniecznie użyjcie również "beurre noisette"czyli tzw palonego masła, poprzez jego zrumienienie masło nabiera zupełni innego smaku, warto je stosować do ravioli, klusek, makaronów(...)pure dyniowego 1/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 jajka 1 łyżeczka soli 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 1/2 szklanki masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dodatkowo  1 żółtko 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: 1. Wybrany gatunek dyni, najlepiej Hokkaido kroimy w kostkę

Słodki Kompromis
Drożdżowe supełki z makiem 120

Składniki na 6 szt Czas przygotowania: 90 min 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant Delecta 300 ml mleka 50 g masła 1/4 mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 kapsułki kardamonu 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 2 jaja 1 łyżka oleju Nadzienie 90 g mielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek(...)wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści, usuwamy kapsułki kardamonu 6. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, drożdżami instant, do kopczyka wbijamy

Słodki Kompromis
Orzechowe ciasto z rabarbarem 200

rabarbarem i filiżanką herbaty.....   Składniki  Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 2 żóltka 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń laski wanilii 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu(...)Przygotowanie:   1.  Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej dodajemy kolejno jajka oraz żółtka

Słodki Kompromis
Zielony koktajl zdrowia 451

wody źródlanej 6 łyżek syropu z czarnego (przepis) bzu lib 2 łyżki miodu 4 łyżki nasion chia (opcjonalnie) 2 łyżki soku z cytryny ok 1 cm kawałek imbiru 3 łyżeczki sproszkowanej spiruliny (opcjonalnie)  Przygotowanie: 1. Imbir obieramy i kroimy w polasterki 2. Awokado przekrawamy i wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki, kiwi obieramy 3. Wszystkie składniki poza nasionami chia umieszczamy

Słodki Kompromis
Energetyzujący koktajl z kurkumą 170

choroby serca, układu krążenia i nowotwory. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min 1 mango 1 banan 1 pomarańcza 3/4 szklanki mleka roślinnego 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki startej kurkumy  1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy Przygotowanie: 1. Banana, mango i pomarańczę obieramy, pomarańczę dodatkowo filetujemy, czyli wycinamy miąższ spomiędzy błonek, nigdy nie miksujcie jej z tymi włóknistymi elementami(...)wrzucamy owoce do kielicha blendera 2. Obieramy imbir i kurkumę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kurkumę koniecznie obieramy i ścieramy w rękawiczkach, niemiłosiernie farbuje  3. Całość zalewamy mlekiem i blendujemy, jeśli konsystencja jest za gęsta można dolać mleka  4. Przelewamy do szklanek i dekorujemy sproszkowaną kurkumą

Słodki Kompromis
Tajska zupa Tom Yum 432

porcji Czas przygotowania: 1.5 l bulionu 2 łodygi selera naciowego 1 papryka słodka 2 piersi kurczaka ok 350 g surowych krewetek (świeże lub mrożone) ok 4 cm kawałek świeżego imbiru kilka liści limonki kafir 1 łodyga trawy cytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry(...)krewetek oczyszczamy je z pancerzy i jelit, mrożone możne przelać letnią wodą, żeby pozbyć się lodu 2. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy liście kafiru, obrany i pokrojony w plasterki imbir oraz zmiażdżoną nożem trawę cytrynową 3. Seler naciowy i pieczarki kroimy w plasterki, do zupy dorzucamy kurczaka, po chwili pieczarki i seler, dodajemy pastę z tamaryndowca lub gotową pastę

Słodki Kompromis
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 212

sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej(...)kostkę, a czosnek na plasterki. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć warzywa i smaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy (kolendrę, kmin, imbir i ras el hanout) i przesmaż je z warzywami przez 1 minutę. Zdejmij patelnię z ognia.  Do miski wrzuć połowę ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę

Chilli Czosnek i Oliwa
Herbata zimowa 172

moja zimowa definicja szczęścia ! Składniki (2 porcje): 1 litr wody 2 torebki dobrej czarnej herbaty 1 pomarańcza 1/2 małej cytryny 6 goździków 4 ziarna zielonego kardamonu kilku cm kawałek imbiru 1 kora cynamonu + dodatkowo coś do posłodzenia – u mnie 1 czubata łyżka miodu Wykonanie: Pomarańczę i cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj. Następnie pokrój na grube plastry. Imbir obierz

Moja pasja smaku
Złoty koktajl z kurkumą 134

obierania założyć gumowe rękawiczki, bo niemiłosiernie barwi  na żółto.   Składniki na 2 porcje: 1 duża pomarańcza 1 jabłko 1 banan 1 kłącze kurkumy 3- cm kawałek imbiru 1 szklanka wody mineralnej 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie szczypta czarnego pieprzu Wykonanie: obrać owoce, imbir i kurkumę na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta 165

spróbujcie! Składniki: Placuszki: 4 czerwone papryki 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 120 g sera feta 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru około 3 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Sos jogurtowy: 300 g jogurtu naturalnego 2 pełne łyżki posiekanej kolendry 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku z limonki sól(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać jajko, mąkę, imbir, sól, pieprz i utarty w moździerzu kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta oraz ugotowaną ciecierzycę (w całości lub lekko posiekaną). Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek

Oryginalny smak
Placuszki otrębowe z sosem ku radości naszym jelitom. 161

szklanki wody gazowanej łyżka cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej  Sos: szklanka mrożonych jagód łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 - 3 goździki szczypta imbiru szczypta soli melasa trzcinowa  1/2 szklanki wody łyżeczka skórki otartej z cytryny Oddzielamy żółtka od białek. Do tych pierwszych dodajemy cukier, sok oraz wodę,  a następni otręby, mieszamy(...)ogniu smażymy  niewielkie placuszki ( 2 łyżek ciasta). Z patelni przekładamy na kratkę, aby sobie odparowały. Do rondelka wlewamy połowę wody,  wsypujemy jagody, dodajemy goździki, skórkę oraz  imbir i sól, gotujemy pięć minut. W reszcie wody rozprowadzamy mąkę i zagęszczamy sos. Po zestawieniu z ognia, słodzimy melasą, ile tam kto lubi. Kto nie ma melasy

Dieta moja pasja