pomidory 1 średnia cebulka 1 kubeczek jogurtu greckiego sól do smaku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny do smaku szczypta chilli łyżeczka imbiru startego świeżego Wykonanie Na wstępie gotujemy wodę , następnie kiedy woda się zagotuje , zalewamy nasze pomidory , i odstawiamy na kilka chwil , po 5 minutach odlewam z naszych pomidorów wodę(...)skórki następnie kroję w kostkę , przekładam do miseczki , ogórka obieram ze skóry i kroję w grubą kostkę , cebulę także obieram i kroję w drobną kostkę , czosnek przeciskam przez praskę , imbir ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki , dodaję nasz jogurt grecki , i doprawiam do smaku naszymi przyprawami , oraz chilli , i mamy gotową pyszną sałatkę
Mój Smakpotrzebować: około 800 g wieprzowiny (użyłam surowej szynki) 2 kolorowe papryki (około 600 g) 1 puszka ananasa ( po odsączeniu około 350 g) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego korzenia imbiru olej do smażenia na sos: 4 łyżki miodu 1/2 szklanki ketchupu pikantnego (około 180 g) 1 szklanka bulionu (250 ml) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 5 łyżek sosu sojowego (około(...)daję pokrojoną wieprzowinę. Mięso smażę około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie mięso zdejmuję z patelni. Na patelnię dolewam odrobinę oleju i smażę paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut. Do podsmażonej papryki dodaję mięso, ananasa i sos, dokładnie mieszam i pod przykryciem duszę około 25 minut do miękkości mięsa. Podczas duszenia od czasu do czasu
Uwaga Babcia Gotujeliście laurowe 2 liście kaffiru 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny ziarnisty 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 100 g pieczarek 5 ząbków czosnku 5-6 cm imbiru sok z limonki tajskiej makaron soba natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy wywar drobiowy: Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną(...)płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Kurczaka wyjmujemy, wywar przecedzamy, przelewamy do garnka. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki. Pieczarki oczyszczamy kroimy w plasterki. Czosnek i imbir obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do zupy i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, kiedy jarzyny będą miękkie. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki
R'n'G Kitchenchińskiej - garść sezamu, nasion słonecznika - dwie łyżki oleju sezamowego - łyżka sosu rybnego - łyżka sosu ostrygowego - dwie łyżki sosu sojowego - dwa ząbki czosnku - łyżka masła - pół limonki - przyprawy: pieprz biały, imbir, czosnek granulowany, sól Nasiona uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, często nią potrząsając aby się nie spaliły. Uprażone orzechy odłożyć do miseczki. W woku, lub dużej patelni rozgrzać masło(...)słone),smażyć aż warzywa będą miękkie, ale nadal sprężyste. Ponownie dodać krewetki i dobrze odsączony makaron. Dodać drugą łyżkę oleju sezamowego, sos sojowy, rybny i strrygowy, sok z limonki, imbir, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać wszystko na mocnym ogniu. Na talerzu posypać uprażonymi nasionami słonecznika i sezamu. Smacznego
Cook&Lovebrązowego cukru czubata łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy ras el hanout 2 łyżeczki kawy zbożowej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki miodu 250 g maślanki garstka kandyzowanego imbiru garstka posiekanych orzechów włoskich Jak przygotować piernik marchewkowy z przyrawą ras el hanout? Mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie w osobnej misce mieszamy marchewkę, miód i maślankę i miksujemy. Stopniowo dodajemy suche(...)składniki do mokryc i mieszamy mikserem. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem i posypanej tartą bułką keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir i orzechy. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut (góra-dół, średnia półka). Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Piernik marchewkowy z przyprawą ras el hanout pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSKŁADNIKI: 1/2 banana 1 /3 mango 1 łodyga selera 1 garść szpinaku 2 plastry imbiru 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Bo blendera wkładamy umyty szpinak. Następnie obieramy mango oraz banana i kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do Blendera. Selera myjemy i kroimy drobno również dodajemy do blendera. Imbir siekam drobno dodaję do pozostalych składników. Na koniec dodaję
Gotowanie Patkiziemniaków 400 g kalafiora mrożonego 2 duże cebule 200 g groszku mrożonego 2 kostki szpinaku mrożónego w brykiecie 3 świeże ostre papryczki 3 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek kolendry - opcjonalnie PRZYPRAWY: 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżeczki soli DODATKOWO: sezam do obtoczenia * olej do smażenia * Lepiej użyć(...)rozmrożony i odsączony z wody groszek oraz szpinak. Wszystko razem rozgniatamy za pomocą tłuszcza do ziemniaków lub widelcem na jednolitą masę. Ostrą papryczkę drobno kroimy, rozgniatamy czosnek, ścieramy imbir i wszystko dodajemy do masy. Jeśli mamy świeżą kolendrę drobno ją siekamy i również wrzucamy do warzyw. Dorzucamy przyprawy i oraz przecier i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się
Kuchnia od dwojgaDZIŚ PROPONUJĘ PYSZNE SMOOTHIE NA BAZIE MLECZKA KOKOSOWEGO LEKKO I ZDROWO ZAPRASZAM: SKŁADNIKI: 200 ml mleczka kokosowego 1 /3 mango 1 /2 banana 1 /2 cytryny 2 plastry imbiru PRZYGOTOWANIE: Mango obieram a następnie kroję na mniejsze kawałki. Banana obieram i dziele na pół. Jedną połówkę odkładam. Z połówki cytryny wyciskam sok. Dwa plastry imbiru dzielę na mniejsze
Gotowanie PatkiSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta mielonego imbiru 1 łyżka miodu 2 szt. kiwi 1 gruszka garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Wodę przelać do rondelka i wsypać kaszę. Gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać imbir. Wymieszać i odstawić. Kiwi obrać
Prosto i Smacznie z Anetąpęczek świeżej mięty 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry oliwa sól, pieprz w ziarnach szczypta gałki muszkatołowej 2 gruszki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta imbiru dowolne grzanki Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pora i selera, obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5 litra wody. Wrzucamy ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz ziarenka pieprzu. Dodajemy umytą(...)blenderem na gładki krem. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę miodu. Gdy zacznie się pienić dodajemy ocet oraz imbir. Gotujemy aż całość nabierze konsystencji syropu. Następnie dodajemy gruszki i chwilę prażymy, ale uważamy aby się nie rozgotowały. Na talerz nalewamy gorącą zupę i wierzch posypujemy prażonymi gruszkami. Podajemy
Kuchnia MagdaLenyminut. Gotowy biszkopt podzielić na dwa blaty. Pierwszy (dolny) ułożyć w blaszce. KISIEL ŻURAWINOWY 70 g suszonej żurawiny 0,75 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żurawinę gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i imbiru ok 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną
coolinarnywypicie z kubka. Oto i ona. Szybka, spontaniczna, gęsta zupa z kokosową nutą ale przede wszystkim POMIDOROWA! Szybka zupa pomidorowo-kokosowa 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru pokrojonego w paseczki po 1/2 łyżeczki soli i przyprawy garam masala 2 łyżki oleju puszka krojonych pomidorów po pół puszki przecieru pomidorowego, wody i mleczka kokosowego Cebulę podsmażamy na oleju razem z paseczkami(...)imbiru. Dodajemy przyprawy, mieszamy i smazymy 1 minutę. Zalewamy pomidorami, przecierem i wodą. Zagotowujemy. Dolewamy mleczko i gotujemy ok 10-15 minut. Może my te zupę podać solo lub np z ryżem. Świetnie będzie smakować z grzankami
Dzieje kuchennej WiewióryDZIEŃ 3 - ZIELONY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SELEREM SKŁADNIKI: 2 garście szpinaku 1 gruszka 1 łodyga selera 2 plastry imbiru 1 /2 Soku z cytryny 50 ml wody (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Umyty, świeży szpinak wkładam do blendera. Następnie obroną gruszkę kroję na kawałki i wkładam do blendera. Selera myję i kroję na mniejsze części dodaję do blendera. Dwa plastry imbiru drobno
Gotowanie Patkiktórego chętnie się wraca. Na około 3 porcje potrawki przygotujcie: 500 g drobiowej wątróbki duże jabłko dwie średnie cebule, ja użyłam czerwonych czubatą łyżkę brązowego cukru łyżeczkę startego imbiru (lub w proszku) sól łyżkę curry pół łyżki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, więcej jeśli wolicie ostrzejszą wersję kilka ziarenen kminu rzymskiego wodę, około 0,5 l mąkę tłuszcz(...)smażenia Na niewielkiej ilości tłuszczy podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę. Gdy lekko się zeszkli delikatnie solimy i wsypujemy cukier. Gdy wszystko się skarmelizuje, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, starty imbir i chwilę podsmażamy. Przekładamy do garnka, a patelnię wykorzystujemy do podsmażenie oczyszczonej i obsypanej mąką wątróbki. Gdy ta lekko się przysmaży, przekładamy ją do cebuli z jabłkiem. Patelnię "czyścimy" zalewając
Pichceniomaniaprostu smaczne. Do tej pory spróbowałam 3 zestawów, które znajdziecie w menu Ojami. Pierwszym z nich był Kurczak Teriyaki z ryżem jaśminowym i sałatką z ogórka z imbirem. Ryż jak to ryż, fajerwerków nie było. Ciekawym dodatkiem był natomiast czarny sezam, który wzbogacał jego smak. Z sosem teriyaki miałam już wcześniej do czynienia, jednak muszę się przyznać(...)głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa, którego
Bez Cebuli