Sernik typowo jesienny, z dodatkiem dyni, imbiru i kardamonu. Delikatnie słodki, polany lukrem, na spodzie z kruchego ciasta. Bardzo smaczny, idealny do ciepłej herbaty czy kawy. Dodatek dyni sprawia, że sernik ma piękny żółty kolor i subtelny dyniowy smak. Zachęcam wszystkich do spróbowania, mamy teraz takie piękne dynie, wykorzystajmy je! To mój drugi przepis w ramach akcji dyniowej organizowanej(...)Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru mielonego 0,5 łyżeczki kardamonu Lukier: cukier puder woda (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 lub 3 części, w zależności jak gruby spód chcemy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry
Atlas SmakówWspaniałe smaki <3 Składniki 200 g makaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 200 g mieszanki orientalnej (mrożonej) 1 opakowanie mieszanki kiełków stir fry 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego cukier trzcinowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet(...)kroimy w kostkę, mieszam z sosem sojowym , posiekanym czosnkiem i imbirem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy mieszankę orientalną oraz kiełki, podsmażamy (do momentu odparowania wody z warzyw), dodajemy makaron i sos ostrygowy. Chwilę razem smażymy, do smaku doprawiamy cukrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenteż wiele właściwości zdrowotnych – ale o tym możecie przeczytać TUTAJ . Dyniowe leczo – składniki 800g dyni (waga razem ze skórką) 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 300ml mleczka kokosowego 200ml bulionu sól pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki Dyniowe leczo – przepis: W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kurkumę, sól, pieprz, starty na tarce imbir i drobno posiekaną cebulę. Tak przygotowaną pastę przesmażamy przez chwilę na odrobinie oleju. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny, rozgrzewający KREM Z DYNI z dodatkiem imbiru to klasyk każdej jesieni. Jeśli lubicie pikantne i wyraziste zupy dodajcie do niej więcej imbiru i płatków chilli! Artykuł Krem z dyni pochodzi z serwisu MenMagazine
Menmagazinejakiś czas w naszej kuchni. Składniki : 0,5 kg udźca wołowego (polecam krzyżową) 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku (biała i zielona część ) 3 papryczki chilli 1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 200 g pieczarek 100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka papryki słodkiej(...)makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę
Niezły Młynekposiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier – 1 łyżka * czerwona cebula – 1 szt * papryczka chili – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sos sojowy – 3 łyżki TABBOULEH: * kuskus(...)posiekane orzechowy laskowe SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MARYNATA: Do pojemnika do miksowania wkładamy przekrojoną na pół cebulę, czosnek oraz chili, naciskamy TURBO, siekamy. Dodajemy plastry pomarańczy oraz sok pomarańczowy, posiekany imbir, cukier oraz sos sojowy, podgrzewamy 6 minut/100C/prędkość 1. W przygotowanej marynacie obtaczamy łososia i odstawiamy na 15 minut. ŁOSOŚ: Do pojemnika do miksowania ( nie myjmy go po marynacie ) wlewamy
Ostra na Słodkoszklanki puree dyniowego 1/2 szkl. wody 1 łyżeczka cynamonu w proszku 2 łyżki olejku waniliowego naturalnego Szczypta gałki muszkatołowej w proszku Szczypta kardamonu w proszku Szczypta imbiru w proszku 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego (do słodzonego nie dodajemy już nic więcej) 4 łyżki ksylitolu/2 łyżki stewii w proszku/4 łyżki miodu + Mały słoiczek Przygotowanie: W rondelku(...)gotujemy wodę z cynamonem, olejkiem waniliowym, gałką muszkatołową, kardamonem i imbirem przez 5 min. ciągle mieszając. Odkładamy na bok do wystygnięcia. Następnie przepuszczamy całość przez sitko do drugiego rondelka, tak aby przyprawy zostały na nim i pozostała praktycznie sama "zabarwiona woda". Do rondelka dodajemy mleko skondensowane oraz słodzidło. Natępnie dorzucamy puree z dyni i mieszamy, do momentu aż woda odparuje
Czarnawisienkaoknem już jesiennie chłodno i deszczowo, więc idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty będzie przepyszne, aromatyczne ciasto ze śliwkami. Puszyste, wilgotne od owoców, pachnące cynamonem i imbirem. Dodatek maślanki sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste. W przygotowaniu szybkie i uważam, że proste. Bardzo polecam… Aromatyczne ciasto ze śliwkami i maślanką Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)łyżeczki aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru szczypta soli 3/4 szklanki maślanki około 350g umytych śliwek (najlepiej węgierek ) około 3 łyżki płynnego miodu 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 2. Śliwki przepołowić
Mała Cukierenkacebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego 2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny(...)ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy, nie wcześniej. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny wraz z warzywami, dodajemy miód, cynamon, imbir, rodzynki i dżem. Składniki te dodajemy w małych porcjach, mieszamy, próbujemy i dalej dodajemy. Ważne aby utrzymać granicę miedzy słodkością a ostrością, no i z cynamonem należy wyważyć ilość indywidualnie
Jadło i czytadłoprzygotować tę zupę-krem. Składniki 5 szklanek pokrojonej w kostkę dyni,może być więcej czerwona duża cebula 4 żabki czosnku , duże 2 jabłka łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka startego imbiru łyżeczka curry szczypta gałki muszkatołowej płaska łyżeczka kurkumy olej kokosowy ryż ekologiczny czarny olej rzepakowy do skropienia dyni Najpierw nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem(...)blachę i solimy, skrapiamy olejem rzepakowym . Posypujemy rozmarynem.Pieczemy 15 minut. Ryż czarny gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Rozgrzewamy w rondlu olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, imbir oraz czosnek. Dusimy około 3 minut po czym dodajemy dynię, jabłko pokrojone na kawałki razem ze skórką .To wszystko posypujemy rozmarynem i curry. Dolewamy filtrowanej wody tak by nie przykryła dyni
Z Kuchni Do Kuchnipodsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze(...)talerze, dekorując łyżeczką jogurtu. Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam: Chłodnik z awokado Krem z pieczonych buraków Zupa chrzanowa Zupa brokułowo-serowa Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Krem z białych warzyw Orientalna zupa z dyni Krem z pieczonego czosnku Smacznego
Codziennik Kuchennyniego wrócić...Uwielbiam za kolorowe szeleszczące liście, które tak pięknie złocą się w ostatnich promieniach słońca, za długie wieczory spędzane pod kocem z kubkiem gorącego kakao (lub herbaty z imbirem) i książką, za pachnącą cynamonem szarlotkę, za ciepłe ciasto drożdżowe ze śliwkami i przede wszystkim za DYNIĘ. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na dyniowe placuszki , potrawkę , makaron , kawę , zupę(...)marchewka 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 mała cebula 2 duże ząbki czosnku 1 litr wody 1 łyżka masła 1 łyżka curry 0,5 łyżeczki cynamonu kawałek imbiru (ok 2 cm) papryka ostra (świeża, pokrojona na drobne kawałki lub w proszku - ilość wg uznania, u mnie ok 1 czubatej łyżeczki) sól i pieprz do smaku Dynię kroimy
Zawsze głodna!standard, dla odmiany proponuję kaczkę z brzoskwiniami. kaczka, 5 goździków, 1 torebka kardamonu, 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 płaska łyżka soli, 4 duże brzoskwinie, 1 łyżka świeżo startego imbiru, 5 goździków, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę wewnątrz natrzeć imbirem. Na zewnątrz oprószyć mieszanką zmielonych przypraw z solą. Kaczkę
królestwo garówporcji: 4 1 l bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie(...)odstaw. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego
ale Pysznie