ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę(...)ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze
Fitsweet.mezwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju rzepakowego - 200 g rodzynków - 100 g suszonej żurawiny - garść suszonych moreli(...)suszonych wiśni - 100 g suszonych jagód goji Do dużej miski wsypujemy (kolejność dowolna): płatki owsiane, słonecznik, sezam, przypawy (cynamon, imbir, cukier muscovado), migdały, różową sól himalajską. Dodajemy olej rzepakowy i miód oraz starte na drobnej tarce jabłka ze skórką. Całość mieszamy i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 40 minut
mojewypiekiinietylkorozpuszczonego masła. Wszystko razem mieszamy widelcem aż zacznie zbierać się w grudki i odstawiamy. Do ‘suchej miseczki’ przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, sól, cynamon i imbir. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia – nie za długo, tylko do czasu jak już na dnie miski nie będzie suchej mąki. Wsypujemy pokrojony rabarbar i jeszcze(...)Muffiny zrobią się gumowate. Jemy dopiero po całkowitym wystudzeniu. SUCHA MISECZKA 250g mąki typ 500-550 140g drobnego białego cukru 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki mielonego imbiru 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki soli MOKRA MISECZKA 240ml gęstej kwaśniej śmietany 12-18% lub jogurtu naturalnego, gęstego 2 jajka L 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego na alkoholu lub olejek waniliowy
Karo in the KitchenMałe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu sojowego; 2 łyżki sosu sriracha. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania(...)Przygotować sos do burgerów. Wszystkie składniki sosu tj. mielony imbir, sos sojowy, cukier trzcinowy, miód i sos sriracha wlać/wsypać do rondelka i gotując na średnim ogniu, bardzo często mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną ), doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut, bardzo często mieszając, aż sos znacznie zredukuje swoją objętość i lekko się zagęści. Odstawić
Gospodyni MiejskaIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia na tarce imbiru. Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze. Po uzupełnieniu naszego kuchennego królestwa o crock-pot z misą metalową ( taki jak ten ) odpadło(...)ketchupu (można zastąpić koncentratem pomidorowym) 5 łyżek wody 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (można zastąpić granulowanym) 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić suszonym) 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTajska kuchnia to jedna z najbardziej oryginalnych kuchni świata, nie sposób jej nie lubić. Kuchnia ta ogrom wspaniałych przypraw takich jak np. imbir, koniecznie musiał się znaleźć w poniższym gulaszu. 0,5 kg wieprzowiny 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 1 mały por pół łyżeczki chili 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej pół łyżeczki carry pół łyżeczki(...)startego imbiru pół łyżeczki cynamonu sól, pieprz mąka olej do smażenia Wieprzowinę pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, opruszyć mąką pszenną i podsmażyć na oleju przez około 15 minut, następnie zalać 1 litrem wody i gotować około 1,5 godziny. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki i podsmażyć na oleju. Warzywa powinny być lekko chrupiące, dodać je do ugotowanego
Jadło i czytadłookoło 50 g makaronu ryżowego ( u mnie wstążki ) puszka mleka kokosowego 180 g tofu 1/2 cukinii 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki świeżego, tartego imbiru 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka naturalnego miodu 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy sezam do posypania pieprz, sól do smaku olej(...)delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodać marchewkę i trzymać na ogniu . Wrzucić cukinię i smażyć około 5 minut. Dodać śmietankę kokosową ( biały płyn zebrany na górnym poziomie puszki, a pozostałą wodę kokosową można wykorzystać
Jaglusiaposiekać i wymiesza z oliwą tworząc dressing, bądź posypać nimi sałatkę), oliwę z oliwek i sok z cytryny. Sałatkę podajemy z kromką Chleba Czystoziarnistego. SAŁATKA Z FALAFELEM, IMBIREM I NOWALIJKAMI Sałatka, która sprawdzi się w roli zdrowej propozycji na obiad czy też kolację. Ma bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek do niej falafela, dużej ilości świeżych ziół i warzyw(...)zielonego - 10 cieniutkich plasterków rzodkiewki - 5 cieniutkich plasterków marynowanej marchewki - kilka pasków marynowanej papryki czerwonej - 5-6 oliwek greckich - świeże zioła: kolendra, pietruszka i melisa - kilka płatów różowego, marynowanego imbiru - 1-2 kromki Chleba Czystoziarnistego - na dressing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól morska Wszystkie składniki, układamy na talerzu, na samym wierzchu prezentujemy falafele, polewamy dresingiem, podajemy
SMYKWKUCHNInieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia) 2-3 liście limonki kaffir 1-2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych czubata łyżka masłą ghee(...)kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia podsmażam kurczaka na maśle ghee. Kiedy się zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji). Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPolecam ;) SKŁADNIKI (4 PORCJE): - 1 szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy - 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego - 1 duża cebula - 2 cm startego imbiru - 1 łyżeczka startego czosnku - 2 świeże pomidory lub 1 puszkę pomidorów - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) - 200 ml mleka kokosowego (połowa puszki) - przyprawy: 2 nasiona kardamonu(...)kolendrę mieloną, słodką i ostrą paprykę wrzucić do miski i wymieszać dobrze. W dużym garnku na 1 łyżce oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drobno starty imbir i czosnek. Smażyć ok. 2 minuty aż zaczną się lekko rumienić. Uważać by ich nie przypalić. Do tego dodać przyprawy i razem krótko podsmażyć. Dodać nieco wody z ciecierzycy
Calzonella.comsandałowego drzewa , tropikalnych lasów i gorącego cynamonem i kardamonem kawy.Polecam. 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 filety z łososia 1 papryka żółta 2 ząbki czosnku 3 cm.świeżego imbiru 1 cebula 2 puszki pomidorów w zalewie 200 ml.mleczka kokosowego 1 łyżka masła 3 dag. 2 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżka curry 1 łyżka czubata tika masala ( przepis(...)sosu oraz sok z limonki.Łososia obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę.Dodajemy do sosu i gotujemy jeszcze 10 minut.Danie posypujemy mąką kolendry lub pietruszki ,dekorujemy kawałkami imbiru ,oraz limonką.Podajemy z ryżem basmatti i z chlebkami naan.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoich ulubionych sałatek z dodatkiem gotowanego kurczaka. Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna, często robię ją też na spotkania ze znajomymi. Dzięki dodatkowi świeżych kiełków i marynowanemu imbirowi ma bardzo fajny odświeżający smak. Za dressing w sałatce służy łyżeczka pesto, które nadaje bardzo fajnego aromatu i jeszcze dodatkowo podbija smak sałatki. Polecam wszystkim tym, którzy lubią jeść zdrowo(...)cały tydzień znajdziecie tutaj ;-) PRZEPIS NA DIETETYCZNĄ SAŁATKĘ Z KURCZAKIEM: składniki: - 2 garście mieszanki sałat z roszponką - 150g ugotowanej piersi z kurczaka - 2 garście pokrojonych pomidorków koktajlowych - łyżka marynowanego imbiru (różowy) - łyżeczka pesto - 2 łyżki kiełków jarmużu - 30 g cebulka marynowana - 2-4 krążki cebulki - 2-3 malutkie marynowane kukurydze Całość około 275 kcal Białko: 37,5g Tłuszcze
SMYKWKUCHNIpieczenia 1/3 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki śmietany mus z jabłek 1kg jabłek (użyłam szarej renety) 200g cukru (dałam 140g) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 2-3 goździki Wykonanie: ciasto : do wysokiej miski przesiać mąkę, proszek, kakao,gałkę i cukier. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części(...)Schłodzić ok.1 godziny. mus jabłkowy : jabłka obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem, opcjonalnie goździkami. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód. Przełożyć jabłka. Czasem spód podsypuję bułką tartą, która wchłonie wodę z jabłek. Na jabłka zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec ok.1h
Raj dla PodniebieniaSycąca, gęsta, rozgrzewająca. Pyszna! Kremowa konsystencja, delikatny posmak imbiru i słodycz dyni sprawiają, że kociołek zostaje wymuskany do spodu. W zeszłym roku robiłam krem z dyni, teraz postanowiłam urozmaicić go pieczoną papryką. I to był świetny pomysł. Polecam! Składniki: 1litr bulionu drobiowego, 500g dyni, 4 żółte papryki, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżki serka śmietankowego, sól
Raj dla Podniebieniadniach takiej „zielonej” kuracji wrócą Wam siły witalne! Składniki: (na 2 małe porcje) 1 kiwi garść świeżego szpinaku 1 limonka 1 pomarańcza 1/2 banana łyżeczka świeżego, startego imbiru Wykonanie: Do blendera wrzucić umyty szpinak, obraną połówkę banana, imbir, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i limonki. Zblendować na gładką masę. Przełożyć do literatek. Schłodzić. Artykuł Koktajl zielony pochodzi
Raj dla Podniebienia