kury. Wy też tak robicie? Tajska zupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki(...)oleju arachidowego Obierz cebulę, czosnek i pokrój w kostkę. Oczyść chili z pestek i pokrój w cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną
codojedzenialistki z 8 brukselek 1 łyżka pasty Tahini ( przepis znajdziesz tu ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek sok 1/2 cytryny 2 plastry cytryny, 1 plaster limonki 1 plaster imbiru 1 łyżeczka papryczki wędzonej ostrej zioła: tymianek, majeranek dowolne uprażone ziarna (słonecznik, dynia) pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę gotujemy z z plastrem imbiru i cytryny. Dyni ę kroimy na pół
Łycha smakówmleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan Przyprawy: Liść laurowy Słodka papryka Ostra papryka Kurkuma Oregano Suszona kolendra Tymianek Kumin (kmin rzymski) Suszony imbir Gałka muszkatołowa Cynamon Sól Pieprz Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę zakupów(...)pomidorami, zmiksować, dodać przyprawy, rozrzedzić bulionem, wodą, mlekiem, mlekiem kokosowym i… można wcinać Zamiast pomidorów można upiec antonówki, a później przyprawić krem dużą ilością korzennych przypraw: gałką, cynamonem, imbirem oraz kuminem, kurkumą i na koniec podlać cydrem. Uzyskamy niesamowicie lekką, pachnąca późnym latem zupę. Piątek – Makaron z sosem pomidorowym z trzech składników To najprostszy sos pomidorowy na świecie
Niedzielny kucharzdodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek – 3 ząbki Mała papryczka chili Przyprawy 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyżki oleju roślinnego Sól Przygotowanie Krok(...)Myjemy polędwiczkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Przygotowujemy zalewę: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sos sojowy, posiekany w słupki obrany imbir, posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy mięso, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc, albo na co najmniej godzinę. Krok 2 Myjemy brukselki (wyrzucamy nieładne liście z wierzchu), batata obieramy i kroimy w kostkę. Układamy
Niedzielny kucharzpiersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę(...)uważając aby nie uszkodzić mięsa, oprószamy solą i pieprzem. W pojemniku mieszamy ze sobą wino z miodem, sok z pomarańczy, przyprawy oraz parę plastrów świeżego imbiru. Wkładamy mięso i zostawiamy je na dobę lub na noc. 2. Na drugi dzień mięso wyciągamy i obsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną
Apetyczna babeczkaskładniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem
Domowy Smak Jedzeniamieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii. Znajdziemy w nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też w supermarketach, należny
Kulinarne przygody Gatityporcje + mały głodomorek) makaron penne (200g) – u mnie makaron z soczewicy – taki akurat miałam ale przyznam, że dobrze się komponuje z dynią. mascarpone (250g) cebula 3 ząbki czosnku 1cm imbiru mała dynia piżmowa łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane(...)dente. Mieszaj co jakiś czas aby nie przywarł do dna garnka. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj olej a następnie drobno posiekaną cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Chwile podsmażaj. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmażaj co jakiś czas mieszając aż zmięknie. Dodaj mascarpone oraz przyprawy. Wymieszaj z makaronem. Na koniec możesz posypać tartym
wysmienitysajgonki wyszły znakomite! Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej! Składniki: 1 marchewka 1 ząbek czosnku 300g grzybów (borowiki) 25 g imbiru 250g świeżego szpinaku 500g mięsa mielonego Łyżka smalcu Łyżka sosu ostrygowego Łyżka sosu sojowego Pieprz, sól do smaku Makaron Lubellanitki cięte (filini) Papier ryżowy Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek(...)imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak zwijamy sajgonki? Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy
Słodki Zakątekczosnku 1 łyżkę musztardy ½ łyżeczki brązowego cukru 5 sztuk jabłek podzielonych na ósemki i pozbawionych pestek (nieobranych) 10 szt. śliwek (mrożone nadadzą się w zupełności) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru. Przygotowanie: Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między skórą
ladykitchenkurczaka w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki przyprawy Maggi łyżka kurkumy łyżeczka imbiru ząbek czosnku łyżeczka chili szalotka garść orzechów arachidowych 3 papryki w różnych kolorach sól i pieprz do smaku natka pietruszki do podania 100 g ryżu olej do smażenia Przepis(...)Kurczaka marynujemy w mieszance przypraw (Maggi, kurkuma, imbir, posiekany czosnek, chili, posiekana szalotka) i odstawiamy na 30 minut. 2 Na dużej patelni na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka około 10 minut. 3 Następnie dodajemy na patelnię garść orzechów oraz paprykę pokrojoną w paski i całość zalewamy połową szklanką wody – przykrywamy i dusimy około 20 minut, aż woda odparuje. 4 Doprawiamy
Kuchnia BazyliiPolecam zatem zrobić sobie własnego, a skomplikowane to nie jest Istnieją także przepisy na grzańce z żółtkami, jednak ja dziś proponuję miksturę bez nich. Zobacz też: Herbata zimowa z imbirem Naturalny antybiotyk – mleko z czosnkiem, miodem i masłem Domowe grzane piwo Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki 0,5 l jasnego piwa łyżka/dwie łyżki miodu(...)zależności jak słodkie piwo lubicie - ja używam jednej sok z ćwiartki pomarańczy i plaster pomarańczy laska cynamonu plaster świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej Przepis 1 Piwo wlewamy do garnuszka, dodajemy wszystkie przyprawy oraz sok z pomarańczy. 2 Całość podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut, do zagrzania. 3 Piwo powinno być gorące, jednak
Kuchnia Bazyliiśmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – 2 cm kawałek imbiru – 4 ząbki czosnku – 4 łyżki oliwy – sok z 1/2 cytryny – opcjonalnie śmietanka słodka Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, obrany czosnek(...)imbir w plasterki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować
To co kochamzwykłego kurczaka robimy prawdziwą ucztę. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 4 papryki (2 czerwone, 2 zielone) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów łyżka oleju rzepakowego imbir (2cm) kurkuma, cynamon, kminek mielony, gałka muszkatołowa, chilli, papryka słodka, sól, pieprz (ewentualnie można jeszcze dodać anyż i liść laurowy) Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w piórka(...)cebule i smaż na wolnym ogniu. Dodaj czosnek a następnie imbir (jeżeli możesz dodaj świeżą kurkumę) oraz wszystkie przyprawy. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko dokładnie zmiksuj. Do tak przygotowanego puree warzywnego dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i gotuj na wolnym ogniu około 1,5h co jakiś czas mieszając. Swoje curry podałam z jogurtem
wysmienityzupę można zabrać w termosie ze sobą nawet w podróż! Składniki -500 g dyni ważonej ze skórką pomarańcza 100 g batatów 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 cebula sól morska lub himalajska szczypta oregano pieprz ziołowy lub czarny oliwa z oliwek do skropienia prazone pestki dyni i opcjonalnie grzanki do podania Obierz dynię, usuń pestki(...)oliwek, posól i dosmacz pieprzem oraz oregano. Upiecz w 180 stopniach , około 30 minut. Po upieczeniu warzywa wyjmij z piekarnika. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy podsmaż na nim imbir oraz cebulę. Wrzuć pieczone warzywa na chwilkę do garnka. Dolej wody jeśli trzeba, zmiksuj na gładką konsystencję, połącz z sokiem z pomarańczy.Dopraw wedle uznania. Podawaj z pestkami dyni, natką
Z Kuchni Do Kuchni