duża marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki czerwonej Marynata: 2 łyżki oliwy 2 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru(...)basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą oliwę, sos sojowy, sok z cytryny, czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę, imbir mielony oraz szczyptę soli i pieprzu. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchnia MagdaLenypoczątku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gram sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz, kminek PRZYGOTOWANIE Cukinie, marchewki i cebulę oraz ser żółty i masło(...)ścieramy ręcznie lub z pomocą robota. Białka ubijamy na pianę, a żółtka wrzucamy bezpośrednio do warzyw. Dokładamy oleju, imbiru i bułki tartej. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni
Fleksitarianizm.plłyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Sos malinowy: 300g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki octu z jabłek 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki masła Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry. 2. Maliny i borówki umyć i osuszyć. 3. Sos malinowy: Maliny, ocet i cukier przełożyć(...)rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju. 5. Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny, borówki
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki gochugaru*, do kupienia w specjalistycznych sklepach lub przez internet) 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 cebule dymki 1 marchewka 1/4 białej, podłużnej rzodkwi (lub pół rzepy) opcjonalnie: pół łyżeczki suszonych krewetek Z kapusty pekińskiej zdejmujemy wierzchnie liście. Kapustę kroimy wzdłuż(...)paseczki za pomocą obieraczki. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, a zielone – w paseczki. Do ostudzonego kleiku dodajemy sos sojowy, sos rybny, ostrą i słodką paprykę, świeży imbir, wyciśnięty czosnek i, jeśli używamy – suszone krewetki. Mieszamy. Dodajemy marchewkę, rzodkiew i dymkę. Ponownie mieszamy. Kapustę odlewamy z wody i lekko odciskamy z jej nadmiaru. Dodajemy kleik z warzywami
Poezja smakuTaki sos sprawdzi się zarówno do mięs jaki i .... można eksperymentować :) Składniki 1 kg wiśni 120 g małych cebulek 30 g korzenia imbiru 7 czubatych łyżek cukru 100 g miodu 8 goździków 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka ziarenek gorczycy 1 łyzka marynowanego zielonego pieprzu 2 łyżeczki curry sól pieprz Przygotowanie Zagotowałem wydrylowane(...)wiśnie z cząstkami cebulek, posiekanym imbirem, zielonym pieprzem, gorczycą, goździkami, cukrem, octem, sokiem z cytryny i przyprawami (mieszając). Gotowałem, aż płyn prawie zupełnie wyparował. Zamknąłem w słojach
R'n'G Kitchensmakiem i prostotą. Proporcje na dwie osoby. Składniki 400 g mięsa z ugotowanych żeberek 125 g makaronu chow mein 1 garść grzybów mun 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 50 ml oleju z orzechów arachidowych 1/2 strąku zielonej papryki 2 łyżki pędów bambusa 2 łyżki kiełków fasoli mung 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru(...)ugotowanych żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po 10 min odcedzamy i kroimy w paski. Czosnek oraz imbir siekamy. Paprykę kroimy w paski. Szalotki siekamy. Pędy bambusa i kiełki fasoli odcedzamy z zalewy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, szalotki, dodajemy sos sojowy, chwilę smażymy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz makaronu
R'n'G Kitchenmałych sklepach, to intensywny, aromatyczny, mocno słony dodatek do zup i sosów, którym można z powodzeniem zastąpić sól, olej sezamowy, który użyty nawet w niewielkich ilościach aromatyzuje danie, imbir, którego lekko pieprzny a przy tym owocowy smak, dodaje świeżości stir fry, sos rybny – to rzadziej dostępny towar, chyba też średnio chętnie kupowany przez Polaków, bo co tu dużo mówić(...)patent na stir free: ) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Przyprawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżka sosu ostrygowego
Niedzielny kucharzgotowych marketowych mieszanek mielonego mięsa wieprzowego – w tych bułkach powinno być naprawdę sprawdzone mięso wysokiej jakości! Dodajemy do mięsa drobno posiekany szczypior razem z cebulką, starty na drobnej tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i olej sezamowy, sól i utłuczony w moździerzu pieprz. Mieszamy składniki dokładnie i wlewamy po łyżce wodę lub rosół – mieszamy tak długo, aż mięso(...)140ml wody NADZIENIE 250g łopatki wieprzowej lub chudego, surowego boczku albo mieszanka 1:1 obu 2-3 łodygi szczypiorku z cebulką 1 ząbek czosnku 1 pełna łyżeczka świeżo startego imbiru 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki utłuczonego pieprzu syczuańskiego albo 1 łyżeczka utłuczonego kolorowego pieprzu 4-6 łyżek wody albo ramenu DO SMAŻENIA
Karo in the Kitchenpojemności 300 ml (w sumie ok 2 l dżemu): 1,5 kg rabarbaru, 200-250 g cukru kokosowego lub trzcinowego nierafinowanego, 400 ml wody, 3 łyżki agar agar, Imbir wielkości kciuka, 5 g wanilii mielonej. Wykonanie : Rabarbar i imbir kroimy na kawałki. Następnie umieszczamy w kielichu blendera o dużej mocy.* Dolewamy wodę i resztę składników i blendujemy. Powstały "koktajl" rabarbarowy
Jeść, by żyć w zdrowiułyżeczka 0,50 zł wanilia, aromat – kilka kropel 0,20 zł cynamon mielony – 1 łyżeczka [lub 1 laska – 1,50 zł] 0,20 zł imbir świeży – 1 łyżeczka 0,50 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,20 zł lawenda suszona – szczypta [opcjonalnie] 0,30 zł woda gazowana do podania 1 zł Razem(...)oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę) i ścieramy na tarce. Jeśli używamy całej laski cynamonu, to kruszymy ją na mniejsze kawałki. Do mieszaniny przypraw dodajemy tartą gałkę muszkatołową
Nerds Kitchensłodkawy. Zachęcamy do eksperymentów. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej(...)liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek (plasterki), liście kapusty (grubo skrojone),trawę cytrynową, liść kaffiru, cukier palmowy
R'n'G Kitchenrównej wielkości kawałki. Expresowy, kolorowy, pyszny obiad, polecam! Ogrzewane nadmiary smakują jeszcze lepiej! Skladniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka oleju sezamowego - rafinowanego 1 cebula/ kilka szalotek 3 cm imbiru 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 marchewki 1 seler naciowy 1 czerwona papryka ciemne pieczarki - opcjonalnie 1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony) 100 g kukurydzy(...)puszki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu ( u mnie długoziarnisty jaśminowy) Wykonanie: filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka z marynatą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty 3 ząbki czosnku drobno posiekane Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane 1/2 główki brokułu Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej(...)wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami sosu. Odstaw. Krok 5 W woku albo dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły
Niedzielny kucharztorebki herbaty 500ml.mleka 0.5 łyżeczki cynamonu 10 ziaren pieprzu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 1 lišć laurowy Szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki imbiru Miód do smaku ************************************* 1 .Garnek wypełniamy 1 litrem wody i stawiam na gazie. 2 .Wrzucić do niego torebki herbaty , starty imbir oraz wszystkie przyprawy, które miażdżymy w moździeżu. 3 .Gdy woda zawrze w garnku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożemy wtedy korzystać z kąpieli słonecznych.Podaje się ją w krajach od Afryki Północnej na zachodzie po Indie.Pobudza także apetyt. 1.5 litra wody mineralnej nie gazowanej 3 cm.świeżego imbiru 7dag.cukru trzcinowego kilka kostek lodu sok z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Imbir obieramy i ścieramy na tarce lu miksujemy w blenderze z niewielką ilością wody.Dodajemy do reszty wody i odstawiamy na co najmniej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki