imbir - 9508 przepisów (strona:166/634)

Sałatka z grillowanego kurczaka i sosem romesco 171

Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 250 ml greckiego jogurtu 50 ml oliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis(...)dużej miski wlej jogurt, oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę czosnek i sól. Wymieszaj marynatę i dodaj kurczaka pokrojonego na kawałki. Wymieszaj kurczaka z marynatą. przykryj folią i marynuj najmniej 2 godziny lub przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie. Rozpal grill. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 10 minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć

codojedzenia
Curry z warzywami 198

łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, kilka pieczarek lub boczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu, ½ łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki i kolendry(...)podania. Sposób przygotowania curry z warzywami: Warzywa myje i kroję na kawałki. Cebulę, czosnek i imbir obieram ze skórki, kroję na kilka kawałków i wrzucam do kubka miksera, dodaję 1/3 papryki, trochę wody (ok ¼ szklanki) i miksuję na jednolitą masę. Rozgrzewam głęboką patelnię i prażę na niej przyprawy przez kilka minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami

Gotuj Się Kto Może
Zupa z brukselki 110

litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki  1 łyżka majeranku sól(...)Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości

Kuchcik gotuje
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 126

wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 300g krewetek tygrysich 1 łyżka startego imbiru 2 łyżeczki curry sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała(...)łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa 141

soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na skrzydełka Składniki: 1 kg skrzydełek 100 ml tamari soi 50 ml oliwy 1 łyżka sosu harissa 1 łyżeczka soli(...)łyżki miodu 1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony

codojedzenia
Ryż smażony po kantońsku 179

200g ryżu, 1 łyżeczka kurkumy, 3 jajka, 2-3 cebulki dymki (białe i zielone części), 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie), sezam do posypania (opcjonalnie), olej lub oliwa do smażenia. Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych(...)ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i smażymy przez chwilę. Przygotowujemy sos łącząc ze sobą 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, chili, imbir, cukier i wyciśnięte ząbki czosnku. Polewamy sosem ryż z warzywami i mięsem, mieszamy i smażymy przez minutkę, całość posypujemy sezamem i wykładamy na talerze. Ryż smażony

Gotuj Się Kto Może
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 105

plastrów ananasa (około ½ zawartości puszki), ½ puszki pędów bambusa (opcjonalnie), mała puszka koncentratu pomidorowego, ½ szklanki soku pomarańczowego, 2-3 łyżeczki cukru, 1 łyżka octu winnego, 1,5 - 2 cm korzenia imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki kukurydzianej, sól i pieprz do smaku, oliwa lub olej do smażenia. Sposób przygotowania kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: Filet z kurczaka(...)ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotuję ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaję mięso do sosu, doprawiam papryką, potartym na tarce o małych oczkach imbirem, zaprawiam maka kukurydzianą i duszę jeszcze przez około 5 minut. Kurczak w sosie słodko – kwaśnym gotowy. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
ZUPA KREM Z KREWETEK I SOKIEM POMARAŃCZOWYM 98

powiecie na zupę krewetkową.Zupą krewetkową zachwyciłam się na Lanzarote. Po powrocie do Polski spróbowałam odtworzyć smak. Zupa wyszła genialna :) Składniki: 100 g mrożonych krewetek koktajlowych szczypta imbiru 1 ząbek czosnku pół małej papryczki chilli 300 g ziemniaków 300 g marchewki1 łyżka oliwy 500 ml bulionu 100 ml mleczka kokosowego 60 ml soku z pomarańczy HORTEX trochę soku z limonki(...)pieprz, sól Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z papryczki usuwamy nasiona i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną oliwę dodajemy przyprawy (imbir i czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy

Kuchnia w oparach
IMIENINOWY TORCIK PIETRUSZKOWY Z MORELAMI 77

torcik  pietruszkowy Czego potrzebujemy: 3 jajka 5 łyżek oleju kokosowego 3/4 szklanki CUKIER POLSKI 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta imbiru 2 korzenie pietruszki 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Krem: 800 g serka typu greckiego 1/4 szklanki cukru pudru CUKIER POLSKI 1 łyżka żelatyny morele do dekoracji Pietruszkę obieramy i ścieramy(...)tarce. Mąkę mieszamy z imbirem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej i mleko. Wszystko mieszamy. Dodajemy do masy pietruszkę, mąkę i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy białka i mieszamy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy ok 15 minut w temp 180 st. Wyjmujemy

Kuchnia w oparach
KLASYCZNA ZUPA KREM Z KUKURYDZY 106

mąż, który uważa zupy krem za zupki dla dzieci tą zupę uwielbia. Jak przyjeżdżają znajomi to zawsze prosi o jej przygotowanie. Składniki: 2 puszki kukurydzy 750 ml bulionu warzywnego imbir do smaku gałka muszkatołowa do smaku szczypta papryki słodkiej w proszku sól pieprz 1/2 łyżki masła Kukurydzę odsączamy i podsmażamy chwilę na maśle. Dolewamy bulion i gotujemy na małym ogniu(...)się zacznie gotować zdejmujemy z ognia i blendujemy na krem. Stawiamy na mały ogień i przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, papryką i imbirem. A Wy lubicie zupy kremy? Może macie swój ulubiony i podzielicie się przepisem

Kuchnia w oparach
Curry warzywne 114

Curry warzywne  Składniki:  0,5 łyżeczki nasion gorczycy 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 średnia cebula kilka liści curry (użyłam suszonych) 1 papryczka chilli kawałek świeżego imbiru 400-500g zblanszowanego kalafiora 1 duża marchewka szczypta kurkumy puszka krojonych pomidorów (400g) dwie garście fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kolendra do przybrania(...)nasiona gorczycy i kminu rzymskiego. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i liście curry i smażyć przez kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodać drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Smażyć przez kolejne kilka minut.  Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, chwilę przesmażyć, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić kurkumą, solą

Codzienne Gotowanie
Piątek: Sushi bowl, czyli sushi bez zawijania 156

Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Sushi bez zawijania – dla leniuszków Składniki: Świeży ogórek Pęczek rzodkiewki Marynowany imbir Duże awokado lub dwa małe 250 g krewetek 1/2 szklanki ryżu Sól Łyżka oleju Łyżka soku z cytryny Sos sojowy do podania Sos do ryżu: 1 łyżka octu winnego(...)powstały większe grudki, ale nie może on zmienić się w pulpę. Ryż nadal powinien być sypki. Krok 4 Wyłóż do głębokich miseczek ryż, na wierzch połóż świeże warzywa, imbir i krewetki. Na osobnej miseczce podaj sos sojowy. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? Koniecznie sprawdź też ten – buddha bowl, czyli misa boskich smaków i zdrowia . Artykuł Piątek: Sushi bowl

Niedzielny kucharz
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 160

korniszony, ogórki kiszone , konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam(...)smak czosnku. Ja robię takie proporcje: 2 części sosu i 1 część śmietany. Ale to sprawa indywidualna. Trzeba próbować. Mieszając, próbowałam jak smakuje, żeby dobrze przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Do miski przełożyłam wszystkie warzywa i dobrze wymieszałam. Sałatka gotowa. Podałam na stół. Sos podałam osobno, w sosjerce. Sałatka wyborna. Może być podana jako osobne danie na przystawkę lub przekąskę

Kuchnia u Krysi