ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 puszka mleka kokosowego curry (cała paczka i trochę) kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki mielone kardamon anyż cynamon mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę(...)cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą paczkę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielony imbir, chwilę smażymy. 7. Następnie dodajemy dwie puszki pomidorów i puszkę mleka kokosowego. Mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. 8. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka. 9. Dodajemy pół łyżeczki cukru
Kawa z mlekiemposmaku. Składniki: ½ szklanki ryżu 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone) ½ ogórka 1 pęczek rzodkiewek 1 marchew Kilka liści sałaty Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok(...)Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina(...)drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje
Niedzielny kucharzFlaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli(...)wodą, dodaj liść laurowy, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pulpety, łyżkę przecieru i rozprowadź w zupie. Następnie dopraw majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Posól i popieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj posypane zieleniną. Artykuł Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzosób. Tajskie kotleciki rybne: 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza) bez skóry i ości 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 2 łyżeczki startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego skórka otarta z limonki 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1 białko jajka duża garść posiekanych liści kolendry lub zielonych części dymki olej do smażenia(...)listków mięty garść listków kolendry opcjonalnie: posiekana papryczka chili bez pestek (lub pół) Tajskie kotleciki rybne: Do misy malaksera lub blendera dodajemy filety, sos chili, starty na drobnych oczkach imbir, wyciśnięte zabki czosnku, sos sojowy, skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki, sok z limonki, białko jajka oraz posiekaną kolendrę lub dymkę. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Dzielimy
Poezja smakudomu, jeśli będziesz trzymać się naszych wskazówek. Przepis na kurczaka w szklistym sosie jak w wietnamskim barze Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, około centymetrowy kawałek świeżego imbiru, mała cebula lub podobna ilość dymki, 1 marchewka, kilka suszonych grzybów mun, łyżka pędów bambusa (można kupić w puszcze lub w słoiczku), ostra papryczka, około 1/4 małej główki kapusty pekińskiej(...)czasu potrzebnego na krojenie. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników, potem nie będzie na to czasu. Mięso kroimy w cienkie płatki w poprzek włókien, przekładamy do miseczki, dodajemy czosnek i imbir, które wcześniej trzeba bardzo drobno posiekać, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli na desce za pomocą noża. Mięso doprawiamy też sosem sojowym. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około
Kulinarna Polskaznaliście już ten patent? około 8 udek z kurczaka 1 i 1/2 – 2 szkl. maślanki naturalnej 2 łyżki oleju granulowany czosnek papryka mielona – ostra i słodka imbir mielony sól morska, pieprz biały W miseczce mieszamy przyprawy oraz olej (u mnie to około 2 łyżeczki papryki słodkiej, 3/4 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Smaki Na Talerzułyżki orzeszków arachidowych 30 dkg krewetek 1 marchewka kolendra świeża 1/2 limonki 1 garść duża kiełków fasoli mung sól, pieprz papryczka chili mięta świeża 1/2 papryczki chili szczypta imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju olej do smażenia szczypta cukru trzcinowego Dresing: Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam
wesoła kuchniamięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina(...)drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje
Niedzielny kucharzkurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż do dużej misy, albo dużego worka strunowego składniki marynaty: po pół szklanki keczupu, sosu sojowego i cukru, wlej 6 łyżki octu, dodaj dwa starte ząbki czosnku(...)dwie łyżki tartego imbiru. Wymieszaj składniki. Zachowaj kilka łyżek marynaty do smarowania mięsa podczas pieczenia. Włóż do marynaty kurczaka i obtocz w niej dokładnie mięso. Wstaw kurczaka do lodówki na minimum 8 godzin, najlepiej na całą noc. Krok 2 Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij udka z lodówki i wyłóż na blaszkę do pieczenia skórką do góry. Rozgrzej piekarnik
Niedzielny kucharzłyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie(...)Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Umyj pomarańczę, przekrój i wyciśnij z niej sok na patelnię. Dodaj starty czosnek i imbir skórkę z pomarańczy, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wymieszaj całość. Dodaj do sosu kawałki usmażonego kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni
Niedzielny kucharzłyżeczki proszku do pieczenia 7 g drożdży instant 1 łyżeczka cukru Ponadto : 250 g piersi indyka 0,5 główki czosnku 2 cm kawałek imbiru 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 100 g świeżego groszu cukrowego 1//2 żółtej cukinii 1 mała czerwona cebula Sałata endywia(...)miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Mięso w całości umieszczamy w garnku dodajmy sos sojowy, kawałek świeżego imbiru oraz przekrojoną na pół główkę czosnku wraz z skorupkami. Wlewamy olej sezamowy i całość zalewamy zimną wodą tak by przykrywała całość. Przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez
vaniliowoczekoladowazabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd. Mnie osobiście zainteresowały przepisy na syropy (np. mandarynkowy czy hibiskusowy), na wiśnie w karmelowym burbonie, na marynowany imbir czy powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Ale zacznę chyba od frużeliny mango z limonką Pysznych pomysłów jest naprawdę wiele, dlatego warto sięgnąć po tą książkę
Słodkie okruszkismaku i ma w sobie nutę tajską. Podałam ja jednak nie z makaronem ryżowym ale zwykłym klasycznym jajecznym Arc Pol Składniki: 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego imbiru 3 łyżki czerwone pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 łyżki oleju kokosowego 1 limonka 1 czerwona papryka 1 cebul 4 szklanki bulionu (u mnie wołowy) 400 ml mleka kokosowego(...)makaronu jajecznego Arc Pol 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego do podania chilli, koper Czosnek, imbir, pastę curry, kolendrę, olej kokosowy, posiekaną paprykę i cebulę blendujemy na gładką masę. Podsmaż masę aż zapach stanie się intensywny. Bulion, mleko kokosowe oraz podsmażoną pastę z warzyw doprowadzamy do wrzenia, zmniejszyć ogień gotować 10 minut. Makaron Arc Pol ugotować al dente
Kuchnia w oparach