imbir - 9508 przepisów (strona:156/634)

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie 136

wiele sposobów, jako dodatek do herbaty, rozcieńczony z wodą lub jak zwykły syrop (2-3 razy dziennie po 1 łyżce). To prawdziwa bomba witaminowa! Składniki: 350 g korzenia imbiru 5 cytryn miód wedle uznania 1 litr wrzątku Sposób wykonania: 1. Imbir umyć, zetrzeć na tarce o średnich oczkach i zalać wrzątkiem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu wycisnąć przez gazę

Kuchnia domowa Ani
Najlepszy babciny pasztet domowy 111

żytnia bułka – 3 jajka – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka majeranku – 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej – 1/4 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu – 1/4 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy Boczek kroimy i układamy na spodzie dużego, szerokiego garnka. Wołowinę, pierś z indyka i karkówkę kroimy na małe kawałki(...)bułką oraz warzywami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach lub miksujemy w malakserze o dużej mocy. Następnie dodajemy jajka, sól, majeranek, gałkę, pieprz i imbir, dokładnie mieszamy lub miksujemy. Podłużną formę (30 x 12 x 10cm) natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Otrzymaną mięsną masę przekładamy do formy i wygładzamy powierzchnię mokrą łyżką. Pieczemy

Be Fit Be Strong
Curry z kurczakiem i papryką 163

piersi z kurczaka trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki czerwonego curry (jeśli lubicie ostrzejsze dania, dodajcie więcej) pieprz czerwona papryka cebula 400ml mleczka kokosowego puszka pomidorów krojonych olej do smażenia szczypta imbiru (możecie użyć również takiego świeżego ok. 1,5cm) Curry z kurczakiem i papryką – przepis Cebulę kroimy na cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy curry i smażymy do połączenia(...)się składników. Dodajemy cebulę i ją szklimy. Na patelnię dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i przesmażamy. Doprawiamy do smaku, pieprzem, trawą cytrynową, imbirem. Paprykę kroimy w dużą kostkę dodajemy do kurczaka i smażymy ok. 3-4 minut. Dodajemy mleczko kokosowe , pomidory i całość dusimy ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Smacznego! Artykuł Curry z kurczakiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z pieczonej marchewki 263

Słoneczna, jesienna zupa marchewkowa. Delikatnie rozgrzewająca dzięki dodatkowi imbiru. Idealna na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Można jeść samą lub z grzankami. My lubimy ją z dodatkiem prażonych pestek dyni i kilkoma kroplami oliwy. Składniki: 1kg marchewki 2 korzenie pasternaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 litr rosołu 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego

Mohiella
Zupa rozgrzewająca pokusa 101

fileta z kurczaka ·        Olej do smażenia ·        1 łyżka maggi ·        ½ łyżeczki imbiru ·        Chili ·        ½ szk. śmietany 18 % ·        2 serki topione Sposób przygotowania: 1.    Mięso(...)miękkie dodajemy do zupy. 7.    Papryki kroimy drobno i również dodajemy do zupy, gotujemy 10 minut. 8.    Mięso przekładamy do garnka. 9.    Doprawiamy imbirem, chili i przyprawą maggi. 10.                     Serki topione przekładamy do naczynia

Kulinarna Chwila
PolĘdWiCzKi z InDYkA w sOsiE sŁoDkO- kWaśNym 143

Składniki: 1 mały ananas 1 czerwona papryka 1 marchekwa 1 łyżka mąki ziemniaczanej  ząbek czosnku kawałek imbiru 2 łyżki ketchupu 4 łyżki cukru trzcinowego sos sojowy 6 łyżek octu ryżowego lub sól z 2 limonek pieprz Przygotowanie: Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ananasa również obieramy, pozbawiamy środka i kroimy. Polędwiczki myjemy, kroimy w kosteczkę(...)Doprawiamy solą, mieszamy z  mąką ziemniaczaną. W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić oliwę. Na bsmażaćrozgrzanym tłuszczu podsmażamy  mięso. Doprawiamy imbirem i czosnkiem. Wyciskamy je za pomocą wyciskarka do czosnku bezpośrednio na patelnię Dosypujemy paprykę i marchewkę i smażymy przez ok. 3 minuty. Dodajemy ananasa, mieszamy i podgrzewamy Na koniec wlewamy ocet wymieszany z cukrem

Luźna Kuchnia
Dyniowe racuchy na słodko 127

porcji) -300 g obranej dyni -2 szkl. mąki pszennej -1 jajko -1/2 szkl. mleka -4 łyżki oleju -1  łyżeczka proszku do pieczenia -cukier do obsypania dyni -cynamon -imbir -olej do smażenia -cukier puder lub słodki sos do podania Przygotowanie Dynię ugotować na parze do momentu kiedy będzie miękka, ale jędrna. Połowę dyni pokroić w małe kawałki i prószyć(...)cukrem, a drugą połowę zblendować na purre. W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem i imbirem. Całość zmiksować. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe. W razie czego można dodać trochę mąki lub mleka. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość wymieszać.  Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

Zielona Kuchnia
Ciasto herbaciane 148

herbaty 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki marmolady/powideł/konfitur/dżemu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru garść bakalii   Piekarnik rozgrzać do 180C, najlepiej dolna grzałka z ewentualnym termoobiegiem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jajka ubić lekko mikserem. Dodać partiami cukier i całość ubić(...)bardzo płynna i zacznie pryskać, można zatrzymać mikser, wlać pozostałą herbatę, wymieszać łyżką, a potem na 2-3 sekundy włączyć mikser.  Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, kardamonem i imbirem. Partiami dodawać do masy herbacianej i wymieszać delikatnie łyżką. Bakalie delikatnie posiekać. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Następnie wylać ciasto do przygotowanej blaszki.  Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec

Czerwony Gupik
Ramen z klopsikami 107

noga indycza lub mięsa z ud indyka 1-2 łyżki miso, wedle upodobania 1 łyżeczka płatków drożdżowych (można też pominąć) 2 łyżki natki pietruszki ok. 1 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1-2 suszone grzyby 1 łyżeczka soli Dodatki do zupy: 4 mini cukinie lub pół średniej pokrojona w grubą kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w grube paski(...)indyka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry lub pieprzu ziołowego Dodatki: 150 g makaronu ramen 4 jajka Cebulę kroimy w kostkę, imbir siekamy drobno. Natkę pietruszki siekamy również i odstawiamy do wykorzystania później. Składniki zalewamy ok. 1,5-2 l wody i gotujemy na średnim ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie doprawiamy

Kucharzyca
Kurczak curry według przepisu z YT + filmik 149

ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 puszka mleka kokosowego curry (cała paczka i trochę) kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki mielone kardamon  anyż cynamon mielona słodka papryka pieprz sól pół łyżeczki cukru 2 listki laurowe oliwa i oczywiście ryż Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę(...)cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą paczkę. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy kmin rzymski, mieloną kolendrę, mielony imbir, chwilę smażymy. 7. Następnie dodajemy dwie puszki pomidorów i puszkę mleka kokosowego. Mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. 8. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka. 9. Dodajemy pół łyżeczki cukru

Kawa z mlekiem
Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) 113

posmaku. Składniki: ½ szklanki ryżu 200 g surowych krewetek (oczywiście mogą być mrożone) ½ ogórka 1 pęczek rzodkiewek 1 marchew Kilka liści sałaty Kilka plastrów glonów nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok(...)Obierz marchewkę, a następnie obieraczką do warzyw pokrój w cienkie paski. Ogórek i rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Czwartek: Stir fry z mielongo indyka i boczniaków 75

mięso. C zas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Posiekany pęczek kolendry Sos 6 łyżek wytrawnego wina(...)drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Smaż około 4 minut. Dodaj czosnek, imbir i papryczkę chilli, smaż jeszcze minutę, dwie. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje

Niedzielny kucharz
Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku 97

Flaczki 500 g boczniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka Mamy kawałek selera korzeniowego Mała cebula Łyżka przecieru pomidorowego 4 szklanki rosołu lub wody Liść laurowy Łyżeczka suszonego majeranku Szczypta imbiru Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz Pulpety 1/2 szklanki gotowanego pęczaku 100 g mielonego kurczaka lub indyka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli(...)wodą, dodaj liść laurowy, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj do zupy pulpety, łyżkę przecieru i rozprowadź w zupie. Następnie dopraw majerankiem, imbirem i gałką muszkatołową. Posól i popieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj posypane zieleniną. Artykuł Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tajskie kotleciki rybne – lekkie i zdrowe 171

osób. Tajskie kotleciki rybne: 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza) bez skóry i ości 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 2 łyżeczki startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego skórka otarta z limonki 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1 białko jajka duża garść posiekanych liści kolendry lub zielonych części dymki olej do smażenia(...)listków mięty garść listków kolendry opcjonalnie: posiekana papryczka chili bez pestek (lub pół) Tajskie kotleciki rybne: Do misy malaksera lub blendera dodajemy filety, sos chili, starty na drobnych oczkach imbir, wyciśnięte zabki czosnku, sos sojowy, skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki, sok z limonki, białko jajka oraz posiekaną kolendrę lub dymkę. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką masę. Dzielimy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania