zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji: zielona pietruszka pestki dyni Wykonanie: Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić na mniejsze kawałki i obrać skórkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać(...)gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. U mnie, 25 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i imbirem
Agusiowe smakołykiregeneruje śluzówkę żołądka. Masz refluks? Zupa jest dla Ciebie! Składniki - 1 mała dynia, np. hokkaido - 2- 3 marchewki -1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku -3 cm startego korzenia imbiru - 1 łyżeczka curry i pół łyżeczki kurkumy -olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia. -sól morska lub himalajska - 3 łyżki siekanego świeżego koperku - pół puszki mleka kokoswoego - groszek ptysiowy Brześć(...)dynię. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Marchewkę umyj, obierz i okrój w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wsyp marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj przyprawy, imbir. Podsmaż chwilę, a następnie wrzuć upieczoną dynię. Dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut. Wlej mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Całość zmiksuj. Podawaj z koperkiem i groszkiem ptysiowym
Z Kuchni Do Kuchnimasła, roztopionego 200 g (1 szklanka) cukru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 g mąki pszennej po 1 płaskiej łyżeczce zmielonego cynamonu i imbiru szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 30 g gorzkiego kakao POLEWA CZEKOLADOWA 50 g masła 50 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki wody(...)dyni, jajka i cukier. Mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia. Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Do większej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 2 łyżki jogurtu i kakao. Krótko mieszamy
cool and mintykurczaka pokrojonego w paski ✅ 2 łyżki oleju roślinnego ✅ 2 łyżki wody ✅ 2 łyżki skrobi kukurydzianej ✅ Sól ✅ Biały Pieprz ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3 szotki drobno pokrojone ✅ 3-5 imbiru drobno pokrojonej ✅ 3 białe części szczypiorku pokrojone drobno ✅ 150-200 g mrożonego groszku ✅ Olej rośliny ✅ 3 łyżki oleju sezamowego ✅ 4 jajka ✅ Sól ✅ Biały Pieprz ✅ Zielone części szczypiorku pokrojone 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Kurczak(...)wodą, wlej łyżkę oliwy i wlej jajka, smaż je przez chwilę, aż będą niemalże ścięte, przełóż na talerzyk. 🛠️ Wypłukaj Woka wodą, wlej dwie łyżki oliwy i wrzuć szalotkę, czosnek, imbir i białą część szczypiorku, wymieszaj i smaż przez kilka sekund. 🛠️ Dodaj ryż, wlej olej sezamowy i cały czas mieszając, smaż przez chwilę. 🛠️ Dodaj kurczaka i jajka, mieszając, smaż przez chwilę
RafalCookłyżeczki goździków ✅ 3-5 ząbków czosnku ✅ 3-5 szalotek ✅ 5 łyżek płatków chili ✅ Sól Makaron orzechowy ✅ 350 g makaronu pappardelle ✅ 2 ząbki czosnku drobno posiekanego ✅ 5 cm imbiru startego ✅ 3-5 łyżek masła orzechowego bez cukru ✅ 3 łyżki tajskiego sosu sojowego (lub zwykły sos sojowy ➕ łyżka cukru) ✅ 3 łyżki sosu sojowego ✅ 2 łyżki sosu rybnego ✅ 2 łyżki oleju sezamowego(...)gotowa, wlej ją do czystej butelki i schowaj do lodówki, może tak stać do miesiąca. Makaron Orzechowy 🛠️ Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. 🛠️ Masło orzechowe wymieszaj z sosami, czosnkiem, imbirem, sokiem z limonki, oliwą chili i kubkiem wody z gotowania makaronu. 🛠️ Rozgrzej Woka, wlej dwie, trzy łyżki oliwy chili i wrzuć makaron, często mieszając podgrzej go chwilę, wlej sos orzechowy
RafalCookryżowego (najlepiej chińskiego wina do gotowania) 1 łyżka mirinu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia sos cytrynowy: 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 2 łyżki jasnego sosu sojowego ok. 3-4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej(...)piękny rumiany kolor na dobrej jakości nie przywierającej patelni. Usmażone kawałeczki przełożyć na ręcznik papierowy. Krok 3. Przygotować sos cytrynowy: Rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, podsmażyć czosnek i imbir przez około 30s, aż zacznie ładnie pachnieć . Wlać bulion, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, miód i gotować na wolnym ogniu, aż cukier dokładnie się rozpuści, mieszać. Wlać skrobię rozprowadzoną
Moja Książka Kucharskałyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płatków chili 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku sól do smaku 2 - 3 łyżki wody 1 łyżka soku z limonki 2 - 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego. Dodatkowo: szczypiorek lub cebula dymka(...)minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać. Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę. Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę. Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć. Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso
Kuchcik gotujepolędwiczka wieprzowa 2 papryki ( u mnie czerwona i po pół żółtej oraz zielonej) 1 papryczka chilli 1 cebula (u mnie czerwona) kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku kawałek imbiru pół opakowania mrożonej warzywnej mieszanki „chińskiej”, lub: marchew, seler, por, kiełki bambusa, grzyby mun opcjonalnie pół puszki krojonego ananasa 1 łyżka oleju sól i pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)sosu sojowego 2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego) *** Polędwiczkę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki i cebulę kroimy w plasterki, papryki kroimy w słupki, a czosnek i imbir drobno siekamy *** *** Marchew i seler kroimy w słupki, pora w plasterki, a grzyby mun i kiełki bambusa na kawałki (zamiennie możemy użyć gotowej mrożonki „chińskiej”) *** *** Przygotowujemy
Blog z Apetytemudyń jaglany z pure z dyni, pastą tahini z sezamu, pomarańczą a dla pikantności imbir. Jedząc można mruczeć z rozkoszy:) 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego ( migdałowe) 200 gram kaszy jaglanej 2-3 łyżki pure z dyni piżmowej 1 łyżka pasty sezamowej skórka z pomarańczy do smaku szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki startego imbiru miód akacjowy do smaku Pure
AZgotuj!nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości) 1 duży ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego 400 ml mleka kokosowego 325 ml wody 0,5 łyżeczki chilli w płatkach 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie kremu(...)ćwiartki. Jedną ćwiartkę pokroić w drobne paseczki i zostawić do dekoracji. Resztę w 3-4 milimetrowe plasterki. Na patelni wlać olej. Na zimny wrzucić pokrojone w cienkie plasterki imbir i ząbek czosnku. Gdy zacznie pachnieć (uważać, żeby nie przypalić! przypalony czosnek nabiera goryczy) dodać pokrojone buraki. Podsmażać wszystko na średnim ogniu przez pół minuty. Następnie wlać wymieszane mleko kokosowe oraz
Moja Delicjanektarowo - spadziowy. Miody z dodatkami to: z pyłkiem i propolisem, z czarnuszką i czarnym bzem, z kurkumą i pieprzem, z maliną, z czarną porzeczką, z kakao, z cynamonem, z imbirem i czosnkiem. Jest też pyłek pszczeli, propolis, pyłek w miodzie i pierzga. Oprócz tego oleje tłoczone na zimno. Jeśli chodzi o miody to jak wiemy mają one wiele właściwości leczniczych(...)doskonałe na uodpornienie. My jak tylko zaczyna się wrzesień do codziennie rano pijemy miód z cytryną. Dodatkowo robię taki z imbirem i cytryną jako dodatek do herbaty. Teraz odkryliśmy miody Sadowskich i dzieci zajadają te z dodatkami. Miody są bardzo dobrej jakości. Teraz do końca października mam dla Was rabat -10% na cały koszyk. Wystarczy wpisać kod: KRUCHEBABECZKI10
kruche babeczkisoli 200 g marchewki 100 g czerwonej cebuli 100 g białej rzodkwi PASTA KIMCHI 200 ml wody 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 50 g świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 20 g gochugaru 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka sos rybny ( w wersji wegańskiej pomijamy i zamieniamy na sos sojowy) Wykonanie Kapustę czerwoną przekrawamy na pół, wycinamy głąb(...)wody razem z mąką ryżową, cały czas mieszamy, aż powstanie kleik, dodajemy cukier i odstawiamy z ognia do przestudzenia. Do przestudzonego kleiku dodajemy starty na tarce obrany imbir i czosnek, paprykę gochugaru, sos sojowy i sos rybny, mieszamy. Białą rzodkiew, głąb z kapusty i marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na cienkie plastry
Tajemnice Smakujarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1/3 łyżeczki imbiru sól i mielony pieprz garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem roztop masło klarowane . Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku , poszatkowaną(...)u0142y\u017cki mas\u0142a klarowanego","1 \u0142y\u017cczka s\u0142odkiej papryki","1\/2 \u0142y\u017ceczki ostrej papryki","1 \u0142y\u017ceczka kurkumy","1 \u0142y\u017ceczka curry","1\/3 \u0142y\u017ceczki imbiru","s\u00f3l i mielony pieprz","gar\u015b\u0107 posiekanej \u015bwie\u017cej kolendry lub natki pietruszki"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"W garnku z grubym dnem roztop mas\u0142o klarowane. Podsma\u017c
ProstePesto.plmigdałami . Udostępnij Crumble z karmelizowanymi śliwkami i migdałami – składniki Karmelizowanie śliwki: 500 g śliwek 2 łyżki cukru 20 g masła 80 g płatków migdałowych szczypta kardamonu szczypta imbiru 1 / 2 łyżeczki cynamonu 2 goździki Owsiana kruszonka: 80 g płatków owsianych 2 łyżki mąki pszennej 40 g masła 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Owsiana kruszonka: Do miski wsypać(...)małym ogniu, aż się rozpuści. Wrzucić masło, przemieszać, aby się roztopiło i połączyło z cukrem. Rozłożyć śliwki, karmelizować do momentu puszczenia soku przez owoce. Posypać płatkami migdałowymi, cynamonem, imbirem i kardamonem, dodać także goździki. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze 3-4 minuty. Kokilki lub naczynie żaroodporne wypełnić karmelizowanymi śliwkami z migdałami, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego
niecodziennikparyśmietany 30% 8) 150 g mascarpone 9) kurkuma 10) imbir 11) chili 12) sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Dynię ścieramy(...)około 5 minut). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż serek rozpuści się. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, imbirem i kurkumą. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Smacznego
Na kulinarnym poligonie