imbir - 9508 przepisów (strona:140/634)

Kurczak marynowany w sosie arachidowym 168

piersi z kurczaka  5 łyżek oleju arachidowego tłoczonego na zimno firmy Oleofarm  szczypta soli  szczypta pieprzu  3 ząbki czosnku  2 łyżeczki imbiru  3 łyżeczki słodkiej papryki Ponadto: oliwa z oliwek do smażenia pół kubeczka śmietany 18% pół kubeczka wody łyżka mąki  Wykonanie: Piersi z kurczaka omyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć(...)przez praskę, wymieszać z mięsem. Dodać olej arachidowy, sól, pieprz, imbir i paprykę, całość wymieszać, przykryć i pozostawić w lodówce na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie mięso podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z wodą i mąka i dodać do mięsa, smażyć do czasu aż sos zgęstnieje. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Smażona brukselka na ostro 236

dań głównych. Zainspirował mnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA(...)osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy.  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę i cały czas mieszając, smażymy 30 sekund. Wlewamy sosy i smażymy 1 minutę. Wlewamy wywar i nie przerywając mieszania, odparowujemy płyn. Przed podaniem posypujemy

Tajskie smaki
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 144

wiosnę! I tak bardzo brakuje mi świeżych i żywych kolorów za oknem, że wynagradzam je sobie w potrawach! Dziś na pierwszy rzut leci zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny. Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula(...)marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa

upichcona
'Siechnicka Tundra' czyli warzywna zalewajka z cynamomen, imbirem, mieszkanką curry i wiórkami kokosowymi 116

cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji - łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy(...)krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty. Do miski wkładamy 2 łyżki kuskusa i zalewamy zupą

upichcona
Grillowane krewetki i zielony kuskus! 174

czegoś lżejszego i kolorowego!  Dzisiaj proponuje grillowane krewetki w parze z zielonym kuskusem! Pomysł na kuskus zaczerpnięty od  Moniki . Krewetki: 3-4 łyżki oleju chilli - czosnek, świeży imbir, 1/2 limonki, krewetki Oczyszczone krewetki wrzucamy do miski, całość polewamy olejem z chilli i czosnkiem, ścieramy świeży imbir oraz wyciskamy sok z połowy limonki, dokładnie wymieszać. Tak przygotowane krewetki wkładamy

Plate of Joy
Eton mess z truskawkami 161

genialne! Niesamowicie pyszne! Składniki: 330 g śmietanki kremówki, kilka / kilkanaście sztuk małych bezików, 500 g truskawek, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, ew. skórka z cytryny, świeży imbir* Truskawki umyć i osuszyć, wybrać kilka ładnych sztuk do dekoracji i odłożyć na bok. Kroję na mniejsze kawałki i zasypuję je łyżeczką cukru, żeby puściły sok. W misce ubijam dobrze(...)schłodzoną śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru.  *Na tym etapie możemy dodać do śmietanki np. skórkę startą z cytryny bądź starty świeży imbir - ilość zależy od naszych upodobań. Taki dodatek sprawi, że deser będzie bardziej odświeżający. Następnie należy pokruszyć beziki na mniejsze kawałki - oczywiście też kilka malutkich możemy zostawić do dekoracji. Beziki zawsze robię w domu - jak widzicie

Plate of Joy
Pita i pyszny "fast food"! 336

zostawić na 20 min pod przykryciem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w 230 stopniach przez 6-8 minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 limonki, kilka łyżek(...)oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona od upodobań, sok z cytryny i limonki, oliwę i resztę przypraw. Wszystko dobrze mieszamy, mięso najlepiej delikatnie masować palcami. Tak zamarynowane mięso wkładamy do lodówki, najlepiej na 2 godziny. Gotowego kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia

Plate of Joy
Limo-lemoniada ... czyli smak letniego orzeźwienia! 109

brzoskwinie - obrane, bez pestek,  1 nektarynka - obrana, bez pestki, sok z 1/2 cytryny, sok z 4 limonek, miód - u mnie z kwiatów pomarańczy*, cukier trzcinowy*, woda gazowana, imbir - opcjonalnie Morele, brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo

Plate of Joy
Tajska przyjemność. 152

szybką tajską zupkę - zapowiadała się świetnie więc szybko chwyciłam za kartkę i długopis. Proporcje są moją miarą, więc w razie potrzeby dostosujcie ją do siebie. Zapraszam na zupkę :) Składniki: imbir - u mnie mniej więcej wielkość kciuka, 1 duża papryczka chilli - bez pestek, 2 łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy(...)litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut

Plate of Joy
Napój imbirowy 144

napój imbirowy - pyszny i zdrowy. Idealny na zimowe wzmocnienie, aby przeziębienia się nas nie czepiały! Jest bardzo smaczny i aromatyczny, polecam z całego serca. Składniki: 50 g startego imbiru, skórka i sok z 2 limonek, skórka i sok z 2 cytryn, 80 g cukru trzcinowego, miód, 150 ml wody dodatkowo woda gazowana lub niegazowana Starty imbir, skórka

Plate of Joy
Mule w białym winie 164

pokazać jakie skarby znajdziecie w Makro i opowiedzieć o dobrym jedzeniu. Zapraszamy na mule! Pyszne, świeżutkie i pachnące morzem! Składniki: 1 kg muli, 3/4 szklanki białego wina, 1/4 łyżeczki imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki, 1 ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych łodyg kolendry, garść listków kolendry, świeża papryczka chilli, 1 średnia szalotka, 150 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek W garnku(...)grubym dnie na oliwie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Kiedy czosnek delikatnie się podsmaży, ale nie zrumieni dodajemy drobno pokrojony imbir, posiekane łodygi kolendry, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odrobinę pokrojonej w plasterki chilli - ilość uzależniona od gustu. Następnie dodajemy białe wino i całość zagotowujemy. Do gotującego się wina wrzucamy

Plate of Joy
Rosół z kaczki z pierożkami na azjatycką nutę 151

Głosujcie i piszcie swoje propozycje -   KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo:   100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki(...)wrzenia i zmniejszyć gaz na mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce

Plate of Joy
"Marmolada" z pomelo, chili, imbiru i świeżych ziół 142

azjatyckim. Na blogu niebawem znajdziecie kilka sposobów na jej wykorzystanie. Składniki: ok. 700 g miąższu z pomelo, skórka starta z 2 limonek, sok wyciśnięty z 2-3 limonek, świeży imbir - wielkość kciuka, 1/2 -2/3 szklanki wody, 15 łyżek cukru, 1 ostra papryczka chili, 1 gwiazdka anyżu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, garść świeżych listków mięty i kolendry Miąższ(...)cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz suszone płatki chili, a następnie dorzucić gwiazdkę anyżu.  Imbir posiekać w drobne, długie paski i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 30 minut na małym/ średnim ogniu. Następnie dorzucić drobno posiekane listki mięty oraz kolendry i gotować jeszcze

Plate of Joy
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 197

albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir

Kulinarna rozmowa
Zielona, wiosenna zupa 188

prosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz dla chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami

Taste Of My Day