świetnie nada się do towarzystwa dla mięs i serów. Składniki: 1 kg całych truskawek 1/2 kg małych truskawek pokrojonych na ćwiartki 250 g brązowego cukru 50 g startego świeżego imbiru 2 cytryny 100 ml octu winnego lub cydrowego 1 łyżka ziaren kuminu 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka goździków sól i pieprz 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie(...)pokroić na cienkie półplasterki usuwając pestki. Dodać do truskawek. Kumin uprażyć na patelni i utrzeć w moździeżu z goździkami, cynamonem i gałką. Dodać do garnka razem z octem i imbirem. Gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się gęsty i ciemny. Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać
zadanie-gotowaniepikantna propozycja, którą przygotujecie np na śniadanie. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy (2 porcje): 1/2 świeżego ananasa (poza sezonem można użyć takiego z puszki i dodać trochę syropu) kawałek świeżego imbiru (lub ok 1/2 łyżeczki suszonego imbiru) 2 filiżanki mleka roślinnego lub wody (u mnie mleko kokosowo – ryżowe) 1/2 łyżki nasion chia Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy
Szybko Tanio Smacznieposiekane 1 czerwona papryka Ramiro pokrojona w pół krążki 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona (użyłam gotowanej na parze) 400 g puszka krojonych pomidorów 150 g roszponki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka posiekanego świeżego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminu 1/4 - 1/2 łyżeczki harissy 1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przygotowanie(...)Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć
Stare Garynią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy(...)syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki: 4 duże filety z dorsza 4 łyżki oleju rzepakowego 4 gałązki lubczyku 3-4 cm kawałwk imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać(...)posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liścmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju Rodzynki Cynamon, imbir, kardamon, sól, kurkuma 2 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody 4-5 jabłek Przygotowanie : 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 2. W kubku wymieszać 1 łyżeczkę(...)cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, szczyptę kardamonu i sól. 3. Jajka ubić z cukrem. 4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać. 5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać. 6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać. 7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać. 8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec
Kuchnia smakówłyżka oliwy lub oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (można użyć winnego) 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka świeżo startego imbiru (nie zamieniać na mielony) 1 łyżka (okrągła) brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej 2-3 ząbki czosnku – zmiażdżone opcjonalnie 1 łyżeczka sosu Sriracha albo Piri-Piri(...)wrzątku na dokładnie 2 minuty, następnie natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, osuszyć). Jeśli używacie krewetek mrożonych – należy je rozmrozić. W miseczce wymieszać sos sojowy, rybny, cukier, ocet, imbir, olej sezamowy, skrobię i czosnek (plus ostry sos jeśli używacie). W woku (lub innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty
Pociąg Do Kuchnikażdy przepada za surowymi sokami, ale musicie nam uwierzyć, SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY I IMBIRU jest smaczny, niezwykle zdrowy i pobudzi Was na cały dzień! Artykuł SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY, KURKUMY I ŚWIEŻEGO IMBIRU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEkolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy(...)niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusaminut + noc Składniki: Rabarbar kawałek o dł. 10 cm 1/3 wyfiletowanej pomarańczy Kilka igiełek świeżego rozmarynu 10 plasterków obranego ogórka zielonego Cukier brzozowy 5 cienko pokrojonych plasterków obranego imbiru Przygotowanie: 1/ Rabarbar tniemy na 6 kawałków o dł. 1,5 cm, zagotowujemy wodę i zgotowujemy je 2-3 minuty w zależności od grubości a następnie delikatnie przekładamy(...)lodowatej wody. 2/ Rabarbar przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru brzozowego, dodajemy kawałki pomarańczy, rozmaryn, ogórek oraz imbir i delikatnie mieszamy. Odstawiamy zafoliowane do lodówki na noc. 3/ Wyjmujemy sałatkę z lodówki, wkładamy na talerz z wnęką do pierścienia metalowego, na górę dajemy plaster wyfiletowanej pomarańczy. Ściągamy pierścień, wlewamy na spód talerza sok z sałatki i dekorujemy
Kuchnia PROzdrowotnajeszcze bardziej uwielbiam szybkie i łatwe śniadania na słodko:) Przedstawiam dziś absolutnie przepyszny omlet z piekarnika z pieczonym rabarbarem i truskawkami w słodkim syropie z nutą pomarańczy, cynamonu, imbiru i wanilii. Coraz łatwiej w sklepach o rabarbar i truskawki, więc trzeba się nimi nacieszyć póki można. Polecam to danie na leniwe weekendowe śniadanie z kawą, która doskonale zrównoważy jego słodycz(...)większą patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku (ja mam żeliwne). Ewentualnie naczynia do zapiekania. Na małego naczynia do zapiekania włóż rabarbar i truskawki i wymieszaj je z cukrem, wanilią, imbirem, cynamonem i sokiem pomarańczowym. Przykryj folią aluminiową, włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czym wyjmij i odstaw. W misce ubij jajka z cukrem, następnie dodaj mleko, sól
karmelowypuszki 4-5 ząbków czosnku lub łyżeczka suszonego około 300 g ugotowanej ciecierzycy (u mnie była z puszki) 400 ml puszka pomidorów lub 3-4 świeże 2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego (jeżeli nie lubicie imbiru można zastąpić kardamonem) 1 cebula (najlepiej czerwona) łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka kurkumy szczypta soli pół cytryny pęczek natki pietruszki lub kolendry Przygotowanie: Bataty
greenscarfkońcu pogoda jeszcze płata nam figle, a miseczka takiej rozgrzewającej zupy, potrafi postawić każdego na nogi! :) * SKŁADNIKI na 4 porcje 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm grubego kłącza imbiru 3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub kilka łodyg świeżej) 10 liści kafiru 1 pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku 400 ml mleka kokosowego(...)łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 250 g świeżych boczniaków 200 g makaronu ryżowego * PRZYGOTOWANIE W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową (świeżą natnij i końcówkę zmiażdż nożem), liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry. Wlej wodę, wsyp bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień
Food Squarepostaci szczawianów i prowadzić do kamicy nerkowej, dlatego nie należy przesadzać z ilością spożywanego szczawiu. Składniki: 2 garście szczawiu 1/4 melona 1 gruszka 1 banan 1 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju lnianego niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie: szczaw dokładnie wypłukać, obciąć ogonki owoce obrać ze skórki, melon i gruszkę pozbawić pestek i pokroić na mniejsze cząstki. Obrać i rozdrobnić(...)imbir na dno blendera kielichowego wlać wodę, następnie dodać owoce i szczaw i zmiksować do pożądanej konsystencji wypić najlepiej zaraz po przygotowaniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!