imbir - 9508 przepisów (strona:135/634)

Chutney z gruszkami 147

NONE X-NONE Składniki: 2   twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu  ½ łyżeczki kurkumy 100 g rodzynek  Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka, zalewamy dwoma łyżkami wody(...)dodajemy brązowy cukier i przeciśnięty czosnek. Dusimy razem ok. 10 minut.   Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do podgotowanej cebuli.  Dusimy, dodając w trakcie: starty imbir, sól, zmielony pieprz, kurkumę, rodzynki. Na końcu dodajemy ocet winny.   Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywam przykrywką.  Dusimy ok. 60 minut na bardzo małym ogniu

bistro mama
Kurczak w kokosowym cieście 218

Jeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka

Kuchenne Wariacje
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 181

marynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia(...)słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie

Plate of Joy
Domowa vegeta 1300

aromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki: 100 g suszonych warzyw 4 łyżeczki soli kamiennej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej Wykonanie: suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksować dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chutney brzoskwiniowo – gruszkowy 292

smakuje super :) SKŁADNIKI: 1 kg brzoskwiń 1/2 kg gruszek 2 cebule 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka startego imbiru 200g rodzynek 1 szklanka octu jabłkowego Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić. W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry(...)powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Przetwory na słodko Tagged: brzoskwinie , gruszki , imbir , rodzynki

https:KKuchniaMniam
Zupa dyniowo-imbirowa z krewetkami 191

zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo! Składniki: 3 marchewki 2 cebule 1/4 bulwy selera 2 pietruszki 5 ziemniaków 1/2 średniej wielkości dyni kawałek korzenia imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku krewetki 2 ząbki czosnku kilka ostrych papryczek 2-3 łyżki oliwy Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieracie, kroicie, wrzucacie do garnka z posoloną(...)wrzucacie do gotowego już wówczas bulionu. Gotujecie dalej do miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa). Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie

GRUBY WAŁEK
Curry z kurczaka z warzywami na ostro 195

kombinacji nieograniczona. Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka 1 łyżka kurkumy kawałek imbiru pieprz cayenne papryczka chili 1/2 łyżeczki cukru olej 250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki sól, pieprz zielenina Wykonanie: kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki(...)kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej przez pół godziny cebulę, czosnek i imbir obierz i zeszlikj na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
sos cytrynowo-cynamonowy 119

Składniki 2 cytryny obrane kawałek imbiru 2-3 cm(w zależności jak kto lubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo

w mojej kuchni
Cytryna w syropie 224

zaproponowałam mamie żebyśmy go zrobiły. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 kg cukru 0,5 l wody 10 goździków 2 gniazdka anyżowe 2 laski cynamonu 5 kawałków kandyzowanego imbiru Przygotowane: Cytryny parzymy i kroimy na plasterki. Plasterki układamy w słoiczkach. Wodę, cukier i przyprawy wkładamy do garnka i gotowujemy. Przygotowanym syropem zalewamy słoiczki, do każdego ze słoiczków wrzucamy proporcjonalnie(...)przyprawy z syropu. Czyli po dwa goździki, kawałek anyżu, kawałek kandyzowanego imbiru.  Lasek cynamonu nie musimy dodawać, bo syrop cudownie nim pachnie. Słoiczki pasteryzujemy około 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 181

albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir

Smaki Przyprawy i Kolory
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 526

lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań z woka olej(...)minut . Po tym czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy

Ogrodnik w podróży
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 238

spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu(...)ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno czubata łyżka dobrego masła orzechowego sok wyciśnięty z limonki 3cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżeczki brązowego cukru (biały też da radę) ½ kostki rosołowej z kurczaka rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody 8 pałek z kurczaka lub 4 duże udka 2 łyżki podprażonych nasion sezamu

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka z grilla na egzotycznie słodko 299

słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś powiew egzotyki. Zwłaszcza jeśli połączymy je ze sobą w jednej potrawie, którą na domiar wszystkiego podamy z opisywaną(...)łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu

Kulinarna Pokusa
Lemoniada lawendowa 112

czubate łyżeczki suszonej lawendy 1 szklanka wrzątku 1-2 łyżki cukru trzcinowego, miodu, syropu klonowego lub z agawy 3 szklanki lodowatej wody 1 cytryna, pokrojona na plasterki kilka plasterków imbiru garść listków mięty kilka kostek lodu * PRZYGOTOWANIE Lawendę zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i odstaw na 15 minut. Następnie napar wlej do dużego dzbanka i rozpuść w nim cukier lub inną(...)substancję słodzącą. Wlej zimną wodę, wrzuć plasterki imbiru i cytryny i dodaj miętę. Wymieszaj, wrzuć kostki lodu i ciesz się orzeźwiającą lemoniadą! * * Przypominam również o głosowaniu w konkursie na najlepsze blogi z Dolnego Śląska! Zostałem zakwalifikowany do finałowej 20 (kulinarna 5), ale aby być numerem jeden, potrzebuję Twojej pomocy! Jeżeli podoba się Tobie to, co robię, to kliknij obrazek powyżej

Food Square
Koktajl arbuzowo ogórkowy 188

też arbuza nie mrozić a napój schłodzić po zmiksowaniu. Bardzo polecam, to naprawdę orzeźwia. składniki   250 g obranych zielonych ogórków 600 g miąższu arbuza  1 łyżeczka startego imbiru + woda mineralna - wg uznania Przygotowanie Arbuz zamrozić. Najlepiej przed zamrożeniem wyjąć wszystkie pestki, ja niestety tego nie zrobiłam i wyjmowałam pestki już po wyjęciu z zamrażarki. Zamrożone kawałki arbuza wraz(...)obranymi ogórkami i imbirem  wrzucić do blendera i zmiksować. Można uzupełnić zimną wodą Podawać bardzo zimne. Smacznego

Stare Gary