Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy do podania 1/ W małym garnku rozgrzewamy olej. Na tarce o małych oczkach ucieramy czosnek i imbir. Wrzucamy na rozgrzany olej, a po chwili
Tajskie smakiporcji: - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera - pietruszka korzeń - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy: - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon Dodatkowo: - pestki słonecznika prażone Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części, po czym przesmażamy w garnku na masełku(...)wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki. Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa. Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły. Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki. Podajemy z prażonym ziarnem słonecznika
Sajkofanka smakucurry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy. Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę(...)Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut i dodajemy usmażonego łososia i fasolkę
Przysmaki Karolkidlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki curry(...)blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części i dodajemy
Poezja smakuOstatnie podrygi zimy skłoniły mnie do upieczenia rozgrzewającego cuda, intensywnie pomarańczowego, z lekką nutką imbiru i gałki muszkatołowej. Fantastycznym uzupełnieniem delikatnego twarogu jest glazura pomarańczowa, która jest tak dobra, że można przygotować ją oddzielnie i wsunąć z dodatkiem bitej śmietany :) Spód: 220g ciasteczek łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego
sama złodyczcebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego(...)wersja dietetyczna - sos sojowy jasny) Sok z połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy
Tajskie smakinaprawdę BARDZO PIKANTNA, a mleczko wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :) Składniki na bulion: 1 pierś z kurczaka 1 udko z kurczaka 2,5cm imbiru kilka łodyg kolendry 1/2 łyżki nasion kolendry 1 cebula 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku sól, pieprz dla smaku 1. Mięso zalewamy 1,5 l wody. Doprowadzamy(...)wrzenia i zbieramy szumowiny. 2. Dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki, zgnieciony ząbek czosnku, kolendrę (jedną i drugą), pastę, zgnieciony imbir, sól i pieprz dla smaku. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie bulion studzimy i przecedzamy. 3. Pierś z kurczaka odkładamy na bok (przyda się nam w dalszej części). Nadmiar bulionu można zamrozić - nam będą potrzebne tylko 2 szklanki
Tajskie smakiSkładniki (3-4 porcje): 1 pierś z kurczaka 1 szkl. krewetek średnich (rozmrożonych, oczyszczonych) 1 czubata łyżka pasty curry zielonej imbir długości kciuka 1/2 cebuli 1 szalotka 2 łodygi trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżeczka kolendry mielonej 2 łyżki sosu rybnego 2 listki limonki kaffir(...)łyżeczka cukru trzcinowego 1 papryczka chilli świeża kolendra 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego 1. Szalotkę kroimy cienko w krążki, cebulę w pióra, czosnek w plasterki a imbir ścieramy na tarce. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub rozpuszczamy masło i wrzucamy przygotowane składniki. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy zieloną pastę curry - smażymy kolejne 3 minuty
Tajskie smakiSkładniki: 400ml mleka kokosowego 200ml wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej(...)łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
Tajskie smakicytryny 1/2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego imbiru 1. Kurczaka kroimy w cieniutkie plasterki. Resztę składników łączymy ze sobą i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i odstawiamy na min. 3 godziny. 2. Kurczaka nabijamy na bambusowe patyczki(...)200ml mleka kokosowego 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzeszkami w środku) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 mała cebulka, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 cm imbiru, utarty Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w małym garnku. Doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Uwagi : Kurkuma farbuje paznokcie na żółto i ciężko je potem
Tajskie smakidrobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy kurczaka razem z warzywami do dużego garnka, zalewamy
Tajskie smakipołówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru 0,5 łyżki przyprawy curry łyżeczka słodkiej papryki olej sezamowy do polania (opcjonalnie) oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Nasiona soczewicy przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrane ząbki(...)średnim ogniu aż do osiągnięcia oszklenia cebuli i lekkiego ozłocenia czosnku. Do podgrzanego wywaru wysypujemy połowę ugotowanej soczewicy i rozdrabniamy ją za pomocą blendera, a następnie dodajemy przyprawy - świeży imbir, curry i słodką paprykę (pomijając sól, pieprz). Kolejno do całości dołączamy drugą połowę ugotowanej soczewicy, mieszamy całość i rozdzielamy na dwie części. Do obydwu części dodajemy przesmażone papryczki, czosnek
Symfonia Smakówdyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy(...)marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy
PastelFoodprostym przepisem na mielone, które ja robię troszkę inaczej. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1/2 cebulki 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka ketchupu 2 cm korzenia imbiru sos sojowy bułka namoczona w wodzie sól pieprz bułka tarta Mięso dobrze wyrabiamy z bułką odciśniętą z wody, jajkiem. Dodajemy musztardę i ketchup. Imbir obieramy i trzemy na tarce
Olikowa kuchnia