imbir - 9508 przepisów (strona:145/634)

Makaron z dynią, boczkiem i suszonymi pomidorami 111

śmietany 30% 8)       150 g mascarpone 9)       kurkuma 10)    imbir 11)    chili 12)    sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.     Makaron gotujemy al dente. 2.     Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3.      Dynię ścieramy(...)około 5 minut). Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż serek rozpuści się. Doprawiamy solą, pieprzem, chili, imbirem i kurkumą. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy.                     Smacznego

Na kulinarnym poligonie
Pasztet z cielęciny 88

podgardla 20 dkg słoniny 8 dkg bułki czerstwej 1 dkg grzybów suszonych 20 dkg włoszczyzny (seler, pietruszka, cebula) 4 jajka 2 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, imbir, sól 2 dkg tłuszczu do wysmarowania formy Instrukcje Ze słoniny odkroić kilkanaście cienkich plasterków do wyłożenia formy. Opłukane mięso i podgardle, resztę słoniny, oczyszczone jarzyny, grzyby i liście laurowe zalać wodą(...)kości mięso, namoczoną w wywarze bułkę, wątróbkę i słoninę przepuścić 2 razy przez maszynkę z sitkiem do pasztetów. Do masy dodać całe jajka, zmielony pieprz, utartą gałkę muszkatołową, imbir i dobrze wyrobić (gdyby była zbyt gęsta dodać trochę wywaru). Formę wysmarować dokładnie tłuszczem, ułożyć w niej ozdobnie plasterki słoniny i wypełnić masą do ¾ wysokości. Piec 1 godzinę w 18 stopniach

To co lubię - gotuję i polecam
Orzeźwiający napój z mięty (gotowany) 151

następnie dobrze wymieszaj. Dla orzeźwienia rondel wstaw do lodówki, by się ochłodził lub napój podawaj z kostkami lodu.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Wodę z imbirem i cytryną Koktajl witaminowy z banana i pomarańczy Mikstu rę miodową na odporność Nalewkę leczniczą z imbiru

Kulinarny S.O.S.
Tort z musem jabłkowym i domową konfiturą borówkową 163

biszkopt : 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na mus jabłkowy: 700 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej wcześniej w niewielkiej ilości wody) Składniki na konfiturę borówkową: 700 g borówek amerykańskich 2 - 3 łyżki cukru Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietanki(...)proszek do pieczenia. Pieczemy w piekarniku ( góra dół)  w temp. 190 stopni C ok. 20 minut. Przygotowanie musu jabłkowego: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy cynamon, imbir, cukier i dusimy na małym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Jabłka muszą się całkowicie rozpaść wtedy dopiero ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę dokładnie mieszając. Gdy nasz mus przestygnie

noteskulinarnyfiga
Łosoś w orientalnym sosie 125

idealnie komponuje się ze świeżymy warzywami. Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą 200 ml sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 50 ml octu ryżowego 1 łyżka posiekanego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 duża mandarynka  Przygotowanie: Mandarynkę sparzamy, studzimy, skórkę ścieramy na drobnej tarce, miąższ wyciskamy, sok przelewamy do miski. Do niej dolewamy sos sojowy, posiekany czosnek(...)imbir, ocet, cukier, skórkę z mandarynki, wodę, mieszamy i odstawiamy. Filety z łososia oczyszczamy, usuwamy skórę (dzielimy na 4 części), przekładamy do naczynia, zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny (temperatura pokojowa). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze

R'n'G Kitchen
Kurczak Czarownicy w sosie azjatyckim 141

niemal równie pyszne! Taki właśnie kurczak Czarownicy ;) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka 1 łyżka miodu 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody + 100 ml 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól do smaku Przygotowanie(...)Paprykę kroimy w małe paski, cebulę w pół-piórka, a marchewkę w słupki. 4.   Sos sojowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, miodem, imbirem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 5.   W misce mieszamy ze sobą: 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml wody, słodką paprykę, chili i kilka szczypt soli. 6.   Maczamy

Prosto z Kotła
Placki ziemniaczano-dyniowe 98

Author Anna Ingredients 500 g ziemniaków 60 g cebuli 2 duże ząbki czosnku 120 g dyni użyłam Hokaido 1 średnie jajko 5 łyżek mąki pszennej 10 g świeżego imbiru lub suszonego 1 sztuka cebulki dymki z zieloną częścią 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku olej rzepakowy do smażenia Instructions Ziemniaki obrać(...)umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek. Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek. Placki smażyć z dwóch stron

SprawdzonaKuchnia.pl
Satay z ryby 126

Anna Ingredients 300 g dorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry Składniki na marynatę 2 łyżki masła orzechowego 2,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 dużej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę 1 mała limonka sok i skórka otarta z niej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowy(...)limonki 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki papryczki chilli drobno posiekanej 1 łyżeczka słodkiej pasty imbirowej jeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód Dodatkowo patyczki do szaszłyków olej do smażenia Instructions Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki

SprawdzonaKuchnia.pl
Menu na dzień 1200 kcal 125

znajdziesz tutaj. Obiad 285 kcal Błyskawiczny chińczyk Makaronu ryżowy 150 g Mała główka brokuła 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Łyżka nasion sezamu Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka wody Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, do zrobienia w 7 minut. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty(...)przed końcem gotowania dorzuć do makaronu różyczki brokuła. Odcedź i przelej zimną wodą. W międzyczasie zrób sos. Wymieszaj w miseczce tarty czosnek i imbir, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dressing z makaronem i gotowe! Podwieczorek 180 kcal Mango Dlaczego warto jeść mango? Przede wszystkim dlatego, że dojrzałe – jest wyjątkowo pyszne! Więcej powodów nie potrzeba, ale… mango jest też m.in

Niedzielny kucharz
Zielone curry z kurczakiem czyli sposób na kurczaka z zielonymi warzywami w pysznym kremowym sosie. 140

porcję warzyw. Sos jest kremowy i aromatyczny z niską zawartością tłuszczu. Kolejny pomysł na danie z piersi kurczaka. Składniki na 6 porcji: 800g piersi z kurczaka 2 cebule 2cm imbiru por 5 ząbków czosnku brokuł 2 paprykie zielone cukinia 400ml mleczka kokosowego light liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczypta cynamonu, sól, pieprz łyżka oleju rzepakowego Dodatki: naan bread papadoms(...)ryż lub kuskus Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz por. Kiedy cebula zmięknie dodaj posiekany czosnek i imbir oraz pokrojoną w kostę cukinię. Chwile podsmażaj. W czasie kiedy podsmażasz warzywa pokrój brokuł. Oddziel różyczki od łodygi. Różyczki odłóż – a łodygę zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw. Zalej wrzątkiem (tak by zakryła warzywa) i gotuj do miękkości – około

wysmienity
Karahi Chicken 147

roku.  Czas wrócić do bloga :) Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku Imbir 2,5 cm utarty na tarce 2 zielone chili pokrojone w kostkę 2 pokrojone w kostkę obrane pomidory sól Przygotowanie: podzielić udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać(...)oliwę na patelni i dodać cebulę. Smażyć 2-3 min dodać czosnek, imbir i chili. Pomieszać wszy stko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka następnie posolić i dodać pomidory. Smażyć, aż kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy

Smaki Przyprawy i Kolory
Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 114

wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby(...)talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być

R'n'G Kitchen
Beef bulgogi czyli wołowina w ostro-słodkim sosie 111

czasu do czasu mam ochotę na azjatyckie smaki i wtedy powstają takie kompozycje. Gwiazdą tej miski jest krojona cieniutko wołowina, marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami(...)albo łata) 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu chilli 2 ząbki czosnku posiekane 3 cm korzeń imbiru starty na tarce 2 łyżki oleju do smażenia do podania: jajko sadzone, cienko pokrojony ogórek, marynowane warzywa, kimchi, szczypiorek, sezam Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić

Smaczny zeszyt