dyniowych nie ma końca. Dziś padło na bardzo zrównoważoną, prostą, a niezwykłą w smaku zupę dyniowo-ziemniaczano-cukiniową. Grunt to dobry dobór przypraw. Postawiłam na rozgrzewającą kurkumę, curry, imbir, bo mamy jesień, a te przyprawy i kolorem i smakiem ją odzwierciedlają. Łapcie klimatyczny przepis. Zupa jest pyszna. Nie nudzi się. Jemy codziennie. Składniki na 6 porcji: 1/2 dyni(...)hokkaido, 1 mała cukinia, 12 bulw ziemniaków, 1 kostka bulionowa warzywna (ekologiczna), Kurkuma, curry, suszony koperek - po 1 łyżeczce, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, Sól, pieprz - do smaku, Olej kokosowy nierafinowany - 2 łyżki. Chipsy z jarmużu: 4 liście jarmuż, 2 łyżki oliwy, Sól, pieprz- trochę. 2 garści słonecznika łuskanego. Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę. Zalewamy wodą. Dodajemy kostkę
Jeść, by żyć w zdrowiusłodki ziemniak lub dynia piżmowa. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do gulaszu dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tej potrawy, zabielona dodatkowo słodką śmietanką (lub mlekiem). Gulasz z kurczaka z kurkumą świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów(...)pomidorowego, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (można też użyć mleczka kokosowego), listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, granulowany imbir, opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego (kuminu) i chili, 1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie
Lekcje w kuchnijajka 300 g marchewki 130 g jabłek 180 ml oleju 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki soli KREM 250 g serka mascarpone 100 g masła 150 g cukru pudru Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dorzucamy(...)także cynamon, oraz imbir. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski z marchewką dodajemy jajka, wsypujemy cukier, wlewamy olej, oraz dodajemy jabłka. Mokre składniki dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy do nich suche. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach
Przepiski.plłyżek sosu sojowego ciemnego 300 g pieczarek 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 pomarańczowa lub zielona papryka 1 łyżka startego na tarce o małych oczkach imbiru pęczek szczypiorku z dymki 8 łyżek oleju do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukany ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku. Oczyszczoną i umytą pierś z kurczaka(...)Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę, pieczarki oraz paprykę podsmażamy kilka minut na pozostałym oleju, do momentu aż warzywa będą jeszcze jędrne , niezbyt miękkie. Następnie do warzyw dodajemy starty imbir oraz usmażonego kurczaka i wszystko mieszamy. Na końcu zawartość patelni łączymy z ugotowanym ryżem, dokładnie mieszając, całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. po czym
Smakowite Daniawłasnym domu. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 300 g gęstego jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżka miodu folia aluminiowa ogrodmny ziemniak 3 patyczki od szaszłyków Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania(...)marynaty jogurtowej. Jogurt mieszamy z przyprawami czyli utartym czosnkiem, papryką, cynamonem, imbirem, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą, pieprzem i miodem. Mięso kroimy na kilka kotletów, rozbijamy tłuczkiem żeby było cieńsze i zwiększyło swoją objętość. Następnie przekładamy mięso w marynatę, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najpierw przygotowujemy stelaż wbijając w ogromnego ziemniaka owiniętego w folię
Życie zaczyna się w kuchnijogurtu naturalnego szczypta soli Dodatkowo: 400 g pieczarek 200-300 g polędwiczek z kurczaka 1 średniej wielkości cebula 150 g mozzarelli mielona papryka słodka i ostra mielony imbir granulowany czosnek sól, pieprz olej/masło Oczyszczone polędwiczki kroimy na mniejsze paseczki. Oprószamy je mieloną papryką słodką, papryką ostrą, szczyptą mielonego imbiru, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju
Smaki Na Talerzuposiekane ząbki czosnku 1/2 - 1 posiekana bez nasion papryczka chili 2 łyżki masła (sklarowane ghee ) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki startego imbiru szczypta garam masala sól, pieprz mielony do smaku Do podania: nasiona sezamu śmietanka kokosowa orzechy posiekana kolendra Zupa z soczewicy zielonej przepis Ten łatwy przepis na zupę(...)następnie odkroić ziarenka Zagotować rosół, dodać soczewicę i ziarna kukurydzy - ugotować na średnim ogniu. Krok 2. W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, kolendrę, kumin, kurkumę oraz garam masala - smażyć, często mieszając, aż przyprawy i czosnek zaczną ładnie pachnieć - dodać do zupy. Zupę z soczewicy dokładnie zblendować i jeszcze chwilę gotować. Zupę
Moja Książka Kucharskabulionu (drobiowego albo jarzynowego), listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka i opcjonalnie ostra papryka, opcjonalnie kumin (kmin rzymski), opcjonalnie granulowany imbir (lub drobno posiekany mały kawałek świeżego imbiru), opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu Mięso mielone z cukinią w sosie z curry, przygotowanie: Mięso podsmażyć
Lekcje w kuchniżołądków z indyka · 2 ząbki czosnku · 3 cm korzenia Imbir · 1 marchew · ½ kg fasoli szparagowej · 10 dag Grzybów Mun · 2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)Sól Sposób przygotowania: 1. Żołądki myjemy, usuwamy błonki, kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby Mun moczymy w gorącej wodzie. 2. Czosnek i imbir obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. 3. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w słupki marchew i umytą pokrojoną na mniejsze części fasolę. 4. Grzyby
Kulinarna Chwila