imbir - 9508 przepisów (strona:154/634)

Ciecierzyca tikka masala 104

puszki) 3-4 średnie pomidory lub 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula *czerwona lepsza pół szklanki roślinnego jogurtu lub mleka kokosowego 4-5 ząbków czosnku 1 cm świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki ostrej papryki (może być też słodka, jeżeli nie lubicie bardzo ostrych potraw) łyżeczka kurkumy łyżka octu jabłkowego lub soku(...)posiekaną cebulę i smaż całość mieszając 2-3 minuty. Kolejno dodaj ciecierzycę, wymieszaj i smaż 5 minut. W międzyczasie zblenduj z dodatkiem szklanki wody (jeżeli używasz świeżych pomidorów) pomidory, imbir i czosnek. Dodaj powstały sos do ciecierzycy z cebulą i gotuj wszystko razem około 10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Dopraw całość solą i opcjonalnie łyżeczką cukru. Podawaj lekko przemieszane

greenscarf
Rozgrzewające piwo z przyprawami. 75

Składniki : 0,5 l dobrego jakościowo piwa ( najlepiej ciemnego ) około 4 - 5 cm świeżego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kawałek kory cynamonu ( około 2 - 3 cm ) 2 łyżki cukru trzcinowego, brązowego lub miodu naturalnego Sposób wykonania :   P iwo wlej powoli do rondelka, aby się zbytnio nie pieniło. Dodaj gałkę muszkatołową , połamaną na mniejsze kawałki korę cynamonu ( możesz(...)też dać 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego ), obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir oraz cukier lub miód, całość wymieszaj. Rondel postaw na małym ogniu, podgrzewaj, aż piwo dobrze się zagrzeje, ale nie może się zagotować ! Od czasu do czasu zamieszaj trunek najlepiej drewnianą łyżką . Następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw pod przykryciem na około 10 - 15 minut. Następnie przelej

Przepisy i porady kulinarne
Grzaniec jabłkowy 100

jabłkowy z dodatkiem korzennych przypraw. Rewelacyjnie pachnie i tak samo dobrze smakuje! Składniki /4 porcje/: 1 litr soku jabłkowego 100% 2 laski cynamonu 1 plaster pomarańczy 3 plasterki świeżego imbiru 3 goździki 4 plastry jabłka   Wykonanie: Sok jabłkowy, cynamon, goździki, plastry jabłek, pomarańczy i imbiru przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby dosłodzić

Pasja Smaku
Makaron ryżowy z krewetkami 133

orzeszków ziemnych – garść sezamu – 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego – sok i skórka otarta z jednej limonki – 4 ząbki czosnku – 5 cm korzenia imbiru – 1 zielona papryczka chilli – 1/2 łyżeczki płatków chilli – spora garść posiekanej zielonej części dymki – 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) – sól i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Makaron(...)ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy ipodsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Po chwilidorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę zkażdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wokwrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem

I LOVE LIFE
Szaszłyki z tofu 124

czosnku -2 łyżki jasnego sezamu -2 łyżki syropu klonowy -2 łyżeczki octu ryżowego -4 łyżki sosu sojowego -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cm korzenia imbiru -szczypior dymkip Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą sos sojowy,syrop klonowy i ocet ryżowy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir starty na tarce o małych oczkach. Dodajemy

I LOVE LIFE
Gulasz wołowy z dynią i chilli 70

każdemu. Składniki: * 50 dkg mięsa wołowego * 25 dkg dyni  * 1 papryczka chilli * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 łyżki śmietanki 30% * 1 cebula  * 2 ząbki czosnku *1/2 łyżeczki imbiru mielonego * 1 łyżeczka płatków słodkiej papryki * suszony czosnek niedźwiedzi * sól * 1 liść laurowy * 3 ziela angielskie * 2  łyżki oleju * natka pietruszki Wołowinę pokroiłam w kawałki(...)pokroiłam w cienkie plasterki dołożyłam do gulaszu. Dwa ząbki czosnku posiekałam w plastry – dodałam, dodałam również 1 łyżką koncentratu pomidorowego.Chwilę wszystko jeszcze dusiłam i przyprawiłam solą, imbirem, dodałam paprykę słodką w płatkach oraz 1 łyżkę suszonego czosnku niedźwiedziego. Kiedy zdjęłam gulasz z ognia dodałam odrobinę śmietanki 30 % i odstawiłam by danie przeszło smakiem. Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki

Pieprzyć z Fantazją
Tort świąteczny z żurawiną i maślanym kremem z białą czekoladą 139

Dżem żurawinowy 450 g mrożonej żurawiny lub świeżej 160 ml golden syropu 3 łyżki soku z pomarańczy otarta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki imbiru w proszku Krem maślano czekoladowy 400 g masła 300 g białej czekolady 240 g cukru pudru Dekoracja tortu 1 gałązka rozmarynu 50 g żurawiny 1 łyżka syropu 2 łyżki cukru(...)sumie będą 4 placki do przełożenia. Ugotuj dżem z żurawiny. Ja użyłam mrożoną żurawinę.Wsyp żurawinę do małego garnka. Wlej syrop, sok z pomarańczy. Dodaj otartą skórkę z cytryny, imbir, cynamon i gotuj dżem przez 15 minut. Po tym czasie dżem powinien znacznie zgęstnieć. Zdejmij dżem z kuchni i wymieszaj z waniliowym ekstraktem z prawdziwej wanilii. Odstaw krem do ostudzenia

codojedzenia
PRZYPRAWA DO SPECULOOS 86

Przyprawa do speculoos - to mieszanka przypraw korzennych o nazwie speculaaskruiden. W skład mieszanki przyprawowej wchodzi głównie cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir oraz biały pieprz, kardamon i anyż. W niektórych sklepowych mieszankach można w składzie spotkać kolendrę. W związku z tym, że osobiście uwielbiam te ciasteczka i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez nich. Po wielu próbach udało mi się(...)przyprawa do piernika, gdyż oryginalne ciasteczka speculoos mają specyficzny smak i armat. Poniżej przedstawiam swoje proporcje mieszanki: 0,5 łyżeczki goździków 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4  łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub rozetrzeć w moździerzu lub zmielić w maszynce do ziół. Jeśli używamy moździerza należy przesiać mieszankę przyprawową

Ciastka - domowe słodkości
Tort piernikowy (Torta alle spezie) 135

pszennej  150 g cukru brązowego 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 150 ml mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki imbiru w proszku 2 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków w proszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli  * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny(...)stopni. W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy miód i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cukier, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy jajka z jogurtem, schłodzonym mlekiem z miodem oraz olejem. Mokre składniki stopniowo wlewamy do suchych. Ciasto mieszamy tylko

La grande e la piccola cuoca
Muffinki piernikowe (Gingerbread muffin) 113

pszennej   140 g masła 100 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru  1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej szczypta soli * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Krem 200 g serka typu philadelphia 100 g masła szczypta cynamonu **** INGREDIENTI(...)burro un pizzico di cannella PRZYGOTOWANIE Muffin Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia; dodajemy cynamon, imbir, gałkę muszkatałową i szczyptę soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, następnie mleko oraz miód. Ciasto miksujemy do połączenia się  składników

La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szpinakiem 87

świderki) 500g pieczarek 250g świeżego szpinaku 2 cebule 4 ząbki czosnku 5 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka bulionu 100g startego sera żółtego sól, pieprz imbir gałka muszkatołowa Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku podgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę(...)łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.  6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C

Danka Pichci
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 88

talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki mała czerwona cebula drobno pokrojona imbir marynowany (taki do sushi) opakowanie wędzonego łososia w plastrach pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki pół słoiczka kaparów odsączonych z zalewy sos: pół łyżeczki musztardy, łyżka płynnego miodu, łyżka sosu sojowego(...)octu jabłkowego 100 g wędzonego łososia w plastrach Przepis na sałatkę z buraków i łososia Przepis na sałatkę z buraków i łososia Buraki ułożyć na talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu

Ugotowane pozamiatane