Anna Ingredients 300 g dorsza lub łososia - filet powinien być pozbawiony ości i skóry Składniki na marynatę 2 łyżki masła orzechowego 2,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 dużej cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę 1 mała limonka sok i skórka otarta z niej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka cukru kokosowego lub trzcinowy(...)limonki 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki papryczki chilli drobno posiekanej 1 łyżeczka słodkiej pasty imbirowej jeśli nie macie to można dodać świeży imbir i troszkę więcej cukru lub miód Dodatkowo patyczki do szaszłyków olej do smażenia Instructions Rybę umyć, osuszyć i pokroić w centymetrowe paski - na długość całego płata ryby. Wszystkie składniki
SprawdzonaKuchnia.plznajdziesz tutaj. Obiad 285 kcal Błyskawiczny chińczyk Makaronu ryżowy 150 g Mała główka brokuła 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Łyżka nasion sezamu Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka wody Bezglutenowe, wegańskie najprostsze danie świata, do zrobienia w 7 minut. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty(...)przed końcem gotowania dorzuć do makaronu różyczki brokuła. Odcedź i przelej zimną wodą. W międzyczasie zrób sos. Wymieszaj w miseczce tarty czosnek i imbir, dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dressing z makaronem i gotowe! Podwieczorek 180 kcal Mango Dlaczego warto jeść mango? Przede wszystkim dlatego, że dojrzałe – jest wyjątkowo pyszne! Więcej powodów nie potrzeba, ale… mango jest też m.in
Niedzielny kucharzporcję warzyw. Sos jest kremowy i aromatyczny z niską zawartością tłuszczu. Kolejny pomysł na danie z piersi kurczaka. Składniki na 6 porcji: 800g piersi z kurczaka 2 cebule 2cm imbiru por 5 ząbków czosnku brokuł 2 paprykie zielone cukinia 400ml mleczka kokosowego light liście laurowe, anyż, kardamon, kmin rzymski, sczypta cynamonu, sól, pieprz łyżka oleju rzepakowego Dodatki: naan bread papadoms(...)ryż lub kuskus Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz por. Kiedy cebula zmięknie dodaj posiekany czosnek i imbir oraz pokrojoną w kostę cukinię. Chwile podsmażaj. W czasie kiedy podsmażasz warzywa pokrój brokuł. Oddziel różyczki od łodygi. Różyczki odłóż – a łodygę zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw. Zalej wrzątkiem (tak by zakryła warzywa) i gotuj do miękkości – około
wysmienityroku. Czas wrócić do bloga :) Pierwszy krok: przygotowanie kurczaka Składniki: kawałki kurczaka (udka kurczaka są najlepsze) 2 łyż oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku Imbir 2,5 cm utarty na tarce 2 zielone chili pokrojone w kostkę 2 pokrojone w kostkę obrane pomidory sól Przygotowanie: podzielić udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać(...)oliwę na patelni i dodać cebulę. Smażyć 2-3 min dodać czosnek, imbir i chili. Pomieszać wszy stko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki kurczaka następnie posolić i dodać pomidory. Smażyć, aż kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy
Smaki Przyprawy i Kolorywrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby(...)talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki. Jak kto woli, to może być
R'n'G Kitchenczasu do czasu mam ochotę na azjatyckie smaki i wtedy powstają takie kompozycje. Gwiazdą tej miski jest krojona cieniutko wołowina, marynowana w sosie sojowym, z dodatkiem min. cukru, chilli, imbiru i czosnku a następnie szybko smażona - zwana beef bulgogi. Danie te możecie spotkać w azjatyckich (szczególnie koreańskich) knajpach, gdzie mięso układa się w misce z ryżem i innymi dodatkami(...)albo łata) 1/3 szklanki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczki sosu chilli 2 ząbki czosnku posiekane 3 cm korzeń imbiru starty na tarce 2 łyżki oleju do smażenia do podania: jajko sadzone, cienko pokrojony ogórek, marynowane warzywa, kimchi, szczypiorek, sezam Wykonanie: Wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej ją zamrozić
Smaczny zeszytłyżki sosu sojowego 1 łyżka ketchupu 1,5 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 szczypta chili 2 łyżki oleju 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych sól do smaku Przygotowanie: 1. Kurczaka kroimy w kostkę. 2. Wkładamy kawałki kurczaka do miski, dodajemy(...)żeby w środku był jeszcze lekko surowy. 8. Zdejmujemy kurczaka z woka. 9. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju - szklimy ceulę z czosnkiem i łyżeczką imbiru. 10. Dodajemy marchewki i ziemniaki - smażymy 2-3 minuty. 11. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i szczyptę soli - smażymy jeszcze ok. 7-8 minut. 12. Cukinię i paprykę kroimy
Prosto z Kotłaodmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml 1 i 1/2 szklanki mąki, (u mnie Mąka Szymanowska od firmy Polskie Młyny) 1/2 szklanki dyniowego puree, 1/2 łyżki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 rozgniecione goździki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 i 1/2 szklanki cukru (w tym łyżka domowego cukru waniliowego), 1/2 szklanki oleju(...)jajka (w temperaturze pokojowej), 1-2 jabłka kilka łyżeczek kremowego serka śmietankowego, ziarenka wanilii, cukier puder i mleko (do smaku) Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!).Połowę
Lekcje w kuchniidealnie wzbogaci nie tylko kalafiora, ale i na przykład tofu czy inne warzywa. Do mojej wersji tandoori daję po pół łyżeczki każdej z przypraw: Sól Papryka Kolendra Kurkuma Starty imbir lub imbir w proszku Kumin Gałka muszkatołowa Pieprz PRZYGOTOWANIE Kalafior kroimy w małe drzewka i myjemy. Następnie przygotowujemy sos, którym zamarynować trzeba kalafior. Mieszamy sos sojowy, olej i przyprawę. Całość
Fleksitarianizm.plczerwonej kapusty 1/2 łyżeczki soli 3 szt. suszonych daktyli 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli(...)patelnię wodę, zagotuj. Przykryj szczelnie pokrywką i duś na malutkim ogniu 30 minut. Po tym czasie dodaj do kapusty masło orzechowe, daktyle bardzo drobno pokrojone, sos sojowy, pieprz, imbir i sezam. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przykryj pokrywką i ponownie duś (na małym ogniu) przez 30 minut. Do farszu dodaj sok z cytryny, spróbuj czy jest dobrze doprawiona. Odstaw do całkowitego wystygnięcia
Delicious Placepuszki duży banan pół szklanki oleju roślinnego 5 łyżek erytrolu lub innego ,,cukru” 2 szklanki mąki orkiszowej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta sproszkowanego imbiru 50 g orzechów włoskich Sposób wykonania: Do naczynia blendera przełóż pomidory z puszki razem z zalewą. Dokładnie je zmiksuj. Następnie dodaj banana pokrojonego na małe kawałki, olej oraz cukier. Całość dokładnie(...)zmiksuj na gładki krem. Orzechy posiekaj drobno. Do miski przesiej mąką, dodaj proszek do pieczenia, posiekane orzechy oraz przyprawy:cynamon, sól oraz imbir. Potem do suchych składników dodaj składniki mokre, całość wymieszaj dokładnie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciastem wypełnij formy do muffinek, tak aby zajmowały 3/4 wysokości. Jeśli nie masz silikonowych form, przed nałożeniem do nich ciasta wysmaruj
365 dni dookoła kuchnicytryny lub limonki 1 papryczka chilli 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 ml dobrego mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne pieprz i sól 3 łyżki oleju Kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego(...)posiekaną papryczkę chilli, pieprz cayenne, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz, oraz imbir-tak przygotowaną marynatą zamarynować mięso, na co najmniej 30 minut, W tym czasie cebulę obrać i posikać, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać pomidorami z puszki i dusić pod przykryciem , aż kurczak będzie miękki
Krylowa Kuchniawięc każda para może spędzić ze sobą długi romantyczny wieczór bez długiego przebywania w kuchni. Składniki 1 opakowanie krewetek mrożonych (np. tygrysich, vannamei) 2 ząbki czosnku 3 plasterki świeżego imbiru 1 / 2 pęczka pietruszki 6 suszonych pomidorów w oleju mały kawałek papryczki chilli sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Mrożone krewetki wyłożyć na sitko, przelać(...)ciepłą wodą, zostawić do odsączenia. Na patelni roztopić masło, dodać bardzo drobno posiekane czosnek i papryczkę chilli oraz pokrojony w cienkie plasterki imbir. Chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów. Dodać krewetki, smażyć 1-2 minuty, następnie pokrojone w cieniutkie paseczki suszone pomidory. Zamieszać, jeszcze chwilę smażyć. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparyduże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 / 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso wołowe i wieprzowe opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)przestudzić. Z mięsnego wywaru odlać szklankę, zalać nim bułkę, aby napęczniała. Mięso, cebulę, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Dwie formy do keksów posmarować margaryną, dokładnie obsypać bułką tartą. Do każdej z nich przełożyć połowę mięsnej masy, wyrównać. Pasztet
niecodziennikpary