imbir - 9508 przepisów (strona:148/634)

Zdrowe drinki bezalkoholowe 77

litry świeżo wyciśniętego, klarownego soku jabłkowego  2 Jabłka Grójeckie  pokrojone na kawałki 2 laski cynamonu  szczypta gałki muszkatołowej 6 goździków garść rodzynek 2 cm kawałek świeżego imbiru pokrojony na plasterki opcjonalnie sok wyciśnięty z 3 klementynek (mandarynek) lub 2 pomarańczy 2 pomarańcze lub cytryny, dokładnie umyte i pokrojone w plasterki sok z jednej cytryny cukier brązowy(...)smaku Sok jabłkowy z  przyprawami, imbirem, cukrem oraz plasterkami cytrusów i kawałkami jabłek gotuj na wolnym ogniu przez 10-20 minut. Po wyłączeniu kuchenki dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Podawaj na gorąco.  Poncz jabłkowy z wolnowaru  Wszystkie składniki umieść w misie wolnowaru i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot) opcja Low - 2-3 godziny Po zakończeniu

Cztery Fajery
Cytryny w syropie imbirowo - korzennym 130

ulep to trzeba dosypać cukru. Skórka cytrynowa dodaje trochę goryczki. 12 – 14 cytryn (najlepiej z cienką skórką), 1 kg cukru (u mnie trzcinowy), 850 ml wody, 80 -100 g imbiru, 20 goździków, 1,5 laski cynamonu, 1 torebka (owoc) kardamonu, Cytryny wyszorować bardzo dokładnie pod wodą. Pokroić w plasterki, odrzucić końcówki. Wyjąć pestki. Ułożyć plasterki cytryn w wyparzonych słoikach. Imbir

królestwo garów
Pasztet wieprzowy 56

czerstwe kajzerki 3 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz olej rzepakowy Karkówkę i podgardle kroimy w większą kostkę, smażymy (partiami) na mocnym ogniu do zrumienienia, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w mniejsze kawałki, chwilę smażymy i również(...)sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. Mięso przekładamy do foremek do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.  Taka ilość mięsa zmieściła

Kardamonovy
Fasola w sosie barbecue 54

sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1 łyżka musztardy 0,5 łyżeczki wędzonej ostrej papryki 1 cm kawałek korzenia imbiru liść laurowy szklanka wody sól olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Fasolę zalewamy wodą na jakieś 12 godzin (mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość), po tym czasie gotujemy(...)dorzucamy do cebuli i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy passatę, sosy, ocet, miód, musztardę i doprawiamy papryką i solą. Dokładamy jeszcze liść laurowy i starty na najmniejszych oczkach, obrany imbir. Sos gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż będzie miał konsystencję budyniu, potrwa to około 30 minut, często go mieszamy. Do sosu wlewamy wodę i dodajemy odcedzoną fasolę, doprawiamy solą

Kardamonovy
Syczuańskie mapo tofu – pikantne danie z tofu i wołowiny 62

Świata . Składniki TOFU 500 g średnio twardego lub miękkiego tofu 1/2 łyżeczki soli SOS 400 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju ryżowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 3 łyżki Toban Djan (Doubanjiang) – sos chilli ze sfermentowaną pastą z soi i bobu 1 łyżka pasty z fermentowanej czarnej fasoli z chili 2 łyżki chińskiego wina ryżowego(...)dajemy sól i delikatnie zsuwamy kostki tofu na wrzątek. Gotujemy przez 1 minutę, odcedzamy i odstawiamy. SOS Olej rozgrzewamy w woku lub w głębokiej patelni. Dodajemy posiekany czosnek, starty imbir oraz około 2 łyżek posiekanej białej części dymki. Krótką chwilę smażymy, gdy składniki delikatnie się zrumienią dodajemy mięso. Smażymy dalej, mieszamy i do czasu, aż gdy mięso będzie już jasne

Tajemnice Smaku
Azjatyckie żeberka 56

łyżki przyprawy chińskiej pięć smaków – 150 ml sosu hoisin – 150 ml sosu sojowego 3 łyżki miodu – 3-4 ząbki czosnku – 3-4 cm imbiru – pół szklanki wody – świeże chilli i kolendra lub posiekana dymka do posypania Dodatkowo: folia aluminiowa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 170 st C. W miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżkę soli(...)folii. 20-25 minut przed końcem pieczenia przygotuj sos. Do garnka dodaj sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, starte na tarce ząbki czosnku oraz świeży imbir. Sos gotuj przez 3-4 minuty aż wszystko się połączy. Wyłącz płomień i ostaw sos aby wystygł i nieco zgęstniał. Po upłynięciu czasu wyjmij żeberka, odkryj górną część folii. Przewróć

nietylkopasta.pl
Mus z mango 78

skoro pozbyłam się tylu kalorii to mogę zjeść deser. No i wjechał mus z mango. 4 porcje Składniki: 400 g owoców mango z puszki ( w syropie) płaska łyżeczka startego imbiru  200 ml śmietany 30% 20 g żelatyny w proszku 4 łyżki wrzątku 2 białka 80 g brązowego cukru świeże kawałki mango do przybrania Przygotowanie:  mango odcedzić od syropu(...)dodać imbir i zmiksować wszystko na gładką masę. Do masy dodać syrop z mango i wymieszać. W oddzielnej misce ubić śmietanę na sztywną pianę i delikatnie połączyć z musem. Do musu dodać żelatynę, rozpuszczoną we wrzątku. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 30 min, aż mus zgęstnieje.  W oddzielnej misce ubić białko, następnie dodać stopniowo cukier cały czas

Niezły Młynek
Kremowa zupa z pieczonej dyni i papryki 53

połączeniu z papryką jest wyśmienita.    pieczona dynia Hokkaido 500 g pieczona papryka 200 g 1 -2 cebule czerwone 3-4 ząbki czosnku ostra papryka 1/2 łyżeczki szczypta imbiru pieprz cytrynowy, pieprz czarny curry, sól do smaku bulion ok. 1 litr    Porcja dla 3-5 osób. Pokrojoną dynię i całe papryki piekłam w 200 C około(...)gorącą paprykę wkładam do foliowych woreczków, lekko wygniatam i skórka sama schodzi. Cebulę i czosnek kroimy w plasterki. Na gorącą patelnię wlewamy 1,5 łyżki oleju, wsypujemy ostrą paprykę, imbir, mieszamy. Wrzucamy cebulę z czosnkiem lekko podsmażamy. Do garnka przekładamy kawałki dyni, papryki, cebulę z czosnkiem, zalewamy początkowo 600 ml bulionu i gotujemy. Od momentu zagotowania , gotujemy na małym ogniu

Smaczne moje
Sałatka z chińskim makaronem, kapustą pekińską i szynką 111

kukurydzy 200 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego granulowany czosnek mielona papryka ostra imbir suszony sól, pieprz Do miski dajemy olej, ciemny sos sojowy, granulowany czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz sól i pieprz. Dodajemy lekko pokruszony makaron. Całość zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe na jogurcie 84

przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe racuchy stały się niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która(...)następnie wmieszać w nią delikatnie syrop z malin.  Ubitą śmietanę podawać do lekko wystudzonych racuszków razem ze świeżymi malinami i borówkami oraz rozgrzewającą herbatą z dodatkiem pigwy z imbirem

Kuchcik gotuje
Aromatyczna czarna herbata 116

jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować sobie pyszną smakową herbatę samemu. Aromatyczna czarna herbata - przepis Do przygotowania napoju będziesz potrzebować: łyżeczkę czarnej herbaty, pół łyżeczki startego świeżego imbiru, łyżeczkę miodu, plaster pomarańczy, laskę cynamonu.   1. Herbatę wsyp do sitka, dodaj starty imbir i zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj 3 minuty, po czym wyjmij sitko z listkami herbaty. 2. Napar

Z notatnika dietetyka
Ekspresowa tarta z jabłkami, kruszonką i sosem karmelowym 132

jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka cukru sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek cukru woda łyżka(...)średni ogień. Dusimy jabłka, od czasu do czasu mieszając, aż odrobinę zmiękną, ale wciąż pozostaną w całości – około 3-4 minuty. Do jabłek następnie dodajemy przyprawy – gałkę, imbir, cynamon, mieszamy i dusimy jeszcze minutę. Po tym czasie po wierzchu rozsypujemy łyżeczkę mąki i dokładnie mieszamy z jabłkami. Ściągamy z ognia do przestygnięcia.   Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą

Smaczna Strona
Zupa krem z dyni na rosole. 113

zostało mi 650 g. dyni i tyle wykorzystałam do mojej zupy) 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr rosołu sól, pieprz szczypta imbiru Do dekoracji: zielona pietruszka pestki dyni Wykonanie: Dynie umyć, przekroić na ćwiartki. Wydrążyć środki, następnie pokroić  na mniejsze kawałki i obrać skórkę.  Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę również obrać(...)gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. U mnie, 25 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłączyć gaz. Zblendować zupę na gładki krem.  Doprawić solą, pieprzem i imbirem

Agusiowe smakołyki
Krem z dyni i marchewki z dodatkiem koperku i groszku ptysiowego. Idealna zupa na refluks. 85

regeneruje śluzówkę żołądka. Masz refluks? Zupa jest dla Ciebie! Składniki - 1 mała dynia, np. hokkaido - 2- 3 marchewki -1 duża cebula - 4-5 ząbków czosnku -3 cm startego korzenia imbiru - 1 łyżeczka curry i pół łyżeczki kurkumy -olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia. -sól morska lub himalajska - 3 łyżki siekanego świeżego koperku - pół puszki mleka kokoswoego - groszek ptysiowy  Brześć(...)dynię. Piecz 15 minut w 180 stopniach. Marchewkę umyj, obierz i okrój w drobną kostkę. Rozgrzej tłuszcz w garnku i wsyp marchewkę i pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj przyprawy, imbir. Podsmaż chwilę, a następnie wrzuć upieczoną dynię. Dopraw do smaku. Gotuj około 15 minut. Wlej mleko kokosowe, gotuj jeszcze 5 minut. Całość zmiksuj. Podawaj z koperkiem i groszkiem ptysiowym

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO DYNIOWO CZEKOLADOWE 120

masła, roztopionego 200 g (1 szklanka) cukru 2 łyżeczki proszku dopieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 g mąki pszennej po 1 płaskiej łyżeczce zmielonego cynamonu i imbiru szczypta zmielonej gałki muszkatołowej 30 g gorzkiego kakao POLEWA CZEKOLADOWA 50 g masła 50 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki wody(...)dyni, jajka i cukier. Mieszamy rózgą lub łyżką do połączenia.   Dodajemy rozpuszczone masło i ponownie mieszamy. Do większej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy pozostałe 2 łyżki jogurtu i kakao. Krótko mieszamy

cool and minty