pokazać jakie skarby znajdziecie w Makro i opowiedzieć o dobrym jedzeniu. Zapraszamy na mule! Pyszne, świeżutkie i pachnące morzem! Składniki: 1 kg muli, 3/4 szklanki białego wina, 1/4 łyżeczki imbiru, pokrojonego w cienkie paseczki, 1 ząbek czosnku, łyżeczka posiekanych łodyg kolendry, garść listków kolendry, świeża papryczka chilli, 1 średnia szalotka, 150 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek W garnku(...)grubym dnie na oliwie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Kiedy czosnek delikatnie się podsmaży, ale nie zrumieni dodajemy drobno pokrojony imbir, posiekane łodygi kolendry, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz odrobinę pokrojonej w plasterki chilli - ilość uzależniona od gustu. Następnie dodajemy białe wino i całość zagotowujemy. Do gotującego się wina wrzucamy
Plate of JoyGłosujcie i piszcie swoje propozycje - KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki fasoli mung Ciasto: 250 g mąki(...)wrzenia i zmniejszyć gaz na mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić na noc w chłodne miejsce
Plate of Joyazjatyckim. Na blogu niebawem znajdziecie kilka sposobów na jej wykorzystanie. Składniki: ok. 700 g miąższu z pomelo, skórka starta z 2 limonek, sok wyciśnięty z 2-3 limonek, świeży imbir - wielkość kciuka, 1/2 -2/3 szklanki wody, 15 łyżek cukru, 1 ostra papryczka chili, 1 gwiazdka anyżu, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, garść świeżych listków mięty i kolendry Miąższ(...)cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Po upływie tego czasu dodać drobno pokrojoną ostrą papryczkę oraz suszone płatki chili, a następnie dorzucić gwiazdkę anyżu. Imbir posiekać w drobne, długie paski i dorzucić do garnka. Gotować kolejne 30 minut na małym/ średnim ogniu. Następnie dorzucić drobno posiekane listki mięty oraz kolendry i gotować jeszcze
Plate of Joyalbo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka 2 wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir
Kulinarna rozmowaprosty przepis na szybką i smaczną zupę z zielonych warzyw. Składniki: 200 g zielonych warzyw (np. cukinia, fasolka, brokuły, szpinak) 100 g mięsa, u mnie filet z kurczaka świeży imbir papryczka chilli 30 g kaszy / ryżu / ziemniaków (ja użyłam kaszy jaglanej) Wykonanie: Do garnka wkładamy pokrojone warzywa, mięso i kaszę, dodajemy starty imbir oraz dla chętnych chilli. zalewamy dwoma szklankami
Taste Of My DayZupa będąca połączeniem zupy orientalnej, warzywnej i rybnej, lekki i sycący mariaż tradycji oraz "nowoczesności" :) Składniki: por 2 łodygi selera naciowego cebula marchew 2 duże ziemniaki natka pietruszki imbir trawa cytrynowa liść laurowy łyżka ziaren kolendry szczypta gałki muszkatołowej ziele angielskie 100 ml śmietany sól, pieprz 200 g świeżego łososia cytryna / limonka - do podania Wykonanie: Trawę cytrynową kroimy w cząstki(...)wydobycia smaku pozbijamy ją tłuczkiem, podobnie jak czosnek. Świeży korzeń imbiru ścieramy na tarce i wszystkie składniki przesmażamy na oliwie na małym ogniu tak długo, aż domownicy poczują aromat przypraw. Zawartość patelni przekładamy do garnka, a na tej samej patelni, której przed chwilą używaliśmy, wrzucamy posiekaną cebulę, por i seler naciowy. Przesmażamy do zeszklenia na oliwie. Również przekładamy do garnka
Taste Of My DaySkładniki ćwierć główki kapusty czerwonej 2 jabłka garść zielonej pietruszki ,około 1 szklanki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę 2 plasterki imbiru. Wykonanie Podawać pojedynczo listki, na koniec twardy owoc lub warzywo (np. kawałek jabłka, ) Najlepiej jest wyciskać je w następującej kolejności: liście zielonej pietruszki, ,jabłko,kapusta czerwona w kawalkach,pomarańcza ,imbir i tak na przemian do konca składników
w mojej kuchnitylko bombą witaminową, ale też sprzymierzeńcem w odchudzaniu :) SKŁADNIKI (NA 2 PORCJE) sok z 2 grapefruitów 2 kiwi 1 jabłko duża garść szpinaku 1 łyżeczka starego imbiru PRZYGOTOWANIE Składniki koktajlu miksujemy, możemy ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu :) Pyszny koktajl z imbirem gotowy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeoczyszczonej w kawałkach (np. mała dynia Hokkaido – ok. 1 kg przed obraniem i oczyszczeniem) 130 g cukru 2 jaja 120 ml śmietanki 30% lub 36% 3 cm korzeń imbiru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Składniki posypki: 50 g płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół(...)Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach), cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszać łyżką. Przygotować posypkę: Płatki migdałów zmiksować z cukrem i cynamonem. Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód tarty. Posypać migdałową posypką
Moja DelicjaManning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć się ma cukier, imbir i ziele angielskie... Nie żałuję jednak, że podjęłam się sprawdzenia, co z tego wyjdzie, bo wyszło coś naprawdę pysznego! W smaku dominuje cynamon i cukier, reszta przypraw dodaje lekkie ostrości(...)jabłkami i brzoskwiniami , ciasteczka francuskie z cukrem Pikantne palmiery - przepis: Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1/3 szklanki białego cukru (ja użyłam brązowego) 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 50 g stopionego masła Pikantne palmiery - jak zrobić? Schłodzone ciasto francuskie rozwiń i wyprostuj. W misce zmieszaj cukier z mielonymi przyprawami
Moje Qulinariamożemy dodać te nuty smakowe by tańsze wino w granicach 10-15zł nabrało królewskiego wymiaru :). W tym grzańcu dodamy nutę truskawek, wanilii, pomarańczy, goździków i lekkie posmaki imbiru i kolendry. Polecam na zakończenie dnia :] Na butelkę wina 0,75l Czas przygotowania: 10 minut ( Najlepiej zostawić do przegryzienia się i podgrzać ponownie przy chęci spożycia) Składniki: Wino wytrawne(...)łyżek miodu wielokwiatowego 15-10 truskawek rozmrożonych Pół laski wanilii Szczypta mielonej kolendry, goździków i imbiru Sok z 1 soczystej pomarańczy Przygotowanie: 1/ Miksujemy w pojemniku od blendera truskawki z pokrojoną wanilią. 2/ Zagrzewamy w garnku na palniku wino i do ciepłego dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przyprawy i sok z pomarańczy. Nie dopuszczamy do wrzenia
Kuchnia PROzdrowotnapuszka pokrojonych pomidorów - 1 pełna łyżeczka mielonego kuminu - 1 pełna łyżeczka mielonej kolendry - 1 pełna łyżeczka kurkumy - 1/4 pełnej łyżeczki soli - 200 ml wody - 0,5 pełnej łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki Garam Masala Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku. Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć(...)kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni. Wlać wodę. Dodać pomidory. Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę. Dodać imbir Dodać przyprawę Garam Masala. Wymieszać. Odstawić z płomienia. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plfileta z dorsza (podzielić na 3 części) - 1 średnia pietruszka; - kawałek selera; - 2 średnie marchewki; - kawałek pora; - 6 plasterków cytryny; - 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty); - sól, pieprz, imbir Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki, a por w talarki. Podzielić warzywa na 3 części. Każdą część układać na folii aluminiowej lub papierze do pieczenia. Na porcję warzyw położyć(...)kawałku ryby. Rybę posypać solą, pieprzem i imbirem, polać przecierem pomidorowym i ułożyć po 2 plasterki cytryny. Każdy z trzech porcji dokładnie zawinąć i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut. Smacznego A tak wyglądała porcja rybki przed zapieczeniem: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plmarchew (średnie) 2 duże pomarańcze ½ ogórka 5-10 liści mięty 20 g świeżego imbiru Pomarańcze chronią układ odpornościowy, ponieważ są źródłem witaminy C, a mięta jest doskonałym atutem naturalna inhalacja dla układu oddechowego, które zazwyczaj cierpi, kiedy przychodzi wiosna. Imbir z kolei zmniejsza bóle
w mojej kuchniImbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)przed samym podaniem następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego , czosnek oraz sól i pieprz . CHIPS
na gazie