wtedy warto dodać pokrojonej w kosteczkę papryki, ciecierzycy, groszku, bądź innych ulubionych składników, by danie było bardziej pożywne i rozmaite. Tak przygotowany, dyniowy ryż nie jest mdły, gdyż dodatek imbiru, gałki muszkatołowej i kardamonu nadaje mu specyficznego, korzennego aromatu, a łagodność dyni idealnie wpasowuje się w całość. Z przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Składniki: - 1,2l wody - 400g ryżu Basmati(...)długoziarnistego - 300g dyni (surowej/pieczonej, a nawet puree z dyni ) - 10g oliwy z oliwek - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 płaska łyżeczka imbiru - 1 płaska łyżeczka kardamonu - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz *opcjonalnie: parmezan lub wegański parmezan Ryż płuczemy pod bieżącą, zimną wodą by pozbyć się nadmiaru skrobi i ewentualnych zanieczyszczeń. Jeżeli pozwala nam na to czas, moczymy
Be Fit Be Strongaromatyczne śliwkowe crumble z dużą ilością owców i chrupiącą owsiano-ziarenkową kruszonką. Składniki na 4 kokilki: 8-10 dużych dojrzałych śliwek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startego świeżego imbiru 6 łyżek płatków owsianych lub mieszanych 2 łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mieszanki "Cynamonowy Raj" od Ziarenkowo 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki(...)zimnego masła szczypta soli Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do nich świeży, tarty imbir i cynamon i dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu mieszamy płatki, wiórki kokosowe, mieszankę ziarenek, cukier i sól. Dodajemy zimne masło i ucieramy w dłoniach, aby powstała kruszonka. Do lekko natłuszczonych kokilek wkładmy solidną porcję śliwek, a na to kruszonkę. Pieczemy
Zawsze głodna!puszystych placuszków otrębowych bez mąki , ♥ pancakes'ów z ricotty . Składniki: - 4 jabłka - 200g puree z dyni - 2 łyżki miodu/syropu klonowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki imbiru Jabłka obieramy, koimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka wraz z miodem, cynamonem, gałką i imbirem. Całość od czasu do czasu mieszamy
Be Fit Be Strongbulionu warzywnego (500 + 250) · 5 gruszek · ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru Przygotuj: blender dwa garnki Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka ze skórkami. Smażymy jak na powidła, choć nie będziemy ich tak mocno odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy(...)bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki potrwa to krócej, ok 10 minut i zupa będzie słodsza). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę imbiru i całość miksujemy na gładką masę. Nakładamy zupę na talerz w proporcjach ¾ śliwek i ¼ gruszkowej. Posypujemy grzankami np. z chleba żytniego - u mnie uprażone na 1 łyżce masła (którą dodaję po chwili
Bazując na smakuszklanki czerwonej soczewicy 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku z Lidla ) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki kuminu dwie szczypty chili 250 ml wody Do małego garnuszka nalej wody wsyp soczewicę, przykryj pokrywką i zagotuj. Do garnka wlej olej dodaj obrany i pokrojony(...)plastry czosnek dodaj kumin i podsmaż je. Dodaj sos pomidorowy i wodę, imbir zagotuj. Odcedź soczewicę, dodaj do zupy, dodaj chilli i zamieszaj – Gotowe ! Pyszna rozgrzewająca, nie potrzebne tu wywary i inne przyprawy. Szybka zupa z soczewicą
Kuchnia na wzgórzulimonką, delikatnie ostry - jednym słowem raj dla podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili(...)opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować
Codzienne Gotowanieśrodkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru (mielonego) 1 łyżeczka soli kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2-3 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje W miseczce mieszamy ze sobą przyprawy: tymianek, cząber, gorczycę, kolendrę, chili, imbir
Kulinarna Pokusasernik zagości u Was w domu? Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g mąki razowej np. wieloziarnistej 135 g zimnego masła 30 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka imbiru Mąkę, cukier puder i przyprawy wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię(...)potrzebna 1 kg dynia) - szczegółowa instrukcja tutaj 250 g serka mascarpone 200 g drobnego cukru 50 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 nieduża pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańczę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Dodać
maniapieczeniaszklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu 1 szczypta imbiru 2 goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. 2. W garnku umieszczamy mleko (lub wodę) i mleczko kokosowe(...)doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, syrop klonowy, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i 2 goździki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 3. Jabłko kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy jabłko, doprawiamy szczyptą cynamonu i smażymy kilka minut, aż jabłka zmiękną
My Culinary Artchoroby górnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność, rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Tak przygotowany miód mogą spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Składniki: - 300g naturalnego miodu - 40g świeżego imbiru - 1/2 cytryny - 1 łyżka cukru - dwie szczypty chili Imbir obieramy ze skórki i ucieramy na małych oczkach tarki. Wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy łyżkę cukru. Całość wstawiamy
upichconaNONE X-NONE Składniki: 2 twarde gruszki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 2 łyżki wody 170 g brązowego cukru 100 ml octu winnego 2 płaskie łyżeczki startego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka grubo zmielonego pieprzu ½ łyżeczki kurkumy 100 g rodzynek Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka, zalewamy dwoma łyżkami wody(...)dodajemy brązowy cukier i przeciśnięty czosnek. Dusimy razem ok. 10 minut. Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do podgotowanej cebuli. Dusimy, dodając w trakcie: starty imbir, sól, zmielony pieprz, kurkumę, rodzynki. Na końcu dodajemy ocet winny. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywam przykrywką. Dusimy ok. 60 minut na bardzo małym ogniu
bistro mamaJeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka
Kuchenne Wariacjemarynacie zmienia konsystencję i jest niesamowicie delikatne, świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia(...)słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie
Plate of Joyaromatyczne warzywo bardzo podbija smak bulionu. Pokusiłam się o dodatek kurkumy, a ponieważ jej zdrowotne działanie 200- krotnie zwiększa papryka i ta znalazła się w mieszance. Dodałam również imbir i gałkę muszkatałową, bo te dwie przyprawy występowały w gotowej, mojej ulubionej mieszance. Składniki: 100 g suszonych warzyw 4 łyżeczki soli kamiennej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej Wykonanie: suszone warzywa umieścić w kielichu blendera i zmiksować dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Przesypać mieszankę do słoiczka posiadającego szczelne zamknięcie i gotowe. Używać w razie potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smakuje super :) SKŁADNIKI: 1 kg brzoskwiń 1/2 kg gruszek 2 cebule 1 1/2 szklanki brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżka startego imbiru 200g rodzynek 1 szklanka octu jabłkowego Cebulę pokroić w kostkę i w garnku wymieszać z cukrem. Odstawić. W tym czasie możemy przygotować gruszki i brzoskwinie, obierając je ze skóry(...)powinny się pozamykać, więc pasteryzacja nie jest potrzebna. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Przetwory na słodko Tagged: brzoskwinie , gruszki , imbir , rodzynki
https:KKuchniaMniam