imbir - 9508 przepisów (strona:137/634)

Cudowny Sok, która przezwycięża wszelkie alergie ,idealny na Wiosne 144

marchew (średnie)      2 duże pomarańcze      ½ ogórka      5-10 liści mięty      20 g świeżego imbiru Pomarańcze chronią układ odpornościowy, ponieważ są źródłem witaminy C, a mięta jest doskonałym atutem naturalna inhalacja dla układu oddechowego, które zazwyczaj cierpi, kiedy przychodzi wiosna. Imbir z kolei zmniejsza bóle

w mojej kuchni
aromatyczna pierś z kurczaka 220

Imbirowy staw. przepis na dwie porcje 200 gram piersi z kurczaka 3 ugotowane marchewki 2 łyżki śmietany kremówki pół awokado 2 ząbki wyciśniętego czosnku 1 łyżka startego imbiru 4 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu 1 łyżeczka chili w płatkach 1 łyżeczka suszonego oregano  sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki(...)przed samym podaniem  następnie odstawiamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową na 3 minuty by odpoczęły . MUS Z MARCHEWKI Ugotowane marchewki blendujemy na koniec dodając śmietanę kremówkę oraz imbir i sól . Podgrzewamy mus i podajemy układając na nim mięso . MUS Z AWOKADO Awokado blendujemy dodając do niego kilka kropel barwnika spożywczego ,  czosnek oraz sól i pieprz . CHIPS

na gazie
Wołowina z sosem sojowym,marchewką i świeżą kolendrą 211

białego - sos sojowy - 200g ryżu jaśminowego  - olej rzepakowy lub rydzowy do smażenia Marynata do mięsa:  - 100 ml sosu sojowego  - 2 ząbki czosnku  - 1cm korzeń świeżego imbiru lub łyżeczka mielonego  - świeża kolendra posiekana  - świeżo mielony pieprz czarny  - świeżo mielona sól gruboziarnista - po 1/2 łyżeczki kozieradki i curry - łyżka musztardy dijon - łyżka powideł śliwkowych(...)Wołowinę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub kupujemy już zmieloną.  2. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy sos sojowy, dodajemy drobno roztarty czosnek i imbir, świeżo siekaną kolendrę, sól i pieprz. Ja dodaję również po łyżce musztardy dijon i powideł śliwkowych oraz mieloną kozieradkę i curry. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie łączymy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki

Sajkofanka smaku
Kuskus szafranowo-cytrynowy 208

zwykle musiałam coś zmienić i pokusiłam się na kaszę kuskus. Kuskus szafranowo-cytrynowy Składniki: 150 g kaszy kuskus; 300 ml bulionu (marchew+korzeń pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody(...)małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje.                W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir, skórkę z cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam na parę minut.                  Ugotowany

Życie na widelcu
Pak choi w sosie ostrygowym 304

Inspiracja był przepis z  tej  strony składniki ok 500g  Baby Pak Choi ( 3 szt), przecięte wzdłuż na połowę 1 łyżka oleju roślinnego 2 ½ cm korzeń imbiru, obrany i starty 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego, światło 1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry 1 szczypta cukru 120 ml bulionu(...)przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować  przez 1 minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą

Stare Gary
Zupa misz-masz z nutką orientu 201

lodówce :) Bardzo przyjemny "proces twórczy" z równie przyjemnym efektem końcowym. Czyli pikantna zupa warzywna z odrobinę orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka(...)gotujemy.  Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy. Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również

Taste Of My Day
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 258

dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 4 ząbki czosnku bagietka sól, sól czosnkowa,pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy(...)marchewką i pietruszką z bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy

PastelFood
Zupa krem z indyjską nutą, posypana serem pleśniowym 156

Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji.  O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić na sól).  Następnie wyciskamy świeży kawałek imbiru, wsypujemy resztę przypraw i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Potem dodajemy jogurtu lub śmietany i miksujemy całość. Posypujemy serem pleśniowym i delektujemy się niesamowitym smakiem

Zofiana
Pikantne ciasteczka serowe. I Egon 215

malutkich ciasteczek) 270 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 200 g żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: kminek ostra papryka w proszku rozmaryn 1 białko Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą i imbirem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orientalne krewetki z cytrusami 199

razem bardzo orientalnie, pikantnie i jak zwykle pysznie :) Składniki: cukier trzcinowy, 1 łyżka sok z pomarańczy i limonki łyżka sosu rybnego 300 g krewetek 2 ząbki czosnku świeży korzeń imbiru, ok 2 - 3 cm papryczka chilli łodyga trawy cytrynowej mała cebula pół łyżki mąki ziemniaczanej ryż Wykonanie: W naczyniu mieszamy ze sobą cukier, sok z cytrusów i skrobię ziemniaczaną(...)całkowitego rozpuszczenia się ziarenek cukru. Cebulę, czosnek, imbir, trawę cytrynową i chilli drobno siekamy. Na łyżce oleju przesmażamy rozdrobnione składniki do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy krewetki, smażymy na wolnym ogniu ok 5 minut. Po upływie tego czasu na patelnię wlewamy sok z cukrem i skrobią. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż całość się zagęści dzięki mące ziemniaczanej. To znak

Taste Of My Day
Zupa krem z dyni z imbirem 250

Myślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Poświąteczny detoks: Napój oczyszczający 232

jednej szklanki, najlepiej 20 minut przed pierwszym posiłkiem, a później popijajcie, gdy tylko najdzie was ochota :) Składniki dla jednej osoby:2 l wody2 świeże ogórki1 cytryna4 cm imbiru garść liści miętyPrzygotowanie: Ogórki i imbir obieramy i kroimy w plasterki. Liście mięty siekamy z grubsza, z cytryny wyciskamy cały sok (możemy również zetrzeć skórkę z cytryny). Wszystkie składniki umieszczamy

My Culinary Art
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 306

oleju2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu z białego wina4 łyżki koncentratu pomidorowego3 średnie cebule, pokrojone w cienkie plasterkigarść drobnych rodzynek1-2 liście laurowe3-4 ziarnka ziela angielskiegokurkuma, sól, imbir w proszkuew. odrobina jasnej gorczycyPrzygotowanie:Śledzie obmyj z oleju i namocz przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Następnie przepłukaj śledzie pod zimną, bieżącą wodą(...)zeszklenia, po czym dodaj cukier.Cały czas mieszając dodać liść laurowy i ziele angielskie i smaż przez  minutę.Dopraw solą i dodaj koncentrat i ocet, kurkumę, rodzynki, szczyptę imbiru i ew. gorczycę.Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia.Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę

karmelowy
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 279

szczypioru1 żółtko (białko zostawić do smarowania pierożków)2 łyżki rosołu, jeżeli farsz jest za suchybulion1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki4 ząbki czosnkuok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki1/2 chilitrawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir2 gwiazdki anyżkulaska cynamonusos sojowy do doprawienia 1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 częścido

Stare Gary
Kurczak w jogurcie 882

osuszyć. Jeżeli mamy całego ptaka  - podzielić na 8 części.  Umieścić mięso w dużej misce . Dodać sok z cytryny i wetrzeć w mięso. W naczyniu wymieszać jogurt, czosnek, imbir, paprykę, miętę i sól. Wlać mieszaninę jogurtową na kurczaka i dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę  do 24 godzin .Piekarnik nagrzać

Stare Gary