imbir - 9508 przepisów (strona:130/634)

Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 186

Papaja i curry 1/4 małego melona (cały ważył 900 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 350 g mleka kokosowego 80 g zielonej pasty curry świeży imbir (około 4 cm) 1 płaska łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego ciemny sos sojowy olej do smażenia (około 3-4 łyżek) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ

Oryginalny smak
Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 152

groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir

Food Square
Ciecierzyca z pomidorami i chorizo 147

przepis znajdziesz tutaj .  Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 1 pętko chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka olej do smażenia kawałek imbiru mała paryczka chili szczypiorek Wykonanie: obrać cebulę, pokroić w piórka i zeszklić na tłuszczu.  Dodać obrany, posiekany czosnek, imbir, papryczkę chili i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie dołożyć pokrojoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa tikka masala / Tikka masala soup 310

mała cebula, pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 1 x 400 g puszka mleka kokosowego sól(...)rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy, wrzuć cebulę i podsmaż przez 4 minuty, po czym dodaj czosnek i podsmaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Dodaj chili cayenne, garam masalę, imbir, kmin, kurkumę i cynamon i podsmaż przez 3 minuty, aż poczujesz ich intensywny zapach. W międzyczasie, rozgrzej średnią patelnię na średnim ogniu z 2 łyżkami oleju, włóż kurczaka i paprykę

karmelowy
Mango lassi z imbirem i cytryną. 177

Składniki: 1 bardzo dojrzałe mango 5 kostek lodu 125 ml chłodnego jogurtu naturalnego mleko. 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru szczypta soli szczypta kardamonu opcjonalnie cukier do smaku Wykonanie: Obrać mango i pokroić w grubą kostkę. Zmiksować w blenderze z kostkami lodu. Dodać jogurt, kardamon, sól, skórkę i imbir. Zmiksować

zadanie-gotowanie
Marokański pikantny dżem truskawkowy. 167

świetnie nada się do towarzystwa dla mięs i serów. Składniki: 1 kg całych truskawek 1/2 kg małych truskawek pokrojonych na ćwiartki 250 g brązowego cukru 50 g startego świeżego imbiru 2 cytryny 100 ml octu winnego lub cydrowego 1 łyżka ziaren kuminu 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka goździków sól i pieprz 1 łyżeczka wody pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie(...)pokroić na cienkie półplasterki usuwając pestki. Dodać do truskawek. Kumin uprażyć na patelni i utrzeć w moździeżu z goździkami, cynamonem i gałką. Dodać do garnka razem z octem i imbirem. Gotować dżem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się gęsty i ciemny.  Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać

zadanie-gotowanie
Koktajl ananasowo – imbirowy 143

pikantna propozycja, którą przygotujecie np na śniadanie. Do przygotowania koktajlu potrzebujemy (2 porcje): 1/2 świeżego ananasa (poza sezonem można użyć takiego z puszki i dodać trochę syropu) kawałek świeżego imbiru (lub ok 1/2 łyżeczki suszonego imbiru) 2 filiżanki mleka roślinnego lub wody (u mnie mleko kokosowo – ryżowe) 1/2 łyżki nasion chia Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy

Szybko Tanio Smacznie
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 212

posiekane 1 czerwona papryka Ramiro pokrojona w pół krążki 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona (użyłam gotowanej na parze) 400 g puszka krojonych pomidorów 150 g roszponki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka posiekanego świeżego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminu 1/4 - 1/2 łyżeczki harissy 1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przygotowanie(...)Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć

Stare Gary
Chrupiąca granola na pożegnanie 170

nią z niekłamaną przyjemnością. To zdecydowanie coś, czego musicie spróbować. Migdałowa granola z oliwą Nigelli Składniki: (na 1,5 l słoik) 300 g grubych płatków owsianych 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka soli morskiej 100 g migdałów w skórkach 125 g ziaren słonecznika 50 g siemienia lnianego 25 g ziaren sezamu 125 ml oliwy(...)syropu klonowego Płatki, imbir, cynamon i sól dokładnie wymieszać. Dodać grubo posiekane migdały, słonecznik, siemię i sezam, ponownie wymieszać. Oliwę połączyć z syropem klonowym. Wlać do płatków, dokłądnie wymieszać, aby płyn pokrył płatki. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. W połowie pieczenia przemieszać. Ostudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Jestem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej 149

zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania! Składniki: 4 duże filety z dorsza 4 łyżki oleju rzepakowego 4 gałązki lubczyku 3-4 cm kawałwk imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny sól, pieprz Wykonanie: rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać(...)posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liścmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowo - imbirowe ciasto z jabłkami 118

jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju Rodzynki Cynamon, imbir, kardamon, sól, kurkuma 2 szklanki mąki + 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody 4-5 jabłek Przygotowanie : 1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. 2. W kubku wymieszać 1 łyżeczkę(...)cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, szczyptę kardamonu i sól. 3.   Jajka ubić z cukrem. 4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać. 5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać. 6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać. 7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać. 8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec

Kuchnia smaków
Brokuły stir fry z krewetkami 206

łyżka oliwy lub oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (można użyć winnego) 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka świeżo startego imbiru (nie zamieniać na mielony) 1 łyżka (okrągła) brązowego cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej 2-3 ząbki czosnku – zmiażdżone opcjonalnie 1 łyżeczka sosu Sriracha albo Piri-Piri(...)wrzątku na dokładnie 2 minuty, następnie natychmiast zanurzyć w lodowatej wodzie, osuszyć). Jeśli używacie krewetek mrożonych – należy je rozmrozić. W miseczce wymieszać sos sojowy, rybny, cukier, ocet, imbir, olej sezamowy, skrobię i czosnek (plus ostry sos jeśli używacie). W woku (lub innej głębokiej, dużej patelni) rozgrzać oliwę. Wrzucić krewetki. Mrożone należy krótko podsmażać aż zróżowieją (dosłownie 2-3 minuty

Pociąg Do Kuchni
SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY, KURKUMY I ŚWIEŻEGO IMBIRU 237

każdy przepada za surowymi sokami, ale musicie nam uwierzyć, SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY I IMBIRU jest smaczny, niezwykle zdrowy i pobudzi Was na cały dzień! Artykuł SOK Z MARCHEWKI, POMARAŃCZY, KURKUMY I ŚWIEŻEGO IMBIRU pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 174

kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy(...)niewielkim rondlu na małym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Przesmażamy powoli przez ok. 1 minutę często mieszając (uwaga, aby nie przypalić!). Dodajemy wino, imbir, cukier i śliwki. Gotujemy powoli przez 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Sos powinien zmniejszyć nieco objętość oraz zgęstnieć. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy

Kulinarna Pokusa