recipe in English Zupa tajska z kalafiorem (4 porcje) Składniki: 1 mały kalafior, podzielony na różyczki 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę sok z 1 limonki lub cytryny 1 porządna łyżka czerwonej pasty curry(...)podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj bulion, mleko kokosowe, kalafior, ziemniaki, czosnek, imbir i marchewkę, dopraw solą do smaku i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodaj śmietanę
karmelowypomidorów osączonych z oliwy wrzątek 25 g masła 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej szczypta suszonego imbiru pół łyżeczki soli 100 g sera typu feta Szpinak opłukać i przełożyć na rozgrzaną suchą patelnię. Przykryć pokrywką i odczekać, aż liście zwiędną, ale nie stracą zielonego koloru. Wyjąć szpinak(...)zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 1-2 minuty. Odsączyć z wody. Pokroić na kawałki i dodać do szpinaku. Do szpinaku dodać bazylię, oregano, gałkę muszkatołową, sól i suszony imbir. Fetę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i kozieradkę. Uwaga - czosnku nie smażyć, by nie zrobił się gorzki. Na patelnię przełożyć szpinak z dodatkami
Weekendy w domu i ogrodziepyszny, rozgrzewający i szybki obiad. Składniki: 500 g filetu z indyka ok 300 makaronu penne 300 ml mleka kokosowego 3 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru olej do smażenia 2 łyżeczki curry sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, mięso pokroić w kostkę, jarmuż porwać na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę z imbirem i czosnkiem. Dodać
magiczna kuchnia Kasizawartości rozgrzewających przypraw, idealnie nadaje się na jesienne chłody i słoty. Składniki (na 3 porcje): ok. pół kilograma dyni 200 ml pomarańczowej soczewicy cebula podsuszona chili 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki kozieradki łyżeczka papryki w proszku pak choi 5 boczniaków sól olej do smażenia Dynię obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zalać(...)kilku wodach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić nań cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać wypłukaną soczewicę, starty imbir, paprykę w proszku, kminek, kozieradkę, łyżeczkę soli, dynię oraz całą chili. Dolać do garnka 600 ml wody i zagotować. Uchylić pokrywkę, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej. Pak choi rozdzielić
Weekendy w domu i ogrodziedżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam Składniki: dynia i jabłka w proporcji 1:1 na każdy 1 kg owoców 200 g cukru łyżeczka(...)kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu sok z połowy cytryny Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie takiej konsystencji zajęło godzinę. Oczywiście należy mieszać od czasu do czasu OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Dżem z dyni i jabłek pochodzi z serwisu
greenscarfgłówne lub... deser. Składniki (na formę o średnicy dna ok. 21 cm): 19 sztuk makaronu typu conchiglioni opakowanie mozzarelli mini Galbani 25 śliwek węgierek ok. 1 cm świeżego imbiru 2 listki szałwii sól W osolonym wrzątku ugotować al dente makaronowe muszle. Nie rozgotować, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzu, by się nie sklejały i odstawić(...)czasie gotowania makaronu wypestkować 15 śliwek i rozgotować je w niewielkiej ilości wody. Trwa to ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec gotowania dodać starty imbir. Rozgotowane śliwki zmiksować ręcznym blenderem. Rozrzedzić wodą do uzyskania żądanej konsystencji. Sos śliwkowy wymieszać z szałwią pokrojoną w paseczki. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Sos wyłożyć na dno ceramicznej formy
Weekendy w domu i ogrodzieSekret kurczaka tikka masala tkwi w jogurtowej marynacie do mięsa i świetnie przyprawionym sosie. Sos powinien być pikantny, ale jeśli wolicie łagodną wersję to ograniczcie ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli. Uwielbiasz dania z kurczakiem? Sprawdź: Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową Artykuł
A to pestkaKurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dzisiaj do mojej kolekcji dojdzie kolejny kurczak – kurczak curry. Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Całość zwieńczamy ryżem bądź kaszą bulgur, no i mamy bardzo szybkie oraz proste danie. Tylko tyle(...)tyle. Smacznie polecam! Artykuł Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkasmaczny i prosty pomysł na szybki obiad. Składniki (sos na 4 osoby): nieduży kalafior (lub pół dużego) 2 cebule 2 ząbki czosnku ok 200 ml mleka pół łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka cukru trzcinowy lub brązowy chilli w płatkach parmezan lub inny podobny ser sól, pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy w garnku, pod koniec dodajemy pokrojone(...)rozdrabniamy na jednolitą masę i dolewamy mleko. Ilość mleka uwarunkowana jest od wielkości kalafiora, konsystencja powinna być nieco rzadsza od gotowego sosu ponieważ będzie on jeszcze zredukowany. Dodajemy cukier, imbir, sól i pieprz. Mieszamy i nieco redukujemy. Makaron przygotowujemy wg wytycznych na opakowaniu. Ugotowany odcedzamy i przekładamy do garnka z sosem. Mieszamy i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy
Mechanik w kuchniCebule obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać i posiekać drobno, chili jeśli lubicie bardzo ostre posiekać drobno i zostawić razem z pestkami, w wersji mniej pikantnej usunąć pestki, imbir obrać pokroić bardzo drobno i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć
Kuchnia Pokoleńwarzyw i owoców ), sięgnęłam na stół po warzywa i zaczęło się mieszanie. Koktajl na śniadanie 2 kawałki selera naciowego garść rozmrożonego szpinaku 1 banan 2 cm kawałek imbiru 2 jabłka I przepis jest najprostszy czyli tylko z jabłek wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki. Imbir delikatnie jak najcieniej obieramy. Seler naciowy dzielimy na kilku centymetrowe kawałeczki
Kuchnia na wzgórzupierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru 1 i 1/2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka czarnuszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy(...)tymianku i zmiażdżonym czosnku. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy warzywa. Smażymy około 10 minut a następnie dodajemy imbir, olej sezamowy, sos rybny oraz masło orzechowe. Podsmażamy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec wsypujemy ryż i całość mieszamy. Przed podaniem potrawę posypujemy czarnuszką
Qchnia po prostuwarzywami. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki startego imbiru Sezam Szczypiorek Sposób przygotowania: Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z błonek. Na patelni przygotowujemy sos. Dodajemy olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz miód. Dodajemy starty czosnek i imbir, zagotować
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekorzyść powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :) Potrzebujemy: 2 łyżki masła klarowanego ze sklepu Kuchnie Świata 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 cm imbiru 2 marchewki 300 g czerwonej soczewicy 1 pieczona czerwona papryka w zalewie ze sklepu Kuchnie Świata 1 litr wody lub bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki kurkumy(...)łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu sól W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy na nie pokrojoną w kosteczkę cebulkę, imbir i czosnek. Szybko ścieramy marchewkę i również dodajemy do garnka. Chwilę całość przesmażamy, aby dodać im smaku. Dodajemy przyprawy i dalej całość podsmażamy. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i dodajemy do warzyw, ciągle całość podsmażając. Około
MamaOskarkawyjścia i wiecie co? Przygotowanie takiej sycącej przekąski nie zajęło mi więcej czasu niż godzinę - łącznie ze smażeniem. Rewelacja! :) Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej cebuli 1 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego Tamari Kikkoman ze sklepu Kuchnie Świata 1 łyżki sosu ostrygowego ze sklepu Kuchnie Świata 1 jajko(...)mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną drobniutko cebulę, przepłukany wrzątkiem, odsączony i drobno posiekany makaron Shirataki oraz natkę pietruszki, sos sojowy i ostrygowy, a także surowe jajko. Całość dokładnie mieszam. Do miski o średnicy
MamaOskarka