prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka… Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy(...)granatów) 50 g cukru muscovado 18 g soli 1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku (skórkę z pomarańczy starłam dzień wcześniej i ususzyłam) 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka zmielonych goździków 740 g mąki pszennej chlebowej 280 g żytniej mąki 100 g rodzynek Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania, szybkie i obłędne w smaku. Potrzebujemy: około 500 g krewetek ugotowanych, obranych (rozmrożonych) 4 ząbki czosnku (przeciśnięte lub drobno posiekane) 1 kawałeczek chilli (drobno posiekane) ok 2 cm imbiru (starty na tarce) 2 małe szalotki (drobno posiekane) 4 łyżki masła 2 łyżki oleju około 100 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz natkę pietruszki do posypania grzanki z dobrej jakości(...)pieczywa, do podania. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło i olej, dorzucamy szalotki, imbir i chilli. Jak szalotki się zeszklą, to dokładamy główne bohaterki. Smażymy około 2-3 minut na mocnym ogniu, dolewamy wino i dorzucamy czosnek. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Można skropić sokiem z cytryny. Podajemy razem z grzankami, posypane natką pietruszki
ladykitchenłyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny niż te aromatyczne nitki z Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Gotować do odparowania i wchłonięcia wody(...)przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem. Polać olejem. Wymieszać. Kurczaka obsmażyć na patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobnione drugie
Weekendy w domu i ogrodziektóre działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki kokosowej sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta zmielonych goździków 1 szczypta mielonej kolendry(...)tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz kokosowy, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir. Zeszklić całość, dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu
Wino Francja Kuchniarozgrzewające dania warzywne. Do nich należy dzisiejsza zupa - rozgrzewająca, kolorowa i pachnąca. Składniki (na 6 porcji): 2 średnie ziemniaki 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera cebula ok. 3 cm imbiru 300 g dyni 2 ostre suszone papryczki chili 250 g kasztanów gałązka świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego odrobina kory cynamonu pół łyżeczki mielonej kozieradki sól pieprz mielony natka pietruszki Kasztany(...)naciąć na krzyż i piec w temperaturze 190 stopni C. przez 40 minut. Ziemniaki, pietruszki, seler, marchewki, cebulę i imbir obrać. Zalać 2 litrami wody. Dodać kozieradkę, lubczyk i cynamon. Gotować na małym ogniu na bulion. Z bulionu wyjąć pietruszki, cebulę, cynamon i seler. Do bulionu z resztą warzyw dodać pokrojoną w grubą kostkę dynię (użyłam odmiany Hokkaido ze skórą
Weekendy w domu i ogrodziepiękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bo jest bardzo sycące. Można rozkoszować się jego smakiem przy gorącej herbacie z imbirem i goździkami, kocem oraz ulubionej książce. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru niecała szklanka poszatkowanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu(...)łyżeczka gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli 1 szklanka puree z dyni 2/3 szklanki oleju Przygotowanie: Mąkę z sodą przesiać i wymieszać z przyprawami, cukrem i solą. Dodać orzechy, rodzynki, wymieszać. W drugiej misce wymieszać dobrze łyżką jajka, puree z dyni i olej. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łyżką, tylko
Słodka Strefajeszcze bomba witaminy C. Dzisiaj było to co się pod ręką znalazło ( ilość na 5 osób po szklance ) Koktajl mocy 1 ananas 5 jabłek 4 cm kawałek imbiru 1 cytryna 1 mango Ananasa obieramy i kroimy w drobne kawałki. Jabłka myjemy i kroimy w mniejsze kawałki odcinając gniazda nasienne. Imbir obieramy cienko. Ja z cytryny zesterem zdjęłam
Kuchnia na wzgórzuporcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy sok z cytryny ok. 2 cm imbiru 1,5 łyżki cukru Pigwy obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne. Owoce pokroić w małą kostkę. Pigwę zalać szklanką wody, dodać starty imbir i gotować na palniku o małej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: - 2 cebule - 1 dynia Hokkaido - 3 marchewki -500 ml mleka kokosowego Real Thai - 4 ząbki czosnku - około 2 cm korzenia imbiru -1 szklanka kaszy jaglanej - nerkowce - do posypania -1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy -opcjonalnie sól morska Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na patelnię z grubym dnem. Prażymy na małym ogniu do czasu aż poczujemy(...)Dodajemy do cebuli i ponownie zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył warzywa. Gotujemy do miękkości. Dodajemy mleko kokosowe (możemy trochę mleka odlać do dekoracji), czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir potarty na tarcce, pastę z kurkumy i doprawiamy do smaku solą - chociaż nie jest to konieczne :) Gotujemy około 10 minut na średnim ogniu. Ściągamy z palnika, blendujemy. Dodajemy kaszę jaglaną
Szkrab Je SamSkładniki: - 1 jajko - 1 jabłko - 4 łyżki płatków owsianych - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - świeży otarty Imbir wg uznania - mąka kokosowa do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Jabłko obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy żółtko dalej miksujac. Zmielone płatki owsiane przesiewamy przez(...)sitko, dodajemy Imbir i cynamon. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy potarte jabłko i amarantus. Mieszamy łyżka. Pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Posypujemy mąka kokosowa. U Nas podane z kiwi
Szkrab Je SamSkładniki: - 5 łyżek surowej kaszy jaglanej - łyżka otartego świeżego imbiru - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kurkumy - łyżka masła -2 jajka -1 łyżka mąki amarantusowej - 1 jabłko - silikonowe foremki do muffinek Przygotowanie: Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygniecia. Jabłko trzemy na dużych oczkach, dodajemy Imbir, cynamon i kurkume. Białka ubijamy na sztywną pianę
Szkrab Je Samtakże pektyny i kwasy organiczne. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki fasoli mung - 1 i 1/2 szklanki czarnej cieciorki - dynia (około 2kg) - 2 korzenie pietruszki - 2 marchewki - 2 cebule - korzeń imbiru (około 3 cm) - 2 łyżki nasion kopru włoskiego - 1 łyżka majeranku - pęczek szczypiorku - sól morska opcjonalnie - pieprz czarny - olej do polania - u Nas olej rydzowy z lnianki Przygotowanie: Czarną cieciorkę(...)poziom sięgał około 2 cm ponad warzywa. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Gotujemy do miękkości (należy uważać by warzywa się nie rozgotowały). Pod koniec gotowania dodajemy imbir potarty na tarce. Dodajemy odsączoną czarną cieciorkę oraz fasolę mung wraz z wodą w której się gotowała. Mieszamy. Nakładamy na talerze. Dodajemy poszatkowany szczypiorek i polewamy olejem rydzowym
Szkrab Je Sammnie odpowiada taki gładki krem. I co mi zrobią? Zawsze można dorzucić grzanek. ;) Składniki: 1/2 kg marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1.2 litra bulionu 1-2 łyżki startego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu garść posiekanych migdałów 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz i gałka(...)muszkatołowa Wykonanie: Posiekaną drobno cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z masłem z dodatkiem soli, kurkumy, kuminu i imbiru. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę, sok z cytryny oraz miód. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości marchewki - około 30-45 minut. Zmiksować blenderem. Rozlać na talerze i dodać migdały. Oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową
zadanie-gotowanierozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi 5 płatów nori awokado imbir marynowany rzodkiewki sałata lodowa Sos 100 ml sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju lnianego Ryż wypłukać kilka razy, przecierając ziarna między palcami. Ryż zalać 400 ml wody(...)Płat nori położyć na macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozłożyć warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas ułożyć rządek z pasków awokado, imbiru, młodziutkich listków sałaty i kawałków rzodkiewek. Górną krawędź (tę bez ryżu) posmarować mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwinąć roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany
Weekendy w domu i ogrodziepolecane jest na surowo, bo nic nie tracimy z cennych witamin. Najłatwiej zrealizować to zalecenie przygotowując prosty i smaczny koktajl śniadaniowy. Towarzystwo ananasa zapewni koktajlowi wyśmienity smak, a dodatek imbiru rozgrzeje. Dynia doskonale wzmocni odporność, dzięki sporej dawce witaminy C, korzystnie wpłynie na wzrok, skórę i paznokcie. Wspomoże odchudzanie, bo 100 g pomarańczowej piękności to tylko 30 kcal, sporo wody(...)koktaj z pieczonego dyniowego puree, przepis znajdziesz: tutaj . Składniki: 1/4 dynii Hokkaido 1/4 ananasa 1 banan 1 jabłko, gruszka lub pomarańcza 250 ml wody 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju Wykonanie: dynię przekroić na 4 części, łyżką usunąć pestki z miękką częścią, odrzucić. Razem ze skóra pokroić w dużą kostkę resztę owoców obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!