czarnej herbaty 150 ml wiśniówki 50 ml miodu 50 ml soku z malin 50 ml soku z cytryny 20 sztuk rodzynek 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 4 cm imbiru obranego i pokrojonego na plastry lub kawałki kilka sztuk goździków (około 8-10) 4 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu (można pominąć) 4 ziarna czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wiśniówką(...)zostawiamy na 30 min. Na suchej patelni prażymy goździki, cynamon, anyż i pieprz. W dzbanku układamy imbir, dodajemy sok z malin i cytryn oraz uprażone przyprawy. Zalewamy czarną herbatą. Dodajemy miód i wiśniówkę wraz z rodzynkami. Wrzucamy plasterki cytrusów. Mieszamy i próbujemy. Można dodać więcej miodu, soków, wiśniówki według własnego gustu i smaku. Pijemy bardzo ciepłe. Post Herbatka góralska
ladykitchendokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny zielenina - natka pietruszki Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić(...)paski. Z boczniaków odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać suto posypaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze nie próbował placków z dyni to zapraszam po przepis. Składniki: 500 g obranej bez pestek dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 2 ząbki czosnku imbir olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć dynię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę startego imbiru, wymieszać. Następnie dodać
magiczna kuchnia Kasiprostu obłędnie. Składniki (1-2 porcje): 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2-3 figi 3 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki tartego imbiru 2-3 orzechy włoskie cynamon Przygotowanie: 1) Płatki owsiane wsypać do rondelka, zalać wodą oraz mlekiem, dodać łyżkę miodu i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, co jakiś czas mieszając(...)płatki zmiękną. 2) Na patelni rozgrzać masło, dodać 2 łyżki miodu, poczekać chwilę, aż się rozpuści, dodać imbir oraz cynamon i wymieszać. 3) Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzucić figi pokrojone w ćwiartki oraz obrane, posiekane orzechy i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając, aż całość się zarumieni. 4) Owsiankę podawać na ciepło z przygotowanymi figami. Artykuł Owsianka
Fitsweet.meamatorów. Składniki (ok. 8 placuszków): 2 szklanki dyni startej na średnich oczkach (u mnie Hokkaido razem ze skórką) 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1) W misce dokładnie wymieszać startą dynię z rozmąconymi jajkami, mąką oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę(...)Dodać chili, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i ponownie dokładnie wymieszać. 3) Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni z olejem (w razie potrzeby po smażeniu placki odsączyć na papierowym ręczniku). 4) Podawać na ciepło z gęstą, kwaśną śmietaną. Artykuł Pikantne placki z dyni pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meczarnej herbaty 150 ml wiśniówki 50 ml miodu 50 ml soku z malin 50 ml soku z cytryny 20 sztuk rodzynek 3 plasterki pomarańczy 2 plasterki cytryny 4 cm imbiru obranego i pokrojonego na plastry lub kawałki kilka sztuk goździków (około 8-10) 4 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu (można pominąć) 4 ziarna czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy wiśniówką(...)zostawiamy na 30 min. Na suchej patelni prażymy goździki, cynamon, anyż i pieprz. W dzbanku układamy imbir, dodajemy sok z malin i cytryn oraz uprażone przyprawy. Zalewamy czarną herbatą. Dodajemy miód i wiśniówkę wraz z rodzynkami. Wrzucamy plasterki cytrusów. Mieszamy i próbujemy. Można dodać więcej miodu, soków, wiśniówki według własnego gustu i smaku. Pijemy bardzo ciepłe. Post Herbatka góralska
ladykitchenLubię smak imbiru, ten jego lekko pikantny posmak. Postanowiłam go wykorzystać do babeczek. Składniki : 200 g twarogu 2 jaja 50 g mąki kokosowej łyżeczka imbiru 3 łyżki cukru/słodzika 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki łączymy w jednolitą masę za pomocą blendera. Wkładamy do foremek do muffin. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Oka w rosole czyli KaFka gotujedomu. Popularny orientalny jest przyjemny w smaku. Jest słodki, ale jednocześnie bardzo ostry. Składniki: 6 ostrych papryczek chili 4 ząbki czosnku 200 g cukru brązowego 1/3 szklanki wody Imbir 120 ml octu (japoński ocet ryżowy lub tajski ocet ryżowy) 1/2 łyżki sosu rybnego Sposób przygotowania: Papryczki myjemy, osuszamy i czyścimy z błon oraz pestek. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze bardziej ostry(...)możecie zostawić kilka pestek. Do blendera wrzucamy chili, czosnek oraz odrobinę imbiru i całość miksujemy. Do małego rondelka dodajemy ocet, sos rybny, wodę, cukier oraz mieszankę chili z czosnkiem. Całość podgrzewamy na średnim ogniu. Gotujemy, aż powstanie nam gęsta, syropowa konsystencja. Sos pozostawiamy do ostudzenia. Artykuł Sos słodki chili pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagSkładniki (na 7 dużych śliwek): 6 dużych, nieprzejrzałych śliwek 1 bardzo dojrzała śliwka 50 ml brązowego ryżu łyżka oleju sezamowego płaska łyżka pasty tahini łyżka syropu klonowego 1 cm imbiru pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki oleju 12 listków szałwii Ryż ugotować do miękkości w 100 ml wody. Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki, a następnie np. łyżką(...)wyjąć trochę miąższu, by w ten sposób zrobić wgłębienia w owocach. Połówek w dojrzałej śliwce nie wydrążać. Do ciepłego ryżu dodać olej sezamowy, pastę tahini, syrop klonowy i starty imbir. Wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozprowadzić łyżkę oleju. Wkładać po łyżeczce masy ryżowej do śliwek. Owoce układać w naczyniu. Połówki dojrzałych śliwek ponakłuwać widelcem i też ułożyć w naczyniu. Całość
Weekendy w domu i ogrodziepodwójna pierś z kurczaka 1 L bulionu 200 ml mleka kokosowego 2 marchewki 1 duża cebula 100 g pędów bambusa olej do smażenia 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki sól dodatkowo ryż Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Pędy(...)bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem
magiczna kuchnia Kasi200g ketchupu 6o ml sosu sojowego 60g cukru brązowego (w przypadku soku z ananasa z puszki ilość cukru zmniejszamy o połowę) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru olej szczypior ostre papryczki – chili, jalapeno etc (zielone i czerwone) Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty: w misce lub garnku (dołożycie do marynaty mięso) mieszamy sok z ananasa, sos sojowy(...)cukier, zmiażdżony czosnek, imbir oraz ketchup. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso (jeśli filety są grube warto delikatnie je rozbić). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na min. 3 godziny (najlepiej na całą noc). Plastry ananasa osuszyć i lekko przesmarować olejem. Ruszt grilla (albo patelnię grillową) lekko nasmarować olejem (żeby zapobieć przypalaniu cukru z marynaty). Układać kawałki kurczaka
Pociąg Do Kuchnisycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem(...)jednej limonki 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru brązowego 1 ząbek czosnku, posiekany 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 1 łyżeczka soli 1 szczypta płatków chilli 2 łyżki liści kolendry Przygotowanie: Do pojemnika blendera włóż wszystkie składniki dressingu i zmiksuj na kremowy i jednolity sos. W dużej misce umieść
karmelowymusi być najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej(...)czas mieszając obsmażam przez 1-2 minuty wyjęte z marynaty mięso, dodaję pokrojone w cienkie piórka cebulę i paprykę, plasterki chili, pocięte na "zapałki" pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamelona kantalupa. Można go zastąpić gruszką. Polecam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: kubek jagód - około 200 g 1 banan 150 ml maślanki 1/4 melona kanlatupa/gruszka 2 cm kawałek imbiru 2 plasterki mrożonej cytryny - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać. Obranego banana pokroić w plasterki. Obrać melona, pokroić w kostkę. Imbir obrać zs skórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!półtalarki 60 g masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek (w wersji bez masła dodać więcej oliwy) 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę 1 pomarańcza korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz sól 2 szczypty kminku 150 ml śmietany 30% (opcjonalnie do zabielenia) kolendra(...)oliwek (lub więcej w wersji bez masła), następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka
wege i kropka