różnych tajskich dodatkach. Składniki (na ok. 8 placków): ok. szklanki ugotowanego ryżu lub pulpy ryżowej po przygotowaniu "mleka" ryżowego mała garść grzybów mun 2 jajka ok. 2 cm imbiru papryczka chili dymka sól pieprz nasiona kolendry olej do smażenia Grzyby mun namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Ryż lub pulpę ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno(...)grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie ze wstążkami kolorowej marchewki ). Wiecie już, że lubię książki napisane przez
Weekendy w domu i ogrodziewarzywnego cebula 4 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor) 3 cm imbiru sól pieprz cukier masło Zupa z soczewicy – przepis Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista(...)dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość podsmażamy, aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy czosnek. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i całość dusimy przez kolejne 5-7 minut. Podduszone warzywa dodajemy od odcedzonego bulionu, dodajemy opłukaną soczewicę i całość gotujemy do momentu kiedy soczewica będzie miękka. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wybierzcie się w kulinarną podróż pełną słońca i aromatów! :) Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami Potrzebujesz: 4 łyżki oleju 1 bakłażan 1 cebulę żółtą 1 cebulę czerwoną 3cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę curry w proszku 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 100g fasolki mutant lub groszku cukrowego 1 opakowanie kremowego serka(...)cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu, aż bakłażan zmięknie. 2. Na patelnię dodaj posiekane drobno czosnek, chili i obrany ze skórki imbir. 3. Do warzyw dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 4. Fasolkę/ groszek cukrowy umyj, obetnij końce, jeśli to konieczne i dodaj na patelnię. 5. Całość zalej 1/3 szklanki wody, przemieszaj, przykryj
Kuchnia w Słońcu Skąpanatorebki brązowego ryżu 170-200 g warzyw na patelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw) 1 łyżeczka imbiru (do marynaty) 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw) olej do smażenia sól odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie) Kurczak z ryżem i warzywami – przepis Kurczaka nacieramy odrobiną soli, papryki i imbirem . Zawijamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku(...)Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kapusta pak choi ...pierwszy raz miałam z nią do czynienia.. no i oczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek świeżego imbiru domowa vegeta 200 g makaronu 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą [ ja miałam troszkę bulionu] .Dodać pokrojoną marchewkę(...)selera.Dodać także imbir i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Dodać makaron i posiekaną kapustę.Gotować do miękkości makaronu.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieDzięki dodatkowi imbiru koktajl ma właściwości przeciwzapalne. Składniki na 1 porcję: 2 marchewki 1/2 mango 1 cm imbiru 1 szklanka wody Mango i marchewkę obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać szklankę wody, dodać pozostałe składniki i zbendować
Moja Galeria Smakutrochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku obrać i posiekać drobno. Zieloną chilli przeciąć na pół i wydrążyć nasionka, następnie pociąć w drobne kawałeczki. Na patelnię wlać olej, wrzucić posiekany czosnek i imbir, kminek,liście curry, chilli, chwilkę smażyć. Dosłownie kilka sekund
Kuchnia Pokoleńwykonania: 30 min Ilość porcji: 1-2 Składniki: 2 jajka 60 g papryki (po 20 g różnego koloru) 2 sztuki pieczarek 1 cebula czerwona 1 cebula dymka kawałek imbiru (5 cm) 1 ząbek czosnku 1 ½ łyżeczki curry szczypta kurkumy szczypta cynamonu szczypta papryki chilli sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki tłuszczu (u mnie olej kokosowy oraz(...)masło) Sos: 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Na łyżeczce tłuszczu podsmażyć przez minutę starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę curry, szczyptę kurkumy, cynamonu i papryki chilli. Dodać do przypraw pokrojone w niewielką kostkę warzywa (papryki, cebulę czerwoną i pieczarki) i smażyć 4 minuty. Następnie
KuchniaWeDwoje.pltuszy króliczej 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru pół łyżeczki soli W naczyniu żaroodpornym przygotować marynatę: wlać oliwę, olej sezamowy, sos chili, sos sojowy i wymieszać ze startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, nasionami kopru włoskiego i solą. Do marynaty
Weekendy w domu i ogrodzielodówce 1 łyżka oleju rzepakowego sól i czarny pieprz sos: 60 ml wody 100 g masła 2 - 4 łyżki sosu chili, słodko kwaśnego ( dodawać stopniowo) 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno startego zielona cebulka, pokrojona sok z 1 limonki 2 łyżki pokrojonych liści kolendry przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć(...)minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca. W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir wymieszać w garnku. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zieloną cebulkę i sok z limonki. Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry. Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć
Stare Garykurczaka 😋 Składniki (na 3 porcje): podwójna pierś kurczaka 2 łyżki oleju do smażenia 75 ml sosu sojowego 75 ml wody 75 ml likieru z aronii ok. 4 cm świeżego imbiru Piersi obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać wodę, sos sojowy i likier z aronii. Dodać starty imbir. Całość zagotować. Do gorącego sosu włożyć obsmażone piersi. Gotować
Weekendy w domu i ogrodzieniej liście, ponieważ zapobiegnie to, tworzeniu się szkodliwego dla zdrowia cytrynianu glinu. SKŁADNIKI 1 łyżeczka czarnej herbaty / użyłam Yunnan 2 plastry cytryny 2 łyżki malin 2 plasterki imbiru 2 ziarenka kardamonu 3 goździki 1 listek laurowy 1 gwiazdka anyżu 2 łyżeczki brązowego cukru lub 1 łyżeczka miodu WYKONANIE Herbatę wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy(...)minuty do zaparzenia. Do większej szklanki lub kubka wkładamy maliny, imbir, plasterki cytryny i przyprawy. Przez sitko wlewamy zaparzoną herbatę. Dodajemy cukier lub miód. Zostawiamy na 2 minuty, mieszamy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku
cool and mintyukryć, że ta surówka jest zdecydowanie zdrowsza niż coleslaw. Składniki (na 2 porcje): 5 liści kapusty pekińskiej pół chili 8 rzodkiewek (Jamie dał z liśćmi) pół czerwonej cebuli kawałek imbiru wielkości połowy kciuka sok z połowy cytryny lub z limonki szczypta soli łyżka oliwy łyżka oleju znad tahiny lub łyżeczka oleju sezamowego świeża kolendra (u mnie rukiew) Kapustę pekińską pokroić(...)drobno (bez głąba). Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Cebulę skroić na cienkie piórka. Imbir pokroić w paseczki (julienne). Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, posypać solą i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Całość mocno wygnieść i ewentualnie wycisnąć sok. Odstawić surówkę na kilkanaście minut. Składniki zmiękną, a smaki się wymieszają. Tuż przed podaniem dodać oliwę i olej sezamowy oraz natkę
Weekendy w domu i ogrodzierazem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka oleju sezamowego ewentualnie świeża kolendra Grzyby mu zalać wrzątkiem(...)odstawić na kilkanaście minut. Do szerokiego naczynia wlać przegotowaną wodę. Marchew i imbir pokroić w słupki (julienne). Kapustę pokroić w paski. Paprykę pokroić w kosteczkę. Posiekać drobno dymkę. Grzyby mun odcedzić, odkroić ogonki. Resztę pokroić w paski. Warzywa i grzyby wymieszać. Płaty papieru ryżowego zamaczać w naczyniu z przegotowaną wodą, odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym (wkładać arkusze papieru
Weekendy w domu i ogrodzie