poszukiwaniu nowych smaków... ...eliksir młodości i zdrowia SKŁADNIKI: 1 pomarańcza 1 grejpfrut czerwony imbir 3 łodygi selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Łodygi selera naciowego przepuszczamy przez sokowirówkę, następnie wyciskamy sok z pomarańczy i grejpfruta, ścieramy około 1 cm imbiru. Wszystko łączymy i mieszamy
wege i kropkaSKŁADNIKI NA FARSZ WARZYWNY: 100 g wcześniej ugotowanej czerwonej soczewicy 3 średnie marchewki mały seler 1 czerwona papryka 1 średnia cebula 4 liście laurowe około 1 cm świeżego imbiru curry pieprz czarny pieprz cytrynowy sól olej np. ryżowy SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 500 g przecieru pomidorowego mała cebula pęczek świeżej bazylii świeżo mielona sól, pieprz czarny EWENTUALNE DODATKI: ulubiony(...)tarce na grubych oczkach ścieramy marchewkę i seler, kroimy drobno cebulę oraz czerwoną paprykę. Wszystko podsmażamy na oleju (np. ryżowym), dodajemy liście laurowe, ścieramy około 1 cm świeżego imbiru, doprawiamy curry, pieprzem czarnym, pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ugotowaną czerwoną soczewicę. Wszystko razem mieszamy. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Najprostsza wersja
wege i kropkaświeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego typu philadelphia – sos sojowy – wasabi – imbir marynowany Sposób przygotowania: Gotowanie ryżu: 1. Ryż płukamy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka i zalewamy świeżą wodą. Na 1 szklankę ryżu przypada 1,2 szklanki wody. 2. Gotujemy(...)płaskim talerzy wysypujemy sezam i obtaczamy sushi. 7. Odkładamy do lodówki. 8. Oba rodzaje susi kroimy na 6 równych części. 9. Podajemy z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. CZY WIESZ, ŻE? Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie
Podwójnaporcjaprzygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć
Kuchnia Pokoleńłyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki(...)łyżki rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 łyżeczka cynamonu (nie mając tych przypraw można dodać 1 łyżkę bezglutenowej przyprawy do piernika) 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1-2 łyżki miodu lub innego słodzika (u mnie raz bez słodzenia, a raz z melasą buraczaną ) 280 ml mleka wody lub mleka migdałowego kilka kropel olejku migdałowego 2 łyżki
moj przepis natego aromatyczne grzyby shiitake, blanszowana pak choi, ugotowany ryż i obiad gotowy Polecam Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 2 kapusty pak choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć(...)oczyścić z błonek, pokroić w paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki. Dodać drobniutko posiekany imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Grzyby shiitake namoczyć według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostrożnie odcisnąć z nadmiaru wody, odciąć nóżki (wyrzucić), kapelusze pokroić na plasterki. W woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane mięso
Oryginalny smakznajdziemy tzw. „wskazówkę Juicemana” lub/i ciekawą informację „Takie są fakty”. Dla przykładu przy przepisie na sok „Supersiła” znajdziemy informacje: „Czy wiedzieliście, że imbir świetnie pomaga na nudności. Moja żona ratowała się tym sokiem, kiedy dopadały ją poranne mdłości”. Szczerze Wam polecam książkę Andrew Coopera „Juiceman” . Przykładem na to jakie zdrowe(...)odporność wg Juicemana. Oryginalna nazwa koktajlu – „Szczepionka na grypę” Składniki: 250 ml wody mineralnej szczypta zmielonego cynamonu 1 łyżka miodu manuka* 2,5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki 1/2 obranej cytryny 1 jabłko, wydrążone i pokrojone na kawałki 1 obrana pomarańcza 2 marchewki, pokrojone na kawałki *moje wskazówki – ilość wody można dostosować
Słodkie okruszkipewno do powtórzenia. Bardzo polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 2 porcje: 350 g filetów z kurczaka 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/4 ananasa 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz biały, sól 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki octu ryżowego 3 łyżki wody 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego 3 łyżki ketchupu Wykonanie: obraną paprykę(...)obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić w woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!osób) - 1 kg bobu - 3 małe ziemniaki - kilka gałązek mięty - 1 cm świeżego imbiru - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka pieprzu - 3 łyżki śmietany do dekoracji (opcjonalnie) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: bób gotujemy i obieramy. ziemniaki obieramy i gotujemy ;) do ugotowanych ziemniaków, razem(...)wodą w której się gotowały, dodajemy 2/3 bobu i szklankę, dwie wrzątku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), dodajemy miętę i starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. dodajemy resztę bobu, pozostawiając kilka ziaren do dekoracji. wykładamy zupę na talerz, dekorujemy łyżką śmietany, bobem i listkiem mięty. smacznego
Gocha gotuje!różnych tajskich dodatkach. Składniki (na ok. 8 placków): ok. szklanki ugotowanego ryżu lub pulpy ryżowej po przygotowaniu "mleka" ryżowego mała garść grzybów mun 2 jajka ok. 2 cm imbiru papryczka chili dymka sól pieprz nasiona kolendry olej do smażenia Grzyby mun namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Ryż lub pulpę ryżową wymieszać z jajkami. Do ryżu dodać pokrojone na drobno(...)grzyby mun, dymkę i chili oraz starty imbir. Masę doprawić do smaku przyprawami. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać na patelnię po łyżce ryżowej masy, rozpłaszczać i smażyć na złoto. Uwaga - nie przewracać placków zbyt wcześnie, bo będą się rozpadać; muszą być dobrze obsmażone. Placki podawać z surówką (u mnie ze wstążkami kolorowej marchewki ). Wiecie już, że lubię książki napisane przez
Weekendy w domu i ogrodziewarzywnego cebula 4 marchewki 2 pietruszki 3 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów 1 kartonik passaty pomidorowej (ok. 400 ml) 1 i 1/2 szklanki soczewicy (dowolny kolor) 3 cm imbiru sól pieprz cukier masło Zupa z soczewicy – przepis Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy ją na odrobinie masła. Jak będzie już szklista(...)dodajemy marchewkę, pietruszkę i całość podsmażamy, aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy czosnek. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i całość dusimy przez kolejne 5-7 minut. Podduszone warzywa dodajemy od odcedzonego bulionu, dodajemy opłukaną soczewicę i całość gotujemy do momentu kiedy soczewica będzie miękka. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wybierzcie się w kulinarną podróż pełną słońca i aromatów! :) Lekkie curry z bakłażanem i krewetkami Potrzebujesz: 4 łyżki oleju 1 bakłażan 1 cebulę żółtą 1 cebulę czerwoną 3cm świeżego imbiru 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 łyżeczkę curry w proszku 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 100g fasolki mutant lub groszku cukrowego 1 opakowanie kremowego serka(...)cebule pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni - podsmażaj do momentu, aż bakłażan zmięknie. 2. Na patelnię dodaj posiekane drobno czosnek, chili i obrany ze skórki imbir. 3. Do warzyw dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. 4. Fasolkę/ groszek cukrowy umyj, obetnij końce, jeśli to konieczne i dodaj na patelnię. 5. Całość zalej 1/3 szklanki wody, przemieszaj, przykryj
Kuchnia w Słońcu Skąpanatorebki brązowego ryżu 170-200 g warzyw na patelnię (ja wykorzystałem mieszankę chińską) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do marynaty) 1 łyżeczka słodkiej papryki (do warzyw) 1 łyżeczka imbiru (do marynaty) 1 łyżeczka kurkumy (do warzyw) olej do smażenia sól odrobina ziaren słonecznika (jeśli lubicie) Kurczak z ryżem i warzywami – przepis Kurczaka nacieramy odrobiną soli, papryki i imbirem . Zawijamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu 2 listki laurowe Wykonanie: cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku(...)Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kapusta pak choi ...pierwszy raz miałam z nią do czynienia.. no i oczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek świeżego imbiru domowa vegeta 200 g makaronu 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą [ ja miałam troszkę bulionu] .Dodać pokrojoną marchewkę(...)selera.Dodać także imbir i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Dodać makaron i posiekaną kapustę.Gotować do miękkości makaronu.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenie