średnia marchew (60 g) duża cebula (100 g) 2 sztuki koziej brody (siedzunia sosnowego) litr bulionu warzywnego pół łyżeczki papryki wędzonej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżeczka majeranku szczypta imbiru w proszku szczypta gałki muszkatołowej Czas przygotowania: 25 min Ilość: około 1,25 l Przygotowanie Marchew obieramy i trzemy na dużych oczkach, a potem cebulę obieramy i drobno siekamy. Następnie(...)porwaną na mniejsze kawałki kozią brodę . Potem całość smażymy około 5 minut . Gdy grzyb zmięknie całość zalewamy bulionem warzywnym , a także dodajemy przyprawy ( paprykę wędzoną, paprykę słodką, majeranek, imbir oraz gałkę muszkatołową ). Podgotowujemy 10 minut . Zupę podajemy na ciepło . Zobacz również #wegetariańskie #zupy #bezglutenu #bezorzechów #bezjajek #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #szybkie<30min #kuchniapolska #kuchniaśląska #grzyby #bulion #majeranek #masło #marchew Artykuł
WegePrzepisoczyszczonej w kawałkach (np. mała dynia Hokkaido – ok. 1 kg przed obraniem i oczyszczeniem) 130 g cukru 2 jaja 120 ml śmietanki 30% lub 36% 3 cm korzeń imbiru szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Składniki posypki: 50 g płatków migdałów 1 łyżka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki cynamonu Tarta dyniowa – Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Przygotować(...)Włożyć do nagrzanego pieca i piec ok. 15-20 minut . W tym czasie przygotować nadzienie: Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać puree z dyni, śmietankę, starty imbir (na tarce o małych oczkach), cynamon i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przygotować posypkę: Płatki migdałów zmiksować z cukrem i cynamonem. Gotowe nadzienie wylać na podpieczony spód tarty. Posypać migdałową
Moja Delicjapopołudniowej kawy. Chlebek imbirowo-marchewkowy – składniki (na klasyczną keksówkę): 2 średnie marchewki, 1 średni dojrzały banan, 250g mąki orkiszowej, 3 jajka, łyżeczka sody oczyszczonej, około 3cm kawałek świeżego imbiru, 1/2 szklanki oleju rzepakowego, łyżka kakao 100%, 2 łyżeczki cynamonu. Sposób przygotowania Najpierw rozgniatam banana widelcem. Następnie ścieram marchewki na tarce o grubych oczkach, a imbir na drobnych. Mieszam
Natka Pietruszkiugotowaniu 4 małe cebulki dymki 1 duży ząbek czosnku 250 g krewetek sosu sojowy do smaku 1 mała papryczka chilli lub suszone płatki do smaku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka ziaren sezamu 2 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego 1 łyżka masła orzechowego Instructions Makaron ryżowy przygotować, tak jak podaje producent, czyli do gotującej się wody dodać makaron, zdjąć(...)kawałki 8 cm. Cebulki pokroić na drobno, szpinak umyć i również posiekać. Krewetki rozmrozić, obrać z pancerzyków. Do woka lub dużej patelni wlać olej, rozgrzać. Dodać imbir, cebulę, czosnek i szparagi, smażyć aż szparagi zmienią kolor na jaskrawo zielony, a przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć. Dodać resztę przypraw i szpinak, smażyć przez kilka minut. Dodać makaron
SprawdzonaKuchnia.plminutes Servings 6 Calories 112 kcal Author Anna Ingredients 1 kg obranej dyni 1 szklanka rosołu lub wywaru warzywnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka świeżego imbiru statego 30 g sera typu Dorblue kilka łyżek prażonych pestek dyni śmietana do zabielenia zupy Instructions Dynię umyć i obrać ze skórki, pokroić na małe części, wrzucić do garnka, wlać wywar(...)warzywny lub rosół. Dynię gotować przez około 20 minut z dodatkiem imbiru , następnie zdjąć garnek z ognia i zmiksować . Doprawić do smaku przyprawami na koniec dodać ser pokrojony na małe kawałki, mieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia. Przed podaniem zupy dyniowej dodać śmietanę i posypać prażonymi pestkami dyni. Smacznego! Nutrition Serving: 223 g | Kalorie: 112 kcal | Carbohydrates
SprawdzonaKuchnia.plłososia teriyaki: – 600g łososia – 4 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki wody – 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu – sok z 1 limonki – 1 łyżka startego imbiru – 1 duży ząbek czosnku – 1/2 chili Składniki na cytrynowo-bazyliowy ryż: – 200g ryżu – 1 łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – garść listków bazylii Dodatkowo(...)meksykańska salsa mango chili , sezam do posypania ŁOSOŚ: W dużej misce lub plastikowym pojemniku umieszczamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, wodę, syrop z agawy, sok z limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Łososia kroimy na podłużne porcje i skórą do góry umieszczamy w misce lub pojemniku z sosem. Odstawiamy na godzinę. Przed końcem czasu
Be Fit Be StrongŚmietanka sprawi, ze zupa będzie kremowa i aksamitna w smaku, a dodatkowo złagodzi smak ostrych papryczek. Składniki 2 udka z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 3 cm imbiru olej sezamowy 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki kokosowej La Mandorle 500 ml buliony warzywnego 2 papryczek chilli (w zależności od tego jak ostrą zupę lubicie) szczypta ostrej papryki szczypta(...)garnku lub na głębokiej patelni na oleju sezamowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli (bez pestek) oraz starty na tarce imbir. Wszystkie składniki smażymy ok. 1 minuty do połączenie się smaków. Dodajemy sos rybny i sok z cytryny. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy ok 3 minut, dolewamy bulion i wszystko gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić Składniki na około 50 serduszek: 120 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka imbiru w proszku 200 g (trochę więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Uwaga(...)szklanka o pojemności 200 ml Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około
Słodki sentymentpszenica, gryka…) 150 g siemienia lnianego złotego 150 g słonecznika 30 g orzechów włoskich – pokruszonych na kawałki 100 g orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonego cynamonu 50 g suszonej żurawiny 50 g amarantus ekspanowany Wykonanie W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól. Jabłka
Tajemnice Smakulitr napoju, dla dwóch osób): 4 torebki herbaty z żurawiny lub malin mała pomarańcza limonka 5 łyżeczek cukru trzcinowego 8 goździków 8 zielonych kardamonów 2 cm świeżego imbiru Herbatę z cukrem zaparzyć w dużym, zamykanym dzbanku. Pomarańczę i limonkę sparzyć i dobrze wyszorować. Podzielić na cząstki i rozłożyć do dwóch szklanek. Do szklanek wrzucić po 4 goździki i 4 kardamony(...)Imbir obrać i pokroić na części. Przełożyć do szklanek. Gdy herbata się zaparzy, rozlać ją do szklanek
Weekendy w domu i ogrodziesprawdzi na chłodne dni. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tą aromatyczną nalewkę można również podać w Święta Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI 500 ml spirytusu 500 ml wódki 1 plasterek imbiru (obrany) 20 goździków 2 gwiazdki anyżu 5 połówek laski cynamonu (długość ok. 7 cm) 5 ziaren kardamonu 10 suszonych śliwek 30 g rodzynek 1 pomarańcza 1 jabłko skórka obrana(...)cytryny (tylko żółta część) Dodatkowo po 10 dniach: 550 ml wody 100 ml miodu płynnego 1 cytryna 50 g cukru WYKONANIE Do dużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych
Passions hobbies lifeDomowa herbata Wieczór w Laponii Potrzebujesz: 10 owoców świeżej żurawiny 1 mandarynkę 1 pomarańczę skórka z 3 pomarańczy 2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 3 plastry kandyzowanego imbiru (opcjonalnie) 6 owoców kumkwata (opcjonalnie) 50g czarnej herbaty liściastej Sposób przyrządzenia: 1. Owoce (żurawinę, mandarynę, kumkwaty, 1 pomarańczę bez skórki) umyj i pokrój w najcieńsze plasterki w jakie Ci się(...)ostudzone owoce umieść w słoiczku z liśćmi herbaty. Żurawina i kumkwat w całości, reszta pokruszona na mniejsze kawałki. 7. Przyprawy delikatnie pokrusz w moździerzu ( nie na proszek!). 8. Imbir pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do mieszanki razem z pokruszonymi przyprawami. 9. Wymieszaj dokładnie całość i ciesz się smakiem zimowej herbaty. Smacznego! Homemade Evening in Lapland tea Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszczypta cytryna – 1 sztuka wędzona papryka – 1 łyżeczka cynamon – ½ łyżeczki goździki mielone – ¼ łyżeczki kardamon – ¼ łyżeczki czosnek – 4 ząbki cebula – 1 sztuka imbir – kawałek ok 5cm suszone pomidory – 5 sztuk ostra mielona papryka – ½ łyżeczki olej – 3 łyżki sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Nerkowce i szafran(...)cytryny, wędzoną paprykę, olej i łyżeczkę soli. Kalafiora wymieszaj dokładnie z jogurtem, przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek i imbir pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i smaż całość na odrobinie oleju. Dodaj następnie orzechy razem z wodą, suszone pomidory i zblenduj całość na gładki sos. Sos wymieszaj z kalafiorem
wiecejwarzyw.plciasteczka z dużą dawką czekolady. Warto się skusić Składniki na około 50 serduszek: 120 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka imbiru w proszku 200 g (trochę więcej niż 1,5 szklanki) mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej Uwaga(...)szklanka o pojemności 200 ml Masło, cukier i jajko ucieram w misce na gładką masę. Dodaję sól, cukier waniliowy i imbir i mieszam. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w osobnej misce i dodaję do masy. Zagniatam ciasto, formuję kulkę i wstawiam na około 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość około
Słodki sentyment