cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy
Poezja smakupomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki na co najmniej 1,5 godziny(...)ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży imbir - chili czerwone z pestkami - olej - natka pietruszki - 6 łyżek suchej kaszy kuskus Marchewkę obierz i pokrój na talarki. Szalotkę i czosnek posiekaj. W rozgrzanym woku smaż, marchewkę, cebulkę, czosnek. Przez
SMYKWKUCHNIDynia jadalna może dać nam wiele przyjemności. Nie tylko zupa dyniowa jest bardzo dobra. Dzisiaj polecam placki z dynią i twarogiem. Wzmocnione smakiem cynamonu, imbiru i rodzynek. Danie na słodko. wspaniały deserek. SKŁADNIKI 50 dag. dyni 50 dag twarogu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 cukier waniliowy dwie łyżki rodzynek 2 łyżki otręby owsianych 3 łyżki maki(...)pszennej 3 jajka WYKONANIE Dynia powinna być rozdrobniona i razem z serem zblędowana. Do masy dodajemy pozostałe składniki. Imbir ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko razem mieszamy. Na patelni z odrobiną oleju smażymy na początku jeden placek. Jeśli jest za rzadki dodajemy trochę mąki. Placki obsuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z jogurtem lub z dżemem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywczesniej nie jadłam i od dłuższego czasu byłam jej ciekawa, nie wiedziałam jednak, co można z nią zrobić, więc program trafił mi się jak ślepej kurze ziarno ;) Zmniejszyłam ilość imbiru w stosunku do oryginalnego przepisu, ze względu na to, że za pierwszym podejściem zupa wyszła zdecydowanie zbyt imbirowa. Warto też pamiętać o dopasowaniu ilości wody do swoich potrzeb, a raczej(...)wolicie zupę gęstą, czy jednak bardziej płynną :) Składniki: - 400 g czerwonej soczewicy - puszka pomidorów - 50 g masła - pęczek świeżej, posiekanej kolendry - 3 cebule - 3 ząbki czosnku Przyprawy: - 1/3 łyżeczki imbiru - 1 łyżeczka kolendry - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz Czas, start! Do garnka (ale takiego dużego, ja wzięłam za mały i zaraz zobaczycie, co się stało) wrzucamy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: filet z piersi kurczaka ok.200g marchewka cebula skórka cytrynowa kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej szklanka mleka kokosowego olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra makaron ryżowy Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz(...)kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt długo, dosłownie kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Zupę zabielamy mlekiem kokosowym (może być z puszki
prawdziwe jedzenieDziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły(...)pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka miodu 3 gruszki brązowy cukier do posypania cukier puder do posypania Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityupchnęła. Pozdrawiam. Buziakuję. I zazdraszczam. A obiad Izabell Mediavilla zawdzięczam. W ciut zmodyfikowanej przeze mnie kompozycji. Kremowo. Szybko. I ciepło. Jak to w Hiszpanii. duży kalafior łyżeczka świeżo startego imbiru średnia cebula papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 0,5l bulionu (wołowego) jajko i mąka do panierki serek Arla Apetina Czosnek&Zioła łyżka oliwy Kalafior podzieliłam na różyczki. Kilka zapanierowałam(...)mączno- jajecznym cieście. Podsmażyłam na oliwie. Resztę parowałam. Bulion zagotowałam. Usmażonego kalafiorka zdjęłam z patelni. Odłożyłam na bok. W jego miejsce wrzuciłam imbir. Posiekaną papryczkę chilli. Cebulę. Słodką paprykę. Podsmażyłam 5min. Na koniec stopiłam serek. Gotowe przelałam do bulionu. Dodałam kalafiora. Gotowałam razem kolejne 5min. Następnie wystudziłam. I zmiksowałam na gładką masę. Krem kalafiorowy przelałam do miseczek. Serwowałam
bastalenasłoiczków z dyniowo-pomarańczowym dżemem dołączyły jeszcze w wersji dyniowo-jabłkowej z cynamonem i świeżym imbirem wg receptury znalezionej na blogu Aromatyczne Podróże:) Dżem z dyni z jabłkiem Składniki: 1,5 kg obranej dyni około 1 kg jabłek łyżka goździków 2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu utarty świeży imbir - ok 2 cm Dynię(...)dynia zacznie się rozpadać dokładamy obrane i pokrojone w kawałki jabłka, mieszając i podlewając ewentualnie dodatkowo wodą (uważając, by nic się nie przypaliło). Następnie dodajemy goździki, utarty świeży imbir i wszystko razem mieszamy (w razie potrzeby wspomagając się blederem czy tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniając dynię;) Do rozgotowanej dyni i jabłek wsypujemy cukier i resztę przyprawy i gotujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaosoby: 2 bakłażany 10 szt. świeżych daktyli 5 dkg masło klarowane ½ papryka czerwona 1 cebula ½ świeży ogórek 2 łodygi seler naciowy 3 ząbki czosnku 3-4 plasterki świeżego imbiru 5-6 pręcików szafranu Szczypta kolendry Sos sojowy kikkoman Sos chili słodko-pikantny tao-tao ½ soku z limonki Ras el hanout – przyprawa marokańska. Można z braku ras el hanout dodać(...)wymieszać z ugotowanym ryżem. Z daktyli usunąć pestki. 4 daktyle pokrojone w kostkę i 12 połówek krótko przesmażyć na 1 łyżce sklarowanego masła. Zdjąć z patelni, odstawić. Czosnek, imbir i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa paprykę, seler naciowy i ogórek pokroić również w kostkę, może być większa. Na patelnię, na której smażyliśmy daktyle, dodać pozostałe masło
Kulinarny karnet Christopheradanie z figami pieczonymi i bardzo wykwintnym sosem figowym. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka przyprawione curry i solą 4 figi 1 szalotka 4 plastry cytryny kandyzowanej 4 plasterki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu sól,pieprz 0,5 szklanki wody Sos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną . Umyte figi osuszamy i dwie z nich kroimy(...)kostkę. Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę. Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu, mieszając 5-7min. W małym naczyniu żaroodpornym układamy całe figi oblewamy oliwką i podlewamy 2 łyżkami wody. Pieczemy w temp.180stop. 10min. Smażymy doprawione filety
Kulinarny karnet ChristopheraOrange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę(...)zmiksować na mus razem z imbirem .Do musu dodać pozostawioną połowę cząstek pomarańczy i wymieszać .Wsypać Konfiturex ,wymieszać i zagotować, ciągle mieszając. Do gotujących się owoców wsypać cukier i galaretkę--gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać, aż zniknie piana. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików ,zamknąć i odwrócić do góry dnem. Konfiturę wykorzystujemy do deserów. Lody
Kulinarny karnet Christopheraszklanki ciemnej melasy z trzciny cukrowej 1/3 szklanki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia listonic(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz chili w proszku. Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być
Poezja smakuniesamowite. To chyba z powodu tej pogody pokusiłam się na deser w letnim klimacie. Składniki i sama kompozycja nie wiele ma wspólnego z jesienią. Rozgrzewający jest tu tylko imbir, ale akurat on znalazł się w deserze dla podkręcenia smaku kaki. Same owoce są dla mnie zbyt mdłe, więc zawsze je czymś ożywiam. Bardzo lubię je jeść w deserach. Kiedyś(...)kaki klik , dziś coś innego, ale równie dobrego. Mus z kaki z kremem z mascarpone składniki: 2 owoce kaki 250 g mascarpone 250 ml jogurtu naturalnego kawałek świeżego imbiru miód sok z 1 cytryny ciasteczka owsiane wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy do smaku startym imbirem i sokiem z cytryny. Wszystko według uznania. Serek mascarpone ubijamy wraz
Przysmaki KarolkiPyszna i rozgrzewająca herbatka na chłodne popołudnia i wieczory, a to za sprawą dodatku aromatycznych przypraw i imbiru. Idealnie sprawdza się podczas przeziębień. Od masala chai różni się przede wszystkim tym, że nie dodajemy mleka :) Herbatę możemy przygotować z klasycznej zielonej herbaty (wówczas trzeba dodać plasterek cytryny), lub tak jak ja z Nestea Green Tea Lemon. No to do dzieła(...)Składniki (na 2 filiżanki): 400 ml Nestea Green Tea Lemon 2 strąki kardamonu 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 2 cm imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta szafranu CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy Nestea, dodajemy wszystkie składniki, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia!) przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia
Tajskie smakiząbki czosnku 1 średnia cebula pokrojona w plasterki 8 migdałów 1 łyżka ziaren kolendry, uprażonych na suchej patelni lub 1 łyżeczka zmielonej kolendry 3 łyżki oleju kawałek świeżego imbiru 2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem drewnianym, ( u mnie sproszkowana ) 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 i pół szklanki mleczka kokosowego sól do smaku ryż ugotowany na sypko i cebula(...)rozgnieć czosnek, cebulę, migdały, ziarna kolendry, żeby powstała jednolita pasta. Rozgrzej olej, włóż pastę i podgrzewaj, aż zacznie wydzielać się aromat. 3. Włóż podpieczone kawałki kurczaka, dodaj kawałek obranego imbiru, trawę cytrynową, listki laurowe, cukier, mleko kokosowe i sól do smaku. Zamieszaj. 4. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i trzymaj potrawę na niewielkim ogniu prze 30-40 minut
Apetyczna babeczka