imbir - 9508 przepisów (strona:165/634)

DUSZONA MARCHEWKA W MLEKU KOKOSOWYM 166

SKŁADNIKI Marchewka świeży imbir sól mleko kokosowe masło miód do dekoracji biały i czarny sezam woda Marchewki obieramy, kroimy w kostkę lub krążki. Do garnka dajemy ok łyżeczki masła i wlewamy 3łyżki wody, wsypujemy marchewki. Gdy zaczną się dusić przykręcamy na minimum palnik i dodajemy dużą szczyptę soli i łyżkę miodu oraz imbir. Dusimy, po chwili wlewamy 1/2 puszki mleka

harrisa
Truskawkowe shoty z imbirem i matcha 119

rosły czerwone polne maki. Potem piliśmy truskawkowe shoty. Lato w pełni. truskawki 500 g herbata matcha 1 łyżeczka (opcjonalnie) syrop z agawy  2 łyżki mięty kilka listków imbir tarty 1 łyżeczka Umyte truskawki przełożyć do naczynia i zblendować, dodać syrop z agawy i imbir. Wymieszać, przelać do kieliszków. Na wierzch posypać herbatą matcha. Udekorować listkami mięty

AZgotuj!
Muffiny dyniowe z bitą śmietaną, przepis szybki do wykonania 126

grządkach słychać . A w weekend to książka i duży kubek herbaty i mój czas bez pośpiechu. Tym razem zeszłam do kuchni i zapragnęłam czegoś słodkiego pachnącego cynamonem, imbirem i za tymi zapachami szła dynia :) Tylko świeżej dyni już w domu nie ma, ale w zamrażarce mam zapach mrożonej dyni, już pokrojonej w kostkę ! To ułatwia sprawę i to bardzo :) Akurat(...)opakowanie dyni mrożonej Poltino 1 szklanka cukru 2 jajka 2,5 szklanki mąki 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 2 szczypty soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml śmietany 30% + 1 łyżka cukru pudru Rozgrzewamy piekarnik na 200 C. Dynię wysypałam z opakowania

Kuchnia na wzgórzu
Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini 141

porcje buddha bowl Boczniaki: 500 g boczniaków 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżka octu ryżowego szczypta płatków chili ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka oleju, np. sezamowego 1 łyżka ciekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sezamu Dodatkowo: 200 g roszponki 2 marchewki 1 awokado garść rzodkiewek Prażona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy ½ łyżeczki ostrej papryki(...)agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Boczniaki Boczniaki oczyść z ziemi. Czosnek drobno posiekaj i połącz go z sosem sojowym, syropem z agawy, octem ryżowym, płatkami chili, imbirem i olejem sezamowym. Marynatą natrzyj boczniaki, a następnie smaż je na suchej patelni przez kilka minut. Po usmażeniu posyp je siekaną natką pietruszki i sezamem. Prażona ciecierzyca Ciecierzycę odcedź

Food Square
Domowy hamburger 190

pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół

Pysznie & Pięknie
Polędwiczki z warzywami po chińsku 132

mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 cm imbiru 1 papryczka chili olej Polędwicę kroję w cienkie plastry około 0,5 cm, rozbijam delikatnie ręką, posypuję solą, pieprzem i obtaczam w mące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew(...)kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko.  Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę

wesoła kuchnia
Razowe ciasto z rabarbarem, orzechami i miodem 117

Składniki na małą keksówkę: 150 g mąki pszennej razowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (dodałam zamiast gałki muszkatałowej) duża szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 75 g brązowego cukru 3 jajka 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka orzechowego alkoholu (np. Amaretto lub Soplica(...)brązowy cukier do posypania (ok. 1 łyżki) garść posiekanych orzechów włoskich Rabarbar obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i solą.  Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas mieszając. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z przyprawami i dokładnie zamieszać. Wówczas dodać

My simple kitchen
Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 196

kalafiora zapiekanego z jabłkami będziecie potrzebować: pół główki kalafiora 6 średnich lub 8 małych jabłek (najlepiej wybrać jakąś słodką odmianę) wody do sparzenia kalafiora ½ łyżeczki cynamonu szczypty mielonego imbiru 2 szczypty soli (u mnie sól himalajska) Wykonanie krok po kroku: 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Tak przygotowane jabłka, przekładamy(...)dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Można je podlać odrobiną wody, aby nie przywierały do dna. 3. Do podduszonych jabłek dodajemy cynamon oraz imbir, mieszamy i jeszcze przez moment dusimy. Można również dodać do nich soku z cytryny. 4. W międzyczasie przygotowujemy nasz ryż. Możemy to zrobić na dwa sposoby: Przy pomocy rozdrabniacza lub blendera

Okiem Blondynki by McBlondi
chwastu cud, ktory regeneruje cialo od wewnatrz 147

wewnątrz. Składniki 1,5 łyżeczki suszonych korzeń mniszka lekarskiego 2 szklanki wody 1-2 łyżki masła lub śmietany do smaku (opcjonalnie) Opcjonalne dodatki - pół łyżeczki cynamonu ,lub suszonego imbiru lub 1 łyżeczka świeżego mielonego imbiru. Lub ekstrakt waniliowy do smaku Wykonanie Świeży oczyszczony -nie myty wodą -korzeń mniszka lekarskiego pociąć na kawałeczki i zarumienić na suchej patelni na zloty kolor

w mojej kuchni
Pierwsze sushi jak zrobić ? 126

szklanka woda 1 i 1/5 szklanki ocet ryżowy  50 ml cukier  1 łyżka sól do smaku arkusze nori Bio np. Arche - 1 opakowanie wasabi  1 szt. imbir marynowany  1 słoik awokado  1/4 szt. por biała część 10 cm ogórek świeży  1/2 szt. serek śmietankowy - 3 łyżeczki jajko Wypłukaj ryż ponieważ zawiera dużo skrobi(...)maty zwijamy rolkę. Przed końcem zwijania moczymy niepokryty ryżem koniec wodorostu wodą i dokręcamy do przyklejenia. Tak uformowaną rolkę tniemy na krążki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem

AZgotuj!
Sałatka z grillowanego kurczaka i sosem romesco 179

Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 250 ml greckiego jogurtu 50 ml oliwy 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżka tandoori masala 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis(...)dużej miski wlej jogurt, oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę czosnek i sól. Wymieszaj marynatę i dodaj kurczaka pokrojonego na kawałki. Wymieszaj kurczaka z marynatą. przykryj folią i marynuj najmniej 2 godziny lub przez noc. Namocz drewniane patyczki w wodzie. Rozpal grill. Nadziej mięso na szpikulce i grilluj około 10 minut, co i rusz przekręcając. Szparagi wrzuć

codojedzenia
Curry z warzywami 204

łodygi selera naciowego, 1 duża czerwona papryka, kilka pieczarek lub boczniaków, 1 niewielka cukinia, 1 puszka ciecierzycy, 500g passaty pomidorowej, 2 garści nerkowców lub blanszowanych migdałów, kawałek świeżego imbiru – ok 2 - 3 cm. 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu, ½ łyżeczki cynamonu, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki i kolendry(...)podania. Sposób przygotowania curry z warzywami: Warzywa myje i kroję na kawałki. Cebulę, czosnek i imbir obieram ze skórki, kroję na kilka kawałków i wrzucam do kubka miksera, dodaję 1/3 papryki, trochę wody (ok ¼ szklanki) i miksuję na jednolitą masę. Rozgrzewam głęboką patelnię i prażę na niej przyprawy przez kilka minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami

Gotuj Się Kto Może
Zupa z brukselki 113

litry zupy) 450 g mrożonej lub świeżej brukselki 1 marchewka mały kawałek korzenia selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 średnie ziemniaki 30 - 50 g drobnego makaronu 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka białego pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki  1 łyżka majeranku sól(...)Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości

Kuchcik gotuje
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 129

wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków tortilli 300g krewetek tygrysich 1 łyżka startego imbiru 2 łyżeczki curry sok z 1/2 cytryny 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oliwy sól pieprz Salsa warzywna: 90g kukurydzy konserwowej 80g groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała(...)łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Skrzydełka marynowane w tamari soja i harissa 148

soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne i aromatyczne. Przepis na skrzydełka Składniki: 1 kg skrzydełek 100 ml tamari soi 50 ml oliwy 1 łyżka sosu harissa 1 łyżeczka soli(...)łyżki miodu 1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj przez noc w lodówce. Na drugi dzień rozgrzej grill i piecz skrzydełka przez około 40 minut. Najlepiej kiedy węgiel jest już nieco przepalony

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania