tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. Ciasto: 15 dkg mąki pszennej 1 jajko 10 dkg masła (bez laktozy) 1/4 łyżeczka soli szczypta imbiru mielonego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku(...)tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska z kurczakiem Przygotowanie. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej pokrojone w kostkę masło, imbir, sól oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie przesiekać nożem. Kiedy skladniki zaczynją się łączyć wbić do nich jajko. Wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki. Schłodzić przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki
mecookspietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja i danie palce lizać! Mówcie co chcecie, ja bym to curry
Zasmakuj Kuchnipomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka ugotowane na twardo(...)niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez
R'n'G KitchenTłusty czwartek a u mnie jakoś tak nietłusto.. Jest za to pyszna zupa krem z marchewki i jabłka, z imbirem i chili oraz pastą tahini do smaku. Zimą, kiedy raz jest cudownie biało a niekiedy szaro i brzydko lubię tego typu dania, które rozgrzewają a przy tym są sycące i smaczne. Bo o smak tutaj się rozchodzi. Składniki(...)porcje): 4-5 marchewek 1 małe jabłko cebula ząbek czosnku jeden mały batat imbir, chili, sól, pieprz 1 czubata łyżka pasty tahini olej do smażenia 3/4 litra bulionu Wszystkie składniki kroję w kostkę i smażę w garnku do zarumienia. Dodaję przyprawy. Wlewam bulion i gotuję składniki do miękkości. Dodaję pastę tahini
Mango PapajaKuchnia chińska Składniki 600 g piersi kaczki 2 jajka 1 łyżeczka oleju sezamowego Marynata : 100 g świeżego imbiru cebula 1 łyżka wina ryżowego szczypta soli Sos : 350 ml rosołu drobiowego 1 łyżka wina ryżowego 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej Przygotowanie Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą. Mięso
R'n'G KitchenSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 łyżka suszonych grzybów mun 1/2 pora 3-4 cm imbiru 2 pomarańcze przyprawa orientalna 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki sosu sojowego … Czytaj dalej Kurczak w pomarańczach z imbirem
czarrna od kuchnikwaśnym i gorzkim. Ach, jakie to dobre! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 500 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę cytrynową, kurkumę. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę i mleko kokosowe. Gotujemy około 10 minut, po czym doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnykurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki(...)patelni(najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy oliwę, wykładamy pokrojoną cebulę, pora i natkę pietruszki oraz startą marchew, i podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, cukier, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i wlewamy przecier, chwilę podduszamy. Pod koniec dodajemy 100ml śmietanki i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku. 3. Jeżeli posiadamy patelnię z metalową rączka wykładamy na nią
Symfonia Smakówdrobnego cukru do wypieków 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki pieprzu 4 jajka 150 ml oleju roślinnego około 150 g obranej marchewki 1 obrane jabłko Krem: 100 g masła około 80 g cukru pudru 200 tłustego sera białego SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. W dużej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz. 2. W drugiej, mniejszej misce mieszamy za pomocą miksera jajka i olej do połączenia składników. 3. Przelewamy płynne składniki do dużej miski ze suchymi składnikami. Miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. 4. Marchew
W kuchni Katiekości wołowych ok 700 g szponder wołowy włoszczyzna przyprawy - pieprz, ziele angielskie, listek laurowy 900 g pokrojonych i podgotowanych flaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy(...)Użyłam do tego obieraczki - nożyka do julienne. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż warzywa lekko zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać paprykę imbir, gałkę. Wymieszać, dodać do gotujących się flaków. Posolić, doprawić pieprzem. Gotować tak długo, aż flaki będą miękkie. U mnie trwało to ok 40 minut. Gotowe flaki doprawić majerankiem. Można
Stare Garytaki przecier musi być gęsty, jeżeli chcecie to oczywiście możecie użyć 200 ml mleka migdałowego łyżka mąki kukurydzianej pęczek świeżej kolendy łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego, startego na tarce) łyżeczka kuminu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki dobrej jakości oleju roślinnego *opcjonalnie 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego, jeżeli pomidory były kwaskowate Przygotowanie(...)garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie przyprawy, czyli kurkumę, czosnek, imbir, kumin, paprykę. Smaż przez klika sekund cały czas mieszając, dzięki temu zabiegowi przyprawy uwolnią wszystkie swoje aromaty. Dodaj przecier pomidorowy, mleko migdałowe i zagotuj. Następnie dodaj ewentualnie syrop z agawy/klonowy czy nawet cukier, sól, jeżeli według Ciebie taka będzie potrzeba, mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek
greenscarfSoczyste, miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej. Składniki: 1kg pałek z kurczaka pieprz cytrynowy Marynata: 500ml wody 12 rozdrobnionych goździków 5cm startego imbiru 2 łyżki maggi 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia Ewelinymięsa gulaszowego 500g fileta z kurczaka 200g boczku surowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1. Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką(...)mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy. 3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć
Szalona Kuchnia Ewelinyśrednie cebule 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz naturalny do smaku 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego 1 łyżka masła 3 łyżki oleju Jak przygotować flaczki wołowe(...)podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki. Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujebulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli lub 1/4 łyżeczki płatków chilli 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki szczypiorek 1/2 limonki lub 2 łyżeczki soku z limonki 1/2 łyżeczki kurkumy 1 laska cynamonu(...)gęsi) Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany i pokrojony imbir, umytą papryczkę chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy (oprócz kurkumy). Całość gotować na wolnym ogniu ok 30 minut. Po tym czasie dodać kurkumę i gotować kolejne
Ola la LCHF