PRZEPIS NA MAKARON Z BOCZNIAKAMI W STYLU AZJATYCKIM Składniki: 200 g boczników 1 czerwona papryka 100g ciętej zielonej fasoli ( świeża lub mrożona ) 3 ząbki czosnku około 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania ) garść orzechów nerkowca pęczek kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego makaron(...)soba lub inny Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać olej sezamowy lub inny olej ( może być rzepakowy ). Dodać pokrojony w małe kawałeczki imbir oraz pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę
kolorowotorcikowosię dzieje :) Polecam osobom, którzy chcą smacznie- ale szybko :) Sałatka brokułowa :) Składniki : 1 średni brokuł 4 jajka 200 gram makaronu muszelki 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu, płuczę i odcedzam. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupki i kroję w kostkę(...)wyjmuję, ostudzam a następnie rozdzielam różyczki . Paprykę płuczę i wydrążam gniazdo nasienne, kroję w kosteczkę . Kukurydzę odcedzam z soku. Wszystkie składniki wrzucam do jednej miski, przyprawiam solą, pieprzem i imbirem . Następnie dodaję majonez i śmietanę i dokładnie mieszam . Odstawiam do lodówki na ok 30 min by wszystkie składniki się ,,przegryzły,, Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyPieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej (4 porcje) Składniki: 1 ładna perliczka sól i pieprz 1/2 pomarańczy, pokrojona na czątki 200 ml soku pomarańczowego 1 łyżka startego korzenia imbiru 3 łyżki masła, rozpuszczonego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz), a do środka włóż pomarańczę. Ułóż ją piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką, a na dno wlej sok pomarańczowy wymieszany z imbirem. Wierzch perliczki przykryj folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. W międzyczasie w miseczce wymieszaj porządnie masło, miód, oliwę, sos sojowy i ostrą paprykę
karmelowyKoktajl z charakterem - matcha z imbirem oraz banany, by dodać słodyczy :-) Polecam! Czas przygotowywania: 5 minut Ilość porcji: 500 ml Składniki: • 2 dojrzałe banany • 300 ml mleka • 1 łyżka herbaty matcha w proszku • łyżeczka imbiru w proszku
AniaGotuje.plszklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 5 łyżek cukru Prażone jabłka: 6 średnich jabłek 1/3 szklanki wody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki sproszkowanego imbiru 5 goździków 2 łyżki cukru Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do rondelka z 1/3 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać(...)Dodajemy cynamon, imbir, cukier i goździki i gotujemy aż większość płynu odparuje. Przygotowywanie ciasta zaczynamy od utarcia jajek z cukrem. Do miski wbijamy 3 jajka i miksujemy dodając stopniowo po łyżce cukru. Masa musi zrobić się jasna i puszysta. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i mieszamy razem. Dodajemy do jajek. Dolewamy olej i mieszamy wszystko
Dieta bez mlekapysznie! Składniki: 2 młode kapusty bok choy 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku - posiekany 1 cm kawałek imbiru - posiekany 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki oleju sezamowego sól Wykonanie: Czosnek, imbir i chili podsmażyć delikatnie
zadanie-gotowaniewiele czasu i energii. Zupa z dyni jest bardzo kremowa, gładka, sycąca i zdecydowanie powinna nas rozgrzać, dlatego do jej przygotowania używamy często pieczonego czosnku, chili, curry czy też imbiru. Dynia jest mdła, dlatego też musi być skomponowana ze składnikami, które będą podbijały jej smak, z mocnymi charakterystycznymi aromatami, często też sięgam po gotowca, pastę curry kokosową, która robi(...)dzielę się z Wami bardzo prostym, szybkim i pysznym pomysłem na zupę z dyni piżmowej. ZUPA Z DYNI PIŻMOWEJ SKŁADNIKI: - 1 średnia dynia piżmowa - 3 ząbki czosnku - 1 plaster imbiru - 1 szalotka - 150 ml śmietanki 12% (zamiennie mleko) - sól - łyżka miodu - 1/3 świeżej papryczki chili - 7-10 łyżek oliwy z oliwek - opcjonalnie: możesz dodać mielonej kolendry, szczyptę cynamonu, kuminu
SMYKWKUCHNIkozi- 200 gr oliwa z oliwek - 50 ml ząbek czosnku migdały- 30 gram sól himalajska- 1 łyżeczka pieprz kolorowy i rózowy- po pół łyżeczki papryczka chili- 2 małe sztuki imbir- 10 gramów cytryna- 20 gramów rozmaryn- 2 gałązki tymianek- 2 gałązki natka pietruszki - 2 gałązki Sposób przygotowania: . Dzień wcześniej do małej buteleczki wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, natkę pietruszki(...)odkładamy na przynajmniej 12 godzin, by nasiąkneło smakiem. Polędwiczkę marynujemy w mieszance z cytryny, rozmarynu, tymianku, imbiru, soli (by mięso puściło soki), pieprzu różowego i papryczki chili (możemy zawakować, jeżeli mamy wakowarkę). Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Z mieszanki owoców leśnych wyjmujemy jeżyny i czarną porzeczkę (jeżeli chcemy). Owoce blendujemy dodając musztardę i miód, następnie wsadzamy
pichcisztomoich ulubionych zup – Zupa dyniowa krem SKŁADNIKI: • 2 -3 kg dyni (u mnie Hokkaido) • 500 g ziemniaków obranych ze skórki • 2 marchewki całkiem duże • 2 cebule • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie) • sól • czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Dynie obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu, jeśli hokkaido, to razem ze skórką(...)litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli gęściejsza wystarczą 2 litry. Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir. 5. Zupę rozdrabniam na jednolitą masę. Przed podaniem doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. źrodło Olga Smile
Anioły w kuchnicebuli 3 ząbki czosnku 20 g świeżej papryczki chili lub pół łyżeczki mielonej chili 5 g kurkumy 5 g curry lub garam masala sól himalajska , pieprz biały lub czarny, imbir mielony, kolendra – do smaku 4 łyżki miąższu kokosowego rozpuszczone w 400 ml ciepłej wody lub 400 ml gotowego mleczka kokosowego 100 g oleju kokosowego lub masła klarowanego (ilość dopasować(...)makro) 30 ml soku z cytryny Cebulę i papryczkę chilli drobno posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wszystko delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Dodać imbir, kolendrę, kurkumę, curry lub garam masala oraz resztę tłuszczu i lekko podsmażyć. Miąższ kokosowy rozcieńczyć w ciepłej wodzie lub użyć gotowego mleka kokosowego, które należy podgrzewać z odrobiną soli, pieprzu i soku cytrynowego
Ola la LCHFśmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 700 ml gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól Dodatkowo: świeża bazylia 2 łyżki orzeszków pinii 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą(...)czasu mieszając, aż zacznie się rumienić. 5) Dodać gruszkę oraz ziemniaka i smażyć kolejne kilka minut. 6) Całość zalać przygotowanym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać cynamon oraz imbir, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 7) Na koniec dodać śmietankę oraz sok z limonki, zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. 8) Całość zmiksować
Fitsweet.meliście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot 1 medium leek (white part(...)kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie mieszamy tak, aby każdy pasek mięsa
Martyna Cooksjogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja pó ł łyżeczki cynamonu p ó ł łyżeczki imbiru w proszku szczypta soli **** INGREDIENTI 250 g di farina 150 g di yogurt bianco 70 g di zucchero di canna 16 g di lievito per dolci 4 mele 3 uova 1/2 cucchiaino(...)jogurt , całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy przesian ą mąkę z proszkiem do pieczenia, pó ł łyżeczki cynamonu, pó ł łyżeczki imbiru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec obieramy jabłka, kroimy w kostkę, delikatnie wmieszamy do ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate lo zucchero
La grande e la piccola cuocałyżki oliwy lub oleju kokosowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, ¼ łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżeczkę przyprawy curry w proszku, 1 łyżkę świeżego startego imbiru, 1,5 szklanki bulionu jarzynowego, 1 puszkę (400 ml) mleka kokosowego. Mleko kokosowe otwórz i odłóż kilka łyżek (przydadzą się do dekoracji). Dynię umyj i obierz. Usuń z niej pestki(...)Kiedy cebula się zeszkli, do garnka włóż dynię i ziemniaki. Całość dopraw szczyptą soli i smaż, mieszając. Po mniej więcej 5 minutach smażenia warzywa dopraw kurkumą, papryką curry i imbirem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem. Zupę zagotuj, a następnie gotuj przez mniej więcej 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Kiedy warzywa będą już miękkie
blog.moje-pasje.infoczerwona papryka 1 mała ostra papryczka 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml bulionu drobiowego 1 garść świeżej bazylii natka pietruszki 1 mała puszka mleka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 150 g śmietankowego serka topionego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy(...)obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu rozpuszczenia serka (cały czas mieszamy), lekko studzimy. Całość miksujemy z dodatkiem mleka kokosowego i soku z limonki na gładko
R'n'G Kitchen