staropolski ~ ok. 400g powideł śliwkowych (kwaskowatych), użyłam domowych ~ 150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła) ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której
chili & sugarokazało się, że mój blog został wybrany! :) Firma ta produkuje domowe makarony 4-jajeczne. W paczce znalazłam aż 8 opakowań makaronu! Jakie rodzaje to były? : makaron ryż , makaron gwiazdka , makaron świderek , makaron pierożek (ja zawsze mówiłam na niego "kolanka", fajnie poznać inną nazwę :)), makaron kolanko (czyli się myliłam mówiąc "kolanko" na poprzedni rodzaj makaronu... :)), makaron rurka , makaron nitka gruba , makaron
chili & sugarWHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu ~goździki (nie mielone) ~laska wanilii Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki, mniej więcej tak, aby wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać
chili & sugarżeby powąchać, hehe :) DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA przepis autorski // ok. 80g przyprawy ~60g mielonego cynamonu ~6g mielonego kardamonu ~10g mielonego imbiru ~4 1/2 łyżeczki mielonych goździków ~ziarenka z 6 gwiazdek anyżu ----> rozgnieść w moździerzu ~4 ziarenka ziela angielskiego ----> rozgnieść w moździerzu ~3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Jeśli macie niezmielone przyprawy - zmielcie je za pomocą młynka do kawy/malaksera/rozgniećcie
chili & sugaropisywałem - tutaj . Przypomnę, że dostałem go w prezencie od AleDobre.pl . Taki prezent gwiazdkowy :) Znaczy się mamy dopiero czerwiec (a garnek dostałem w maju), ale przecież z każdym dniem do gwiazdki coraz bliżej :) No nieważne, w każdym razie garnek jest zajebiaszczy. Opisywałem go już wcześniej więc nie będę się jakoś specjalnie raz jeszcze produkował, powiem tylko, że fantastyczne
Marder&Marder ManufactureFormujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Przed pieczeniem wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy
Marder&Marder Manufacturepewnie bez sensu coś napiszę :) Ale co tam... Więc czosnek siekamy na drobne kawałki. Chili też kroimy, tak jak lubimy. W paski, w kostkę, jak mamy fantazję to i gwiazdki możemy powycinać. I smażymy na oliwie. Ale musimy pilnować żeby nie spalić czosnku, bo wtedy do kitu wszystko będzie. Czosnek ma być złocisty, a nie przypalono-brązowy. Ważna rzecz
Marder&Marder Manufacturewiedzieć, że o jedzeniu pisali najwięksi, nadając mu rangę niemal metafizyczną, dość wspomnieć proustowskie Magdalenki. Dziś, kiedy co druga osoba to wybitny smakosz o wiedzy szefa kuchni restauracji z gwiazdką Michelin, jedzenie znowu stało się tematem numer jeden. Będzie zabawnie i lirycznie. Będzie o smakach, o apetytach, o filozofii jedzenia, o proteinach, białkach, skrobiach i o dietach. Aktorka temat
Marder&Marder ManufactureByło pysznie i rozgrzewająco.... SKWORCU Składniki 300 ml soku jabłkowego garść świeżych malin-mogą być mrożone 2 laski cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 pomarańczy 4 goździki 1 gwiazdka anyżku Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy
Wanilia i Kardamonsię nas w deszczową porę. Polecam wszystkim, póki zbiory świeżego imbiru jeszcze są dostępne w sklepach. :) 100g świeżego imbiru 250g miodu, najlepiej lipowego 500ml spirytusu 60% (lub mocniejszy) 2 gwiazdki anyżu kawałek kory cynamonu skórka skrojona z połowy cytryny Imbir obieramy i kroimy w niezbyt cienkie krążki (100g powinno być go już po obraniu). Miód przelewamy do rondelka, wrzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyagałka muszkatołowa 5g ziarenek kardamonu (wydłubanych z łupinek lub mielonego) 3g czarnego pieprzu w ziarnach 3g pieprzu białego (najlepiej również w ziarnach, ale ciężko go znaleźć) 5g anyżu w gwiazdkach 10 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki po kolei miażdżymy w moździerzu, po czym dokładnie razem mieszamy. Oczywiście najlepiej, jeśli wszystkie przyprawy będą świeże, nie wrzucone po prostu z torebki już
Kuchenna Kontrrewolucyazdziwi:P W dodatku jakiś czas temu padł mi aparat. A teraz telefon. Z aparatem. Moim jedynym narzędziem pracy:P Może ktoś się nade mną zlituje i zasponsoruje na gwiazdkę nowy sprzęcik?:P Byłam grzeczna w tym roku. No dobra. Prawie grzeczna:P Będąc jeszcze na studiach miałam przyjemność zetknąć się z książką Josepha Campbella pt. "Potęga mitu
My simple kitchenłyżki jasnego kremu jeśli trzeba będzie nanieść poprawki. Do pozostałej części jasnego kremu dodajemy kakao i dokładanie ze sobą łączymy. Przekładamy do tylki w końcówką w kształcie gwiazdki i dłuższymi pociągnięciami robimy futro. Następnie doczepiamy uszy posmarowane jasnym kremem i obtoczone naokoło w czekoladzie. Na końcu z czekolady wykrawamy oczy, nos i usta. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce
My simple kitchenimbiru 15 g goździków, całych 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 10 g czarnego pieprzu (dałam około 6-7 g) 5 g gwiazdek anyżu - opcjonalnie (ja pominęłam) Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy i wymieszać ze sobą. Gotową przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Źródło: ( klik
My simple kitchenobciążyć czymś ciężkim. Pozostawić tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia polać go polewą i ozdobić według uznania (ja użyłam mielonych orzechów włoskich i posypki w kształcie śnieżynek i gwiazdek). Polewa: Masło rozpuścić i zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao. Nadal mieszając dolać 2 łyżki wody. Gotową polewę lekko przestudzić i polać
My simple kitchen