gwiazdki - 1000 przepisów (strona:32/67)

Deser zimowy 101

żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej, 1 pomarańcza,   piernikowa pianka 300 ml mleka, śmietana kremówka – 600 ml, 2 płatki gwiazdki anyżu, 1/2 laska kory cynamonu, 4 ziarna czarnego pieprzu, 4 ziela angielskie, 2 torebki kardamonu, 4 goździki, 20 g żelatyny, 3 - 4 łyżki miodu,   krokant: 100 g orzechów laskowych

królestwo garów
Czerwona cebula z gruszkami 93

czerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, sól, cukier, miód, Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około

królestwo garów
Tapas – szynka serrano, truskawki, pesto ze szczypiorku czosnkowego 87

Flavors, Mediterranean Essence”, akcji „ Spanish Tapas Week”, miałam przyjemność wziąć udział w profesjonalnych warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez hiszpańskiego szefa kuchni Fernando del Cerro, właściciela restauracji Casa José, z 1 gwiazdką Michelin. Warsztaty odbyły się w studio Cook up. Kampania ma na celu promocję hiszpańskich produktów - wina, oliwy i szynki: - oliwy z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena - wina

królestwo garów
Pierś gęsi z grilla 93

piersi z gęsi, 2 płatki gwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso

królestwo garów
Kaczka konfitowana 91

kaczka, 12 goździków, 2 torebki kardamonu, 3 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, tłuszcz – ok. 2 kg* Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Natrzeć rozgniecionymi i wymieszanymi przyprawami, odstawić na co najmniej 2 godziny. W naczyniu z grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem

królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 120

Skoro magazyn „o jedzeniu” to główną atrakcją imprezy było menu, które skomponowali Anton Bjuhr z Gastrologik oraz Witek Iwański z restauracji Aruana w Serocku. Gastrologik to nagrodzona michelinowską gwiazdką restauracja w Sztokholmie, istniejąca od trzech lat. Restauracja Aruana to ekskluzywna restauracja a’la carte, prowadzona przez szefa kuchni – Witka Iwańskiego, który dzień po urodzinach zdobył tytuł Młody Talent, przyznany przez

królestwo garów
Gambero Rosso Vini d’Italia tour 2014/2015 81

Ogromnym powodzeniem cieszyło się przepyszne rocznikowe Prosecco z Villa Sandi – Cartizze V. La Rivetta. Jeśli nadmienię, że wino sprzedawane jest w bardzo oryginalnej, beczułkowatej formie butelki – prezent na Gwiazdkę mamy gotowy. A jak mówi ludowe porzekadło – „ …święta już za pasem”. Gambero Rosso – do zobaczenia za rok. Tomasz Noga, specjalista do spraw wina

królestwo garów
Kaczka duszona z jabłkami 91

kaczka 7 goździków, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 torebki kardamonu, 2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 kg jabłek winnych, 100 g żurawiny suszonej, 4 goździki, 1- 2 łyżki miodu lipowego, 300 ml wina białego półwytrawnego tłuszcz do smażenia. Anyż i kardamon utłuc, wymieszać z solą i cynamonem. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie

królestwo garów
Olivier Nasti i jego jajko 94

początku lutego, w Le VictoriaBrasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria, gościł Olivier Nasti. Olivier Nasti prowadzi odznaczoną 2 gwiazdkami Michelin restaurację Le Chambard w Kaysersbergu, w północno-wschodniej Francji. W 2007 r. został uhonorowany prestiżowym tytułem Un des Meilleurs Ouvriers de France.  Miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z Olivierem Nasti, podczas którego, Szef opowiadał o swojej pasji, miłości

królestwo garów
Jogurtowe babeczki z truskawkami 196

kremu i miksujemy na wysokich obrotach. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Do tych babeczek wybrałam dzióbek (tylkę) w kształcie dużej otwartej gwiazdki. Przed nałożeniem kremu musimy upewnić się, że babeczki są na pewno zupełnie zimne. Nakładamy krem na babeczki i dekorujemy truskawkami

Ciastkozercy
Syrop z fiołków - "Filozofia smaku" i inspiracje w Bosch Akademia Smaku 141

rodzaju świąt, kiedy to stajemy się bardziej podatni na sugestie i skłonni do wydawania większych kwot na zakupy. Bez wątpienia, ból straty (naszych pieniędzy) znieczuli zapach lasu w okolicach gwiazdki, wyczuwalny nie tylko na stoisku ze sztucznymi choinkami, oraz zapach kwiatowy serwowany z okazji Wielkiej Nocy.  Wanilina z kolei zdobyła uznanie w biurach nieruchomości jako środek wywierania

SzczyptaSmaQ
Fantazyjne Jajka Sadzone 133

olej do smażenia metalowa foremka do wycinania ciastek Wykonanie: Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać aby żółtko było całe.W przypadku gwiazdki mnie się to nie do końca udało. Na patelni rozgrzać olej i ułożyć foremkę. UWAGA foremka się bardzo szybko nagrzewa. Gdy olej będzie gorący wlać jajko do foremki, posolić

Mama Gotuje
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 160

jeszcze ok 10 minut razem dusić.  Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Na wyłożoną ciastem francuskim formę do tary wyłożyć farsz kapuściany. Górę udekorować gwiazdkami. Piec w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Kroić po delikatnym wystygnięciu.   Smacznego

MarciochaKucharzy
Urodzinowa Zabawa z BLONDYNKĄ :) 111

wałka z oferty firmy, może wybrać dowolny wzór lub wybrać opcję spersonalizowania wałka, czyli będzie mi musiał w mailu podać, jaki napis chce, czy napis mają dzielić serduszka czy gwiazdki, czy inne takie :) Widzicie, wałek naturalny, drewniany i unikatowy, czy nie cudownie? Zauważyliście już, że w tym wszystkim mocno przewija się liczba 3? 13 dni przed urodzinami, 3 nagrody

Blondynka Gotuje
Makaron z sosem z boczniaków 156

grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych.       Porcja dla 3 osób: 300 g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki słodkiej śmietany 1 łyża mąki pszennej natka pietruszki oliwa

Jadło i czytadło