kurczaka ( mieszane,ciemne i białe) bez skóry , może być z kością 1500 ml rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki sosu rybnego 6 - 8 całych gwiazdek anyżu 6 całych ząbków czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki 1 laska cynamonu dodatkowo 3 kapusty Pak Choi pokrojone w kawałki kilka
Stare Garyupodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki i malujemy od góry lekko roztrzepanym jajkiem – samo białko sprawia, że są gładkie i błyszczące , białko z żółtkiem daje piękny brązowy kolor). Tak przygotowane
Za drzwiami kuchniJedne z lepszych pierników jakie jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie
CookYourselfwkładamy do miski. Ucieramy je lub rozgniatamy widelcem z majonezem. Następnie dodajemy koncentrat, ser śmietankowy i przyprawy. Farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki lub do dekoratora i napełniamy nim połówki jajek. Jeśli nie mamy dekoratora farsz możemy po prostu wykładać łyżeczką. Na wierzchu układamy rzeżuchę
Kulinarne przygody Gatitybiałej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa
maniapieczeniadelikatnie odklejamy folię. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną śmietanką. Z galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku
VioletoweKucharzeniesosu sojowego 1 łyżka sherry- bądź zamiennie innego mocnego alkoholu 15 ziaren pieprzu 4 goździki 1 mały kawałek cynamonu 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli Do dekoracji: poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry
KreatywnePinyczasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki 4. Posypać całość cukrem pudrem 5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto. Podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinybiałą kiełbasę. Tym razem w marynacie z piwa, musztardy i miodu. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 300 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 gwiazdki anyżu majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Piwo, musztardę, miód, anyż i przyprawy mieszamy razem. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym z cebulą pokrojoną w plastry. Kiełbasę zalewamy zalewą
e-PrzepisyKulinarnemąki powinny wystarczyć 3 łyżki przyprawy. Ja swoją przyprawę wykorzystam już dziś do piernika staropolskiego. Wieczorem zapraszam po przepis. Składniki: 50 g cynamonu 15 goździków 1 mała gwiazdka anyżu 10 g imbiru 8 g czarnego pieprzu wymieszanego z zielonym 2 gałki muszkatałowe (ok. 14 g) 10 g ziaren kardamonu 10 g ziela angielskiego 5 g ziaren kolendry Wszystkie składniki rozdrobnić
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje
Pełny talerzboki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty lub rozwałkować i powycinać np. gwiazdki. Posmarować pozostałym olejem. Piec ok. 30 minut w 180C. Smacznego
Pełny talerzminut w 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też być zwykły) 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Paluszki posmarować czekoladą
Pełny talerznaczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć
Pełny talerzpikantnych składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku
Pełny talerz