gwiazdki - 1000 przepisów (strona:24/67)

JESIENNY DESER DLA DUSZY 120

czas.     6 - 8 szt . jabłek 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru trzcinowego Sok z cytryny 4 ziarna kardamonu 2 pałeczki cynamonu ziarna wanilii lub cukier waniliowy 2 gwiazdki anyżu ***************************************** Do garnka wlać 150 ml.wody ,dodać miód ,cukier ,sok z cytryny kardamon i anyż ,wymieszać i zagotować 4 - 5 minut.Wystudzić. Jabłka umyć ,obrać do połowy ,tak żeby zostało

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZAPIEKANE JABŁKA NA MUS DO SŁOIKÓW 132

Zdrowy MUS zamknięty szczelnie w słoiku  , czekający na jesieno - zimowe wieczory. 2 kg.jabłek Syrop: ****************************** 100 ml.wody 2 łyżki miodu laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 ziarna kardamonu **************************************** Jabłka obrać , umyć , pokroić na plastry.Włożyć do naczynia żaroodpornego.Zagotować syrop z przyprawami.Zalać jabłka.Piekarniku rozgrzać do 200 stopni , wlożyć jabłka ,polać syropem .Piec , mieszając od czasu do czasu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 146

naokoło tortu,lekko dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. Serduszka zrobione z masy cukrowej. https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności

Niespełnione zdolności kulinarne
Zrób sobie T-Shirt 104

rozprowadzaniu i kontrolowaniu ich na materiale, zaś specjalnie dobrana żywica powoduje, że farba nie pęka po wyschnięciu. OZDOBY to już Wasza inwencja twórcza. Ja wykorzystałam serwetki, które otrzymałam na gwiazdkę w zeszłym roku od MISIE, KRÓLISIE i PRZYJACIELE  oraz Facebook Koraliki to resztki po bransoletce :) I jak Wam się podoba

ClauditteMissCooking
Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno 309

surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe 1 szklanka vermutu lub białego wina 1/2 szklanki wody 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 2 pomarańcze bułka tarta 3/4 szklanki cukru Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier

W kuchennej krainie
Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 92

seler 2 pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml ciemnego piwa 250 ml bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy

Mango Papaja
Krakowskie klopsy w sosie serowym 129

powiedzieć inaczej i nie karmić więcej Waszej rzeczonej już wyobraźni, nowy cykl na blogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego

GRUBY WAŁEK
Babeczki Pacman 148

jakieś grudki, można włożyć go na 15 minut do lodówki i jeszcze raz rozmiksować – tym razem będzie to znacznie prostsze. Krem nakładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy zupełnie przestudzone babeczki. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makaron Na Słodko z Serem i Jeżynami, wersja na wynos ;) 144

dziękuję Friends Of Glass, kiedy tylko na nie zerkam to się uśmiecham i do słoika, i do całej ekipy i do Was moi Kochani Czytelnicy. Składniki: małe opakowanie makaronu gwiazdki (możecie użyć innego drobnego) jeżyny 250 g sera białego cukier lub inny słodzik migdały w płatkach Wykonanie:   Makaron ugotowałam zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie

Blondynka Gotuje
Domowy ketchup łagodny 122

pół 250 g kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą kostkę 300 g śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż  6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu  kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki

zdrowa vege kuchnia
Świąteczne ciasteczka cz. II - Cynamonowe z rodzynkami 169

mnie wymagał przepis, później nauczyłam się eksperymentować, a teraz zdarza mi się nawet wymyślić coś własnego. Dziś chciałabym Wam jednak zaproponować pierwszy przepis na ciasteczka, jaki wypróbowałam w czasie Gwiazdki '97. Są to ciasteczka bardzo kruchutkie, niesamowicie cynamonowe, ze słodziutką, rodzynkową niespodzianką w środku. Zdecydowany The Best według mojego M., piekę mu je zazwyczaj, kiedy jest smutny i trzeba

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb ze słonecznikiem 166

chleb będzie smaczniejszy. Przed wstawieniem blachy z ciastem (w formie, bądź bezpośrednio na blasze - koszyki do wyrastania nie nadają się do wypieku), nacinamy je z wierzchu w kształt gwiazdki. Pieczemy 40-45 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a po wyciągnięciu z piekarnika, postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kompot rabarbarowy. 113

Dziecka więc świętujemy ;-) U nas za oknami już piekna pogoda, więc podczas dzisiejszych harców kompot będzie idealny.   Składniki; pół kg rabarbaru 3 litry wody 4 łyzki cukru 3 gwiazdki anyżu kilka listków mięty   Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy woda i gotujemy około 20 min. Wczesniej dorzucamy anyż i cukier. Po ugotowaniu przecedzamy i podajemy udekorowany listkami

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik w kropki 195

olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie Sernixa 50g roztopionego masła 1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz z musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy

Kuchnia w czekoladzie
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 491

wykładamy tężejącą masę pomarańczową. Trzeci płat podobnie jak wcześniejszy smarujemy i odwrócony przykładamy do masy pomarańczowej. Wierzch oraz boki smarujemy pozostałą masą mascarpone, pozostawiając odrobinę na dekoracyjne "gwiazdki", które dodatkowo posypujemy kolorowymi perełkami. Wedle pomysłu układamy pokrojone na talarki owoce, a całość smarujemy tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 1/2 szklance wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Efekt

Kuchnia w czekoladzie