gwiazdki - 1000 przepisów (strona:23/67)

Puree z dynii Hokkaido - wytrawnie i na słodko 167

pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami. Piec w 200`C 15-20 minut. Gdy puree zużyjesz do słodkich wypieków zamiast rozmarynu i soli ułóż między szpaltami dynii laskę cynamonu i gwiazdkę anyżku. Sprawdź widelcem, czy dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie puree. Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia. Zużywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
JABŁKA KISZONE 127

Podajemy do mięs i serów ,świetny jako dodatek do barszczu ,żurków itp. 4 kg.małych jabłuszek kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego 1 laska cynamonu połamana na kawałki gwiazdka anyżu kilka jagód jałowca 5 listków laurowych kilka goździków Solanka: ********************* 2 litry wrzątku 2 - 3 łyżki soli zwykłej kuchennej ***************************************  Jabłka płuczemy ,osuszamy ,układamy w słojach o dużych otworach przekładając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 153

miarę dobrze wkomponować zrobiłam kwiatki wokół, brzegi też pokryłam paskiem kremu. Na koniec posypałam tym co miałam pod ręką, a było to jakieś czekoladowe spaghetti. Jeszcze tylko perełki i gwiazdki na rogach i gotowe. Ufff, wyszedł równiutki :) Na koniec trafił do lodówki, a następnego dnia do jubilata. A ja sprzątając kuchnię, machnęłam na szybko 3 deserki z resztek. Nie było

Blondynka Gotuje
Drugie śniadanie do szkoły #4 110

Zestaw I: 4 szt. naturalnych wafelków kukurydzianych - cieniutkich kabanos drobiowy gwiazdki z sera gruszka + bidon z wodą Zestaw II: 2 rogaliki z kremem orzechowo-kakaowym (60% orzechów) borówki banan + bidon z wodą

Atlas Smaków
Francuski klasyk: galette 185

przez 35-40 minut. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Mam nadzieję, że taka cudownie jesienna pogoda utrzyma się jeszcze długo... Najchętniej - aż do Gwiazdki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gruszki w czerwonym winie 143

wina goździki, anyż, kardamon, przyprawa korzenna świeży imbir 1 pomarańcza gałązka mięty łyżka cukru sok z 1/2 limonki Do garnka wlewamy całe wino (750ml), dodajemy 6-8 goździków, 2 gwiazdki anyżu, 5-6 ziaren kardamonu, płaską łyżeczkę przyprawy korzennej. Około 3-4cm świeżego imbiru kroimy w plasterki, dodajemy do wina. Pomarańcze okrawamy ze skórki, kroimy ją w cieniutkie paseczki

Kuba Gotuje
Różane wiedeńskie pączki z piekarnika 135

dodać przecier z róży i proszek do pieczenia - krótko zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okręgi - u mnie średnica 7 cm. Ciasto nałożyć do szprycy (końcówka gwiazdki) i wyciskać je na obwodzie okręgów.  Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pączki przez około 15 minut ( do delikatnego zrumienienia). Wyjąć i wystudzić. Przecier

Nie tylko w kuchni
JESIENNY DESER DLA DUSZY 143

czas.     6 - 8 szt . jabłek 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru trzcinowego Sok z cytryny 4 ziarna kardamonu 2 pałeczki cynamonu ziarna wanilii lub cukier waniliowy 2 gwiazdki anyżu ***************************************** Do garnka wlać 150 ml.wody ,dodać miód ,cukier ,sok z cytryny kardamon i anyż ,wymieszać i zagotować 4 - 5 minut.Wystudzić. Jabłka umyć ,obrać do połowy ,tak żeby zostało

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZAPIEKANE JABŁKA NA MUS DO SŁOIKÓW 140

Zdrowy MUS zamknięty szczelnie w słoiku  , czekający na jesieno - zimowe wieczory. 2 kg.jabłek Syrop: ****************************** 100 ml.wody 2 łyżki miodu laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 ziarna kardamonu **************************************** Jabłka obrać , umyć , pokroić na plastry.Włożyć do naczynia żaroodpornego.Zagotować syrop z przyprawami.Zalać jabłka.Piekarniku rozgrzać do 200 stopni , wlożyć jabłka ,polać syropem .Piec , mieszając od czasu do czasu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 153

naokoło tortu,lekko dociskając.Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę,po tym czasie próbujemy delikatnie ten papier oderwać. Górę tortu udekorowałam śmietaną bez czekolady wyciskając przez dekorator z gwiazdką. Serduszka zrobione z masy cukrowej. https://www.youtube.com/watch?v=L-RM7JyToew Można sobie obejrzeć filmik dla większej jasności

Niespełnione zdolności kulinarne
Zrób sobie T-Shirt 114

rozprowadzaniu i kontrolowaniu ich na materiale, zaś specjalnie dobrana żywica powoduje, że farba nie pęka po wyschnięciu. OZDOBY to już Wasza inwencja twórcza. Ja wykorzystałam serwetki, które otrzymałam na gwiazdkę w zeszłym roku od MISIE, KRÓLISIE i PRZYJACIELE  oraz Facebook Koraliki to resztki po bransoletce :) I jak Wam się podoba

ClauditteMissCooking
Dyniowo pomarańczowy sernik na zimno 318

surowej dyni 1 kg sera twarogowego 3 krotnie zmieonego 2 galaretki pomarańczowe 1 szklanka vermutu lub białego wina 1/2 szklanki wody 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 6 goździków 2 pomarańcze bułka tarta 3/4 szklanki cukru Dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka zalewając ją wodą i vermutem, a następnie dodając cynamon, anyż, goździki i cukier

W kuchennej krainie
Pasztet z warzyw pieczonych w ciemnym piwie i pomidorach 98

seler 2 pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml ciemnego piwa 250 ml bulionu 2 pomidory malinowe pozbawione skórki lub 1/2 puszki pomidorów kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec sól i pieprz 3 łyżki bułki tartej Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Pomidory również. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy przyprawy. Całość zalewamy

Mango Papaja
Krakowskie klopsy w sosie serowym 136

powiedzieć inaczej i nie karmić więcej Waszej rzeczonej już wyobraźni, nowy cykl na blogu. GRUBY WAŁEK rusza w świat! Gości się i przyjmuje gości, smakuje i próbuje, rozdaje gwiazdki i jest łasy na prezenty. Kto następny? Składniki: klopsiki 1/2 kg chudego mięsa mielonego (np. z indyka) jajko 50 g bułki tartej kumin ziele angielskie suszona kolendra ząbek czosnku pęczek posiekanego

GRUBY WAŁEK
Babeczki Pacman 159

jakieś grudki, można włożyć go na 15 minut do lodówki i jeszcze raz rozmiksować – tym razem będzie to znacznie prostsze. Krem nakładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy zupełnie przestudzone babeczki. Na kremie układamy dekoracje z masy cukrowej. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania