gwiazdki - 1000 przepisów (strona:26/67)

Eklerki z kremem budyniowym 202

ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 25 minut (pod żadnym pozorem nie otwieramy

mojewypiekiinietylko
Kurczak aksamitny 219

jasnego szklanka sosu sojowego ciemnego szklanka wina ryżowego 1/4 szklanki brązowego cukru pęczek szczypiorku z dymkami kawałek świeżego imbiru cienko obrana skórka z pomarańczy łyżka soli 2 goździki 2 gwiazdki anyżu papryczka chilli (suszona) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (ziarnistego) Przygotowanie   Kurczaka dokładnie umyłem od środka i na zewnątrz , delikatnie osuszyłem papierowym ręcznikiem. Składniki połączyłem w dużym rondlu , zagotowałem , stale

R'n'G Kitchen
Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek 300

yjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego  Crème de cassis,  likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;) Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów ( przepisy ). Polecam :) Czas przygotowania: ok. 2 miesiące Składniki

SzczyptaSmaQ
aromatyczna mrożona kawa 227

składniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4 łyżeczki kardamonu wykonanie: Napar kawy schładzamy a następnie przelewamy do pojemniczka lub woreczka na lód i zamrażamy. Mleko zagotowujemy z przyprawami (według uznania) i odstawiamy do wystudzenia. Zamrożone kostki kawowe wkładamy do szklanki

Domowy Smak Jedzenia
Bezy z bzem 194

koniec partiami dodając cukier. Wlać ocet, zmiksować. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać odrobinę czerwonego, do drugiej niebieskiego barwnika. Wymieszać. W rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki namalować cienkim pędzelkiem niebieski pasek barwnikiem. Napełnić rękaw błękitną masą bezową. Wyciskać małe beziki, zachowując odstępy. Tak samo postąpić z czerwonym barwnikiem i różową bezą.  Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Likier kawowy w trzech wersjach: na mleku skondensowanym, KAHLUA i TIA MARIA 319

korzenny: Butelkę rumu (750 ml) przelać do litrowego słoja, dodać 2 laski cynamonu, 1 laskę waniliii pokrojoną na kawałki, kawałek gałki muszkatołowej, 3 posiekane ziarna kardamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu, skórkę otartą z połowy pomarańczy (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej). Butelkę zamknąć, potrząsnąć i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach rum przecedzić. Przygotowanie: W rondlu zagotować wodę, dodać

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki czekoladowo - miętowe 261

cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem w lodówce przez około 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do dekoracji w kształcie ostro wciętej gwiazdki ( u mnie Wilton 1M). Na każdą babeczkę wyciskać krem przesuwając rękaw cukierniczy ruchem od brzegu babeczki do jej środka. Przechowywać babeczki w lodówce. Smacznego! :-)   __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Orientalna zupa imbirowo cytrynowa z grzybami szmaciakami gałęzistymi :) SZMAXIANKA 230

chińskimi grzybami Szmaciakami Gałęzistymi Proporcje  OK 3-4 l  bulionu warzywnego Chińskie grzyby "Szmaciaki Gałęziste" pół korzenia imbiru  1 cytryna 5 całych "szyszek " kardamonu 1 gwiazdka anyżu 2-3 marchwie  1 pietruszka ćwierć korzenia selera 1 biała( lub innego koloru) papryka ćwierć pora 2 duże ząbki czosnku 4-6 łyżek sosu sojowego szczypta kurkumy szczypta pieprzu

Jemy Pijemy
Tuńczyk tataki na ogórku i mango 197

łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS   (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku z pomarańczy   skórka z ćwiartki pomarańczy SOS WASABI 1 łyżka majonezu 1 łyżka pasty

Jemy Pijemy
Jabłkowo-gruszkowa tarta tatin 192

placek wielkości naszej formy do tart. Ciasto bardzo łatwo przenosi się za pomocą wałka :) Wierzch: 6 średnich twardych jabłek 1 duża gruszka 4 łyżki cukru laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 4 szyszki kardamonu 4-5 goździków pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Jabłka i gruszkę obrać ze skórki. Oczyścić z nasion. Jabłka pokroić w ósemki a gruszkę w grube plastry

Jemy Pijemy
Korzenne grzane piwo 226

duże grzane piwa: 1,5 l jasnego piwa ok 10 goździków około 2 cm imbiru 4-6 ziaren kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2-3 duże łyżki miodu 4-6 gwiazdek anyżu 1 mandarynka lub pomarańcza Piwo przelać do garnka i dodać przyprawy ( imbir pokrojony w plasterki ). Podgrzewać ale nie doprowadzać do wrzenia. Podawać z ćwiartką pomarańczy lub mandarynki i korą

Jemy Pijemy
Muffinki piernikowe z czekoladą 172

wysokości). Piec ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gdy przestygną przygotować polewę. Polać muffinki, a następnie udekorować w dowolny sposób. Ja udekorowałam piernikowymi gwiazdkami, upieczonymi wg tego przepisu. Z przepisu otrzymamy ok. 15 szt. muffinek.   Przepis znaleziony na gazetce reklamowej, wprowadziłam w nim drobne zmiany

Mania Wypiekania
Egzotycznie i pikantnie 234

pomidory 1 mała cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy

Kuchnia Prezydentowej
Łatwa zupa jarzynowa 197

kalafiora, brukselki i fasolkę szparagową, pokrojoną na 2-3 części. Gotuję kolejne 10 minut. Do kubka wrzucam serek, zalewam niecałą chochelką gorącej zupy i rozrabiam dokładnie trzepaczką lub drewnianą gwiazdką, żeby nie było grudek. Kubek wstawiam do zimnej wody i studzę rozrobiony z wodą serek. Dodaję łyżeczkę mąki, ponownie dokładnie rozrabiam.  Do zupy wrzucam groszek, vegetę i cały czas

Kuchnia Prezydentowej
Ryż indyjski pulao 186

Warzywno-korzenne pulao  Składniki:  I  Do gotowania ryżu:  1 niecała szklanka ryżu basmati (ok. 200 ml) 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 goździki 1 gwiazdka anyżu szczypta czarnuszki kilka ziaren czarnego pieprzu II Do ugotowanego ryżu szczypta cynamonu szczypta kurkumy szczypta pieprzu szczypta płatków chili szczypta  kuminu 1 płaska łyżeczka suszonych warzyw (mieszanki -marchew-seler

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania