gwiazdki - 1000 przepisów (strona:33/67)

Smalec z fasoli 170

pierwszym przygotowaniu tego wegańskiego smalcu nie mogę sobie wybaczyć tylko jednej rzeczy - że zabrałem się za niego tak późno! Otworzywszy Kuchnię Roślinną Marty Dymek, którą dostałem jeszcze na Gwiazdkę, pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę, był właśnie ten przepis. Nie wiem, jak to się stało, że odwiedzając Jadłonomię regularnie, mi on umknął. A jest on moi Drodzy najlepszym smarowidłem kanapkowym

Food Square
Wielkanocne kurczaczki z migdałów 139

migdały, lub coś podobnego ;) dobrze jest zrobić przegląd kuchennych szafek w poszukiwaniu drobiazgów, które nadadzą się do ozdoby. Spory wybór cukrowych posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich

Ciastkozercy
Jabłka z bezą i migdałami 190

pianę, pod sam koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Jeżeli masa jest według nas mało słodka dodać więcej cukru pudru. Ubitą pianę z białek przełożyć do szprycy (użyłam końcówki gwiazdki) i wycisnąć na podpieczone jabłka. Najlepiej na początku bezę wycisnąć po bokach jabłka, a na sam koniec do środka. Nie bójcie się masa nie wpadnie wgłąb jabłka. Przygotowaną bezę posypać

Ugotować
Grzane wino z pomarańczą 148

Składniki: (na 2 porcje) 400 ml czerwonego słodkiego wina 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 5 plastrów pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do garnuszka, podgrzewać na małym ogniu przez:5-10 minut. Uważać by nie zagotować wina (nie doprowadzić do wrzenia), a tylko je podgrzewać. Ciepłe wino przelewać do szklanek, dekorować plastrem pomarańczy. Smacznego

KreatywnePiny
Churros z gorącą czekoladą 137

wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor

KreatywnePiny
Kuchnia japońska: Okonomiyaki 141

dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne!  By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie  patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota

KreatywnePiny
Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej 184

całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą łyżką. 5 Gdy masa będzie gładka przy pomocy szprycy z końcówką dużej gwiazdki wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec:  20-30 min w temperaturze 180 stopni Krem pomarańczowy: Wszystkie składniki zmieszać. Gotowym kremem nadziewać ostudzone ptysie szprycą z końcówką

KreatywnePiny
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 175

łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz 3. Pod koniec dodać odrobinę soku z cytryny 4. Wyciskać małe beziki przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką gwiazdki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie dodać odrobinę czerwonego barwnika bezpośrednio do szprycy lub rękawa-tak by powstała czerwona stróżka. Beziki wtedy wyjdą białe w czerwone paseczki. 5. Piec

KreatywnePiny
Babeczki jogurtowe 241

pudrem. Jeśli śmietana jest płynna ubić ją na sztywno. Dodać barwniki. Stworzyć różne kolory w kilku miseczkach. Nakładać na ostudzone babeczki szprycą bądź rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy kolor po 1 łyżce. Krem w ten sposób się nie zmiesza i powstaną kolorowe paseczki. Smacznego

KreatywnePiny
Proste babeczki kokosowe 194

powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Zanim nałożymy na nie krem musimy sprawdzić czy są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dzióbkiem (tylką) w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzonych babeczkach. Jeśli nie podajemy od razu gotowych babeczek dobrze jest przechować je w chłodnym miejscu. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 170

Vincent, przy małej, urokliwej uliczce Kazimierza.   Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl/  Rzecz warta uwagi w przypadku tej restauracji - menu zostało ułożone przez zdobywcę pierwszej w Polsce gwiazdki Michelin - Wojciecha Modesta Amaro, który wyszkolił również kucharzzy restauracji. Ja zrezygnowałam z przystawki/zupy. PanMąż zjadł zalewajkę z ziemniaków i pora, robioną na zakwasie, podawaną z uszkami z farszem z kapusty

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lazania… ulubiona 323

jest taka wyjątkowa. Niestety składnik ten nie należy do zdrowych, ale bez niego lazanii po prostu nie ma :) Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście :) Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki

Moja Delicja
Curry z dynią, kurczakiem, ciecierzycą i szpinakiem z cynamonowym ryżem 197

bulionu 150 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (1 puszka) sól pieprz garść szpinaku, około 50 gram 1/2 szklanki ryżu basmati (+1 szklanka wody) 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu Cebula dymka do podania lub kolendra (lecz nie przepadamy)   Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy posiekany czosnek, chili i czerwoną cebulę. Chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną pierś

Mango Papaja
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 263

czym zostawiamy kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji. Tort ozdabiamy łamaną**** lub tartą czekoladą, zostawiając na wierzchniej warstwie, wokół tortu pas, około 2cm grubości, na którym zrobimy szprycą śmietankowe gwiazdki. Na koniec układamy wiśnie i studzimy tort w lodówce, co najmniej godzinę przed podaniem. Do dekoracji użyłam świeżej róży, którą włożyłam do kawałka plastikowej słomki do napojów, przed podaniem tortu

Smakowy Raj
Gwiezdne ciasto rabarbarowe pod puszystą pierzynką :) 135

nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot

Smakowy Raj