gwiazdki - 1000 przepisów (strona:39/67)

Boże Narodzenie 462

staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier waniliowy

Ala piecze i gotuje
Ciasteczka i pierniczki 615

białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie

Ala piecze i gotuje
Tarta a'la makowiec 196

tarty. Odcinamy nadmiar i gęsto nakłuwamy dno. Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć

Pyry na Gaz
Churros z sosem czekoloadowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce 321

ubijaj mikserem do otrzymania gładkiej pasty. W głębokiej i szerokiej patelni rozgrzej olej (minimum 2-3 cm od dna). Przełóż przygotowaną pastę do szprycy z szerokim otworem w kształcie gwiazdki i ostrożnie wyciskaj po 10-15 cm paski ciasta bezpośrednio do gorącego oleju obcinając je nożem lub nożyczkami. Smaż max 4-5 jednocześnie, odwracając gdy już będą zarumienione z jednej

karmelowy
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście 165

tortownicy. Następnie na niej poukładać pokrojone jabłka a na nie masę makową. Mniejszą część ciasta także rozwałkować. Można pokroić w paski lub zetrzeć na tarce, ja natomiast foremką wykroiłam gwiazdki i poukładałam na masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
MINI KRĄŻKI WIEDEŃSKIE 96

Następnie dodawać po jednym jajku i miksować, aż masa nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, z końcówką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy około 25-30 kwadratów o boku 7-8 cm., i rysujemy na nich ciastem okrągły kształt pączka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pączki

Kuchnia w opałach
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 98

Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku z cytryny cynamon mielony kardamon cukier puder A jak to zrobić: Do rondelka wlać wino, dodać anyż, goździki, cukier

Kuchnia w opałach
Zimtsterne - niemieckie bezglutenowe gwiazdki 236

położyć na papierze, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować na grubość ok. 0,5 - 1 cm. Blachę do pieczenia ciasteczek również wyłożyć papierem do pieczenia.  Foremką w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać je na przygotowanej blaszce. Jeśli ciasto klei się do foremki i źle się z niej wyjmuje, należy oprószyć foremkę cukrem pudrem. Przed wycinaniem ciasteczek można również

maniapieczenia
Makaron gnocchi z tuńczykiem + półmisek guzzini * 406

sześciu barwnych kolorach. Dzięki takiej różnorodności każdy znajdzie coś, co będzie w pełni odpowiadało jego potrzebom. A półmisek wygląda tak: Standardowo testowany przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu

IMPRESJA SMAKU
Muffinki z czekoladą i szkolne początki 187

przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Serek zmiskować z nutellą na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wykładać na muffiny. Smacznego! Ja wiem, że ledwo osiemnasta minęła, ale ja już mam ochotę iść spać... Najpierw jednak pójdę pod prysznic - jestem pełna nadziei, że mnie rozbudzi. No i będzie okazja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żołędziowe bułeczki :) 192

dodajemy drożdże. Ciasto zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut. Dzielimy na 4 części (chyba, że ktoś woli mniejsze bądź większe, wtedy wg uznania), formujemy kulkę, którą lekko spłaszczamy. Nożem nacinamy gwiazdkę, aby bułeczka przypominała kajzerkę :P Roztrzepujemy żółtko z niewielką ilością wody i smarujemy nim bułki, posypujemy makiem, sezamem. Wstawiamy do piekarnika najpierw na 10 minut na 150*, następnie

Zdrowie na języku :P
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 199

pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut, aż gwiazdki się zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zupa z porów 145

którzy na co dzień gardzą takim ślicznym warzywem jakim jest por;)Zupa z porówSkładniki:kilka małych porów lub jeden słusznej sklepowej wielkości2 kostki rosołowe5 łyżek drobnego makaronu (ja uwielbiam gwiazdki do tej zupy)serek topiony kremowysuszony koperek sól pieprzPrzygotowanie:Pory trzeba dobrze umyć i troszkę oczyścić z wierzchniej warstwy, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Moje pory są bardzo

Lawendowe Niebo
Rozgrzewające curry warzywne z jarmużem i serem paneer (panir) / Warming vegetable curry with kale and cheese paneer (Panir) 127

Uwielbiam listopad ze względu na pełnię sezonu jarmużowego :) Gdyby nie jarmuż to właściwie listopad w ogóle mógłby nie istnieć... Na pobliskim placyku zawsze udaje mi się

Magiczna kuchnia Darii
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 194

słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej6 ziaren czarnego pieprzuCukier, wodę i przyprawy umieścić w garnuszku. Gotować, aż cukier się rozpuści

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania