gwiazdki - 1000 przepisów (strona:34/67)

JAK NIE PRZYTYĆ W ŚWIĘTA? 393

uginają się pod ciężarem ozdób, ludzie uginają się pod ciężarem zakupów (również tych prezentowych), a stoły - pod ciężarem jedzenia. Przygotowania, sprzątanie, spotkania z rodziną, składanie życzeń i wypatrywanie pierwszej gwiazdki. Jako dziecko zawsze od początku grudnia przyglądałam się balkonom i "rejestrowałam" każde nowe światełka pojawiające się na nich z dnia na dzień. Boże Narodzenie poniekąd ma komercyjny wymiar

Katsuumi
Mazurek truflowo-migdałowy 195

białej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek  ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa

maniapieczenia
Wielkanocna tropikalna kopuła 146

delikatnie odklejamy folię. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Odkładamy 5 łyżek, zabarwiamy na zielono (delikatnie). Reszta śmietanki obkładamy kopułę. Dół i górę dekorujemy rękawem cukierniczym z końcówką gwiazdki zieloną śmietanką. Z galaretki na talerzu wycinamy foremką kształt kurczaczka. Układamy wokół kopuły (po środku

VioletoweKucharzenie
Chińskie jajka marmurkowe 142

sosu sojowego 1 łyżka sherry- bądź zamiennie innego mocnego alkoholu 15 ziaren pieprzu 4 goździki 1 mały kawałek cynamonu 6 ziaren ziela angielskiego, bądź 2 duże szczypty mielonego 2 gwiazdki anyżku 1/2 małej ostrej suszonej papryki łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka soli Do dekoracji: poszatkowany szczypior odrobina ziaren sezamu olej sezamowy opcjonalnie: majonez opcjonalnie sos ostry: Składniki na ostry

KreatywnePiny
Sernik truskawkowy bez pieczenia 178

czasie wyjąć ciasto z lodówki. 2. Posypać je pokruszonymi herbatnikami. 3. Dekorować serkiem mascarpone połączonym z ekstraktem z cytryny przy użyciu szprycy i końcówki o kształcie gwiazdki 4. Posypać całość cukrem pudrem 5. Część truskawek pokroić w cienkie plasterki i dekorować nimi ciasto. Podawać schłodzone Smacznego

KreatywnePiny
Biała kiełbasa zapiekana w piwie 127

białą kiełbasę. Tym razem w marynacie z piwa, musztardy i miodu. Składniki: 5 białych kiełbas surowych 2 cebule 300 ml jasnego piwa 2 łyżki musztardy 1 łyżka miodu 2 gwiazdki anyżu majeranek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Piwo, musztardę, miód, anyż i przyprawy mieszamy razem. Kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym z cebulą pokrojoną w plastry. Kiełbasę zalewamy zalewą

e-PrzepisyKulinarne
Domowa przyprawa do piernika 104

mąki powinny wystarczyć 3 łyżki przyprawy. Ja swoją przyprawę wykorzystam już dziś do piernika staropolskiego. Wieczorem zapraszam po przepis. Składniki: 50 g cynamonu 15 goździków 1 mała gwiazdka anyżu 10 g imbiru 8 g czarnego pieprzu wymieszanego z zielonym 2 gałki muszkatałowe (ok. 14 g) 10 g ziaren kardamonu 10 g ziela angielskiego 5 g ziaren kolendry Wszystkie składniki rozdrobnić

Pełny talerz
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 177

Barszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje

Pełny talerz
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 123

boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty lub rozwałkować i powycinać np. gwiazdki. Posmarować pozostałym olejem. Piec ok. 30 minut w 180C. Smacznego

Pełny talerz
Świąteczne babeczki z choinką 195

minut w 180°C, do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia. Dekoracja 8-10 paluszków ok. 30-40 g ciemnej czekolady 120 g zielonej lub białej czekolady kolorowe drobne perełki, gwiazdki itp. kilka łyżek białego lukru (zużyłam lukier królewski po ozdabianiu pierniczków, ale może też być zwykły) 4 łyżki drobnych wiórków kokosowych Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Paluszki posmarować czekoladą

Pełny talerz
Churros cynamonowe (Churros de canela) 205

naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć

Pełny talerz
Kacze udka z orientalną nutą 159

pikantnych składników. Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka szczypta soli 1 łyżka oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią 2 szklanki soku z pomarańczy ½ szklanki bulionu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 1 papryczka chili, posiekana bez pestek 1-2 laski cynamonu 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łodygi trawy cytrynowej Pasta 1-2 suszone papryczki chili 3 ząbki czosnku

Pełny talerz
Smalec z fasoli 146

pierwszym przygotowaniu tego wegańskiego smalcu nie mogę sobie wybaczyć tylko jednej rzeczy - że zabrałem się za niego tak późno! Otworzywszy Kuchnię Roślinną Marty Dymek, którą dostałem jeszcze na Gwiazdkę, pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę, był właśnie ten przepis. Nie wiem, jak to się stało, że odwiedzając Jadłonomię regularnie, mi on umknął. A jest on moi Drodzy najlepszym smarowidłem kanapkowym

Food Square
Wielkanocne kurczaczki z migdałów 110

migdały, lub coś podobnego ;) dobrze jest zrobić przegląd kuchennych szafek w poszukiwaniu drobiazgów, które nadadzą się do ozdoby. Spory wybór cukrowych posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich

Ciastkozercy
Jabłka z bezą i migdałami 165

pianę, pod sam koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Jeżeli masa jest według nas mało słodka dodać więcej cukru pudru. Ubitą pianę z białek przełożyć do szprycy (użyłam końcówki gwiazdki) i wycisnąć na podpieczone jabłka. Najlepiej na początku bezę wycisnąć po bokach jabłka, a na sam koniec do środka. Nie bójcie się masa nie wpadnie wgłąb jabłka. Przygotowaną bezę posypać

Ugotować