gwiazdki - 1000 przepisów (strona:25/67)

Wiosenne kwiecie 185

ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut leżakowania do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy podsypując mąką jak najcieniej się da i wykrawamy z niego ciasteczka (kwiatki, gwiazdki), które następnie wkładamy do formy cupcakes. Założeniem jest, że będą to ciasteczka na jeden ząbek. Oczywiście jeśli nie mamy takiej formy, to większe też możemy zrobić, ale sądzę

Karczma Honorietty
Pistou i lato w Prowansji 140

litra wywaru z warzyw tudzież wody - bouquet garni z 2 gałązek natki pietruszki i listka laurowego, związany kawałkiem selera naciowego - 1 duży pomidor - 85 gram suchego makaronu do zupy (gwiazdki) - parmezan, grana padano lub inny twardy, podpuszczkowy ser Przygotowanie zupy: Obieramy marchewkę i kroimy według zasady: wzdłuż na pół, a potem w plasterki. Skórki pozbawiamy również ziemniaki. Je jednak kroimy

Życie zamknięte w smaku
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 149

dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu) i przekładamy do woreczka do dekorowania z nakładką w kształcie gwiazdki. Na wierzchu każdej babeczki wyciskamy rozetkę. Przybieramy wiórkami czekolady. Voila

Życie zamknięte w smaku
Napoleonek 135

Mój tata uwielbia napoleonki, tak przynajmniej mówi, chociaż ja chyba nigdy nie widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się

Życie zamknięte w smaku
Croquembouche z profiteroli z kremem czekoladowym 174

ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę (można dodać też 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody, po lekkim przestudzeniu). Schładzamy. Wyciskamy rękawem cukierniczym z końcówką-gwiazdką na połówkę profiteroli i dociskamy drugą jej częścią, Czynność powtarzamy aż do zużycia składników. Składniki na karmel: - 200 gram cukru - 60 mililitrów wody Przygotowanie karmelu: Wlewamy do garnuszka wodę, wsypujemy

Życie zamknięte w smaku
Kompot z jabłek na bogato z cytryną, anyżem, cynamonem i goździkami 142

auto'); ga('send', 'pageview'); KOMPOT Z JABŁEK NA BOGATO Z CYTRYNĄ, ANYŻEM, CYNAMONEM I GOŹDZIKAMI Składniki: - około 1,5 kilograma jabłek (w praktyce mniej więcej 1/2 garnka) - woda - gwiazdka anyżu - 5 goździków - pół cytryny - kawałek laski cynamonu - cukier brązowy (najlepiej muscovado) Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na 4 części, wycinamy pestki i ogonki. Wkładamy do garnka i dopełniany wodą. Cytrynę myjemy

Życie zamknięte w smaku
Beziki 115

spowoduje że białko zacznie nam się łatwiej ubijać).  Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i chwilę jeszcze ubijamy. Rękawem cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy bezę na blachę wyłożoną papierem. Suszymy je w tem. 120 stopni przez 80 minut, pozostawiając lekko uchylone drzwiczki, podczas całego procesu suszenia.         Prawidłowo upieczone

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 155

pomocą jak zwykle przyszła mi Dorota i jej fantastyczny blog, wprowadziłam kilka drobnych zmian, a oryginalny przepis znajdziecie  tutaj . Przygotowanie gruszek: 7 średnich gruszek laska cynamonu gwiazdka anyżu 1/2 szklanki cukru 1/2 soku z cytryny 1 litr wody Gruszki obieramy ze skóry (ogonki zostawiamy), usuwamy gniazda nasienne ( małą łyżeczką, lub nożykiem).  Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, anyż

Słodka Kraina Wypieków
Ptysie z kremem pina colada 230

ognia i pozostawić do ostudzenia. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i miksować do momentu aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciastem napełniać worek cukierniczy z końcówką gwiazdki i na blasze wyłożonej papierem wyciskać okrągłe porcje ciasta. Nie za blisko siebie, ponieważ ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 30-35 minut. W trakcie

Ala piecze i gotuje
Bezowe gniazdka z różanym kremem 159

koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru waniliowego i łyżkę soku z cytryny. Na wyłożonej papierem blasze mama narysowała mi cyrklem kółka na które rękawem z tylką  w kształcie gwiazdki wyciskałam bezę. Zaczynałam od środka kółka i szłam do boku, na boku zrobiłam dodatkowo kółko z bezy tak żeby powstał wyższy brzeg. Bezę suszymy w  tem. 140 stopni

Lili w kuchni
Proste muffinki jagodowe 227

Upieczone babeczki odstawiamy do ostudzenia, nie wolno nakładać na nie kremu jeśli nie będą zupełnie zimne. Do zrobienia różyczek, które widać na zdjęciu użyłam tylki w kształcie dużej zamkniętej gwiazdki, wyciskanie kremu zaczynamy od środka babeczki, okrężnymi ruchami w kierunku brzegów. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Gwiazdkowe bułeczki z nadzieniem do makowca 127

placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały kształtu gwiazdki. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem i posyp makiem. Piecz 20-30 min w 180 stopniach

AZgotuj!
Dietetyczny deser z dynią 114

Kiedy go robiłam nawet nie przypuszczałam, że może być tak dobry:)  pół średniej dyni jogurt naturalny gęsty/ tofu 2 łyżki miody płaska łyżeczka cynamon 1/2 łyżeczki kardamon gwiazdka anyżu Dynię obrać, pokroić w kostkę i udusić w niewielkiej ilości wody. Kiedy będzie miękka odlać wodę i zmiksować. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować z przyprawami. Połączyć z miodem. Rozlać do szklanek

AZgotuj!
Galaretka z soku jabłkowego z pieczonym jabłkiem - lekkie święta 170

chcesz bardziej bursztynowej barwy. Przelej do salaterek. Moja kora cynamonowa była długa dlatego przepołowiłam na pół. Włożyłam do kieliszków wraz z pieczonym jabłkiem. Odstaw do ścięcia. Można dodać gwiazdki anyżu lub goździki. Będzie inny aromat. Moje galaretki były różne. Jedne z jabłkiem i cynamonem do innych kieliszków wsypałam anyżek i kilka goździków

AZgotuj!
Chlebek korzenny do pasztetów i konfitur z cebuli. 167

bardzo długo. Zawinęłam go w celofan i mam nadzieję ze wytrzyma do świąt:)  500 gram miodu gryczanego 500 gram mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 gwiazdka anyżu kilka goździków płaska łyżeczka cynamonu  Anyżek i gózdzki rozetrzyj w moździerzu na pyłek. Przelej miód do garnka i lekko podgrzej, aby był lekko ciepły ale płynny, zdejmij

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania